Tači: Plan od 6 tačaka ružan san

Premijer Kosova Hašim Tači kaže da je predlog Borisa Tadića o reviziji Kumanovskog sporazuma ružan i mrtav san Srbije, kao i predlog plana UN-a od šest tačaka.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 01.12.2008.

13:21

Default images

On kaže i da je plan od šest tačaka mrtav i da ga definitivno treba zaboraviti jer je bio ružan san Beograda. Predlog predsednika Srbije Borisa Tadića o reviziji Kumanovskog sporazuma Tači je ocenio kao još jedan ružan i mrtav san Srbije. Prema njegovim rečima, odluke koje se tiču Republike Kosovo mogu donositi samo njene institucije.

Tači je rekao da je stav Republike Kosovo učinio da predlog od šest tačaka ne uđe ni u jedan zvanični dokument i da zbog toga nije predmet diskusije. Tači je, ipak, podržao Euleks, u čijem razmeštanju je plan od šest tačaka bio sastavni deo, ali je precizirao da ta misija mora ostvarivati konkretne akcije od samog početka ili će njeno prisustvo biti besmisleno.

Takođe, Hašim Tači izjavio je, u razgovoru s direktorom Evropske komisije za zapadni balkan Pjerom Mirelom, da je Kosovo odlučno da što pre ispuni uslove za prijem u Evropsku uniju i NATO.

"Kosovo je odlučno da ispuni sve uslove i da što pre postane članica institucije Evropske unije i NATO-a", rekao je Tači.

Mirel je istakao da Kosovo ima jasnu evropsku perspektivu i da će sutrašnji razgovori u Prištini "još jasnije predstaviti tačke saradnje Evropske komisije i vlade Kosova".

Kako je saopšteno iz Tačijevog kabineta, Mirel će sutra učestvovati na sastanku Procesa asocijacije i stabilizacije sa Kosovom, koji se održava u Prištini.

Nevladine organizacije protestuju

Više nevladinih organizacija je najavilo za sutra demonstracije u Prištini protiv razmeštanja Euleksa na Kosovu prema planu od šest tačaka Ujedinjenih nacija.

Protest pod motom “Protiv šest tačaka - za suverenitet Kosova" najavljen je za dan kada se očekuje da Evropska misija za vladavinu zakona i reda (Euleks) počne formalno razmeštanje na celoj teritoriji Kosova.

Plan od šest tačaka podržan je u izveštaju generalnog sekretara UN o Kosovu na prošlonedeljenoj sednici SB UN.

“Demonstracije su protiv šest tačaka i protiv Euleks-a, posebno načina na koji se ta misija raspoređuje, na osnovu Rezolucije 1244”, rekao je Aljban Bokši, jedan od organizatora protesta.

Podsetimo, nedavno su u Prištini organizovane demonstracije sa gotovo istim motivom i one su protekle mirno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: