Mas: Euleks ne znači podelu

Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas izjavio je da će dogovor o Euleksu doprineti stabilnosti u regionu, kao i da to ne znači legalizaciju podele Kosova.

Izvor: Blic

Subota, 29.11.2008.

10:05

Default images

On je za "Blic" rekao da je Savet bezbednosti doneo jednoglasnu odluku, što dokazuje da su obe strane uložile napor, i ocenio kakao je to pobeda razuma. Ambasador je rekao da su se obe strane složile sa raspoređivanjem Euleksa na celom Kosovu.

On je naveo da je "za njega kao Evropljanina važno da se raspoređivanje Euleksa sprovodi na osnovu zajedničke akcije EU, to jest svih 27 država članica".

Upitan koliko čitavom procesu šteti odbijanje Albanaca da prihvate plan od šest tačaka dogovoren između UN i Beograda, odgovorio je da ne može "da isključi da će posledica biti, ali je najvažnije da je albanska strana saglasna sa raspoređivanjem Euleksa na celom Kosovu".

Na pitanje koliko je realno da Srbija 2009. godine postane kandidat za članstvo EU, Mas je odgovorio: "Ako obaveze ispunite brzo, do cilja brže stižete, a ako sporije ostvarujete obaveze, stići ćete malo kasnije".

"Srbija uvek može da iznenadi u pozitivnom smislu, a to je dokazala i ova vlada odmah nakon formiranja", rekao je on.

Ambasador je naveo da "ako uspete da prevaziđete neke stvari koje vas usporavaju i fokusirate se na važne stvari, poput vizne liberalizacije i članstva u EU, postoji veliki potencijal da to ostvarite na brz način. Odluka će pasti na osnovu zasluga, a ne na osnovu kalendara".

On je zaključio da Srbija ima sve mogućnosti da iskoristi vreme u 2009. radeći na preuzimanju pravnih tekovina EU i ispunjavanju "Mape puta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: