Euleks od 9. decembra

Misija EU će sprovođenje svog mandata širom Kosova početi 9. decembra, potvrdio je za B92 direktor za komunikacije misije Euleks Viktor Rojter.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 02.12.2008.

14:54

Default images

On je rekao da je misija spremna da deluje i da će građani Kosova 9. decembra konkretno videti da Euleks počinje da sprovodi svoj mandat. Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner prethodno je izjavio da će civilna misija Evropske unije na Kosovu početi sa radom "za nekoliko dana".

"Euleks će biti razmešten za nekoliko dana", izjavio je Kušner na konferenciji za novinare po završetku prvog dana sastanka šefova diplomatije zemalja članica NATO.

Ranije danas je portparolka te misije Karin Limdal izjavila da je cilj Euleksa da za nedelju dana počne svoj mandat i u svim srpskim sredinama, uključujući i severnu Mitrovicu. Kušner je istakao da je moguće "dobro iznenađenje" na Kosovu ukoliko se budu uzimali u obzir i albanski i srpski stavovi na Kosovu.

"U poslednje vreme nije bilo lako, jer je trebalo rešiti pravne probleme, odnos između Rezolucije 1244 i neophodnosti da EU preuzme odgovornost", rekao je šef francuske diplomatije.

"Takođe, u poslednje vreme Albanci nisu bili zadovoljni, pre toga nisu bili zadovoljni Srbi, ali stvari ipak pozitivno napreduju", ocenio je Kušner.

Na pitanje srpskih novinara, posle konferencije, da li konstruktivnost Beograda u saradnji s EU i UN oko rešenja za Euleks može imati upliva i na zasad nepopustljiv stav Holandije oko deblokiranja sporazuma o stabilizaciji EU-Srbija, Kušner je dopustio takvu mogućnost.

Rekao je da treba sačekati "nekoliko dana", a to znači do zasedanja lidera i šefova diplomatija EU iduće nedelje i naglasio da se "nada da to može biti moguće".

Šefovi diplomatije zemalja članica NATO sutra će razmotriti razvoj događaja na Kosovu posle sednice Saveta bezbednosti UN prošle nedelje, kada je usvojen plan generalnog sekretara o preoblikovanju civilne misije na Kosovu prema planu u šest tačaka, usaglašenim sa Beogradom.

Priština: Protest protiv Euleksa

Hiljade građana mirno su danas protestovale u Prištini protiv UNMIK-a i raspoređivanja misije EU na Kosovu, a skup je protekao bez incidenata.

Na skupu je šef UNMIK-a Lamberto Zanijer proglašen nepoželjnom osobom na Kosovu.

Protest je organizovalo dvadesetak nevladinih organizacija i Pokret Samoopredelenje, uz podršku Unije nezavisnih sindikata Kosova, čiji je potpredsednik Džafer Džaferi govorio na protestu.

Lider Samoopredelenja Aljbin Kurti je naveo da statusna neutralnost misije EU suštinski znači da se ne priznaje nezavisnost Kosova i da proces utvrđivanja statusa ostaje otvoren.

Prvi put na protestima bilo je parola protiv predsednika i premijera Kosova, a premijera Hašima Tačija pojedini učesnici skupa su nazvali izdajnikom.

Pored klicanja Oslobodilačkoj vojsci Kosova, čule su se i parole protiv UNMIK i Euleks, među kojima i "Kosovo u EU, ali ne Kosovo pod EU", "Ne podela", "Kosovo je naše".

Okupljeni su zahtevali da UNMIK i Euleks odmah napuste Kosovo.

Pred nekadašnjim sedištem UNMIK, sadašnjim centrom misije EU, postavljene su velike parole na kojima je šef UNMIK Lamberto Zanijer proglašen za nepoželjnom.

Na skupu se čulo i da je misija EU na Kosovu "proizvod Srbije", a demonstranti su nosili i parolu "Euleks made in Srbija".

Pripadnika Kosovske policijske službe bilo je samo ispred sedišta Euleksa, iako su se demonstranti prodefilovali čitavim centrom Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: