Neke stranke nezadovoljne budžetom

Predlogom budžeta za sledeću godinu nezadovoljne su i Savez socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, koji čine vladajuću koaliciju u parlamentu.

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2008.

08:32

Default images

Savez vojvođanskih Mađara odbija da podrži budžet ukoliko Vlada ne garantuje da će Vojvodina dobiti sedam odsto sredstava. Kritike na isti račun iznosi i Liga socijaldemokrata Vojvodine, ali ne i po cenu pada Vlade.

Dok se te stranke pozivaju na ustavom garantovana budžetska sredstva, iz vladajuće koalicije poručuju da država mora da stegne kaiš i da tu nema prostora za drugačije odluke.

Argumenti Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara su isti – od Vlade traže da poštuje Ustav.

Šef Poslaničke grupe manjina Balint Pastor kaže da bi Vojvodini, prema podacima kojima raspolažu, ovim predlogom budžeta pripalo 15 milijardi dinara manje nego što to propisuje Ustav.

“Nije nikakva tajna da SVM nije zadovoljan rešenjem da Vojvodini pripada samo sedam odsto, pošto više od 40 odsto nacionalnog dohotka dolazi iz Vojvodine, ali se zalažemo za to da se bar onih sedam odsto poštuje koji pišu u Ustavu Republike Srbije”, kaže Pastor.

“Mi nećemo moći da podržimo budžet koji je protivan interesima vojvodine i koji je protivan odredbama Ustava”, najavio je on.

Dok Pastor pruža priliku Vladi da promeni odluku, najavljujući da će u protivnom podneti amandmane, lider Lige Nenad Čanak iznosi slične kritike na predloženi budžet, ali je znatno blaži kada je reč o samom glasanju.

“Imaćemo vrlo žestoku raspravu, a da li ćemo glasati, zavisiće od toga da li može nešto da se promeni. Jer nama nije poenta da mi oborimo ovu vladu, nego da ljudi u ovoj zemlji žive bolje”, kaže lider LSV-a.

“Jer oboriti vladu je u ovom slučaju najlakše, ali se mora odmah povesti računa o tome, a to znači barem godinu dana blokade institucija, kao što smo imali priliku da vidimo. Mislim da će razum preovladati, de ćemo naći način da se nešto promeni”, očekuje on.

Iz koalicije Za evropsku Srbiju, ipak, apeluju na političku odgovornost stranaka koje čine vladajuću većinu.

Šefica kluba Nada Kolundžija traži razumevanje za politiku Vlade u vreme ekonomske krize u Srbiji i svetu.

“Svi prosto moraju da razumeju da je ono ptoi se u narodu zove stezanje kaiša neizbežno ukoliko želimo da održimo makroekonomsku stabilnost i ukoliko želimo da ne ugrozimo neke vitalne interese građana Srbije. Ja verujem da ćemo mi naći načina da budžet bude usvojen”, kaže Kolundžija.

Savez vojvođanskih Mađara u parlamentu ima četiri poslanika. Bez tih glasova, vladajuća koalicija nema neophodnih bar 126 glasova za usvajanje budžeta.

Tako visok broj glasova u praksi znači I da je svako izjašnjavanje o budžetu, izjašnjavanje o podršci Vladi Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: