Budžetom, izgleda, niko zadovoljan

Vlada Srbije raspravljeće o budžetu u utorak. Ministri nezadovoljni rezanjem troškova, ekonomski analitičari kažu da budžet nije dovoljno štedljiv.

Izvor: B92

Subota, 29.11.2008.

00:03

Default images

U ponedeljak će se o predlogu budžeta za 2009. godinu, verovatno na zajedničkoj sednici, izjasniti odbori Vlade Srbije. Ukoliko se na toj sednici postigne saglasnost o detaljima, moguće je da Vlada Srbije već u utorak raspravlja o predlogu bužeta.

Glavne primedbe ministarstava kojima su smanjeni prihodi, jeste da se u "seči" išlo ravnomerno, odnosno da nije moguće na isti način rezati troškove baš svim budžetskim korisnicima.

Ekonomski analitičari kritikuju predlog budžeta i ocenjuju da nije dovoljno restriktivan.

Prema nacrtu plana državne kase, koji je izradilo Ministarstvo finansija, država će u narednoj godini zaraditi 715 milijardi dinara, dok će joj rashodi iznositi 761,5 milijardi dinara.

Većina ministarstava je nezadovoljna količinom sredstava koju su dobili iz budžeta.

Najviše novca otišlo je Ministrstvu finasija - oko 316 milijardi, Ministarstvu prosvete - skoro 109 milijardi, a Ministrstvo rada i socijalne poitike dobilo je 87 milijardi dinara.

Ministarka za nacionalni investicioni plan Verica Kalanović dobila je malo više od 12 milijardi, a kaže da je iz budžeta neophodno izdvojiti 47 milijardi dinara kako bi se država normalno razvijala.

“Ali, i dalje bez 47 milijardi investicija u Srbiji nema otvranja novih radnih mesta, nema direktnih investicija, nema privrednog razvoja. Ova Vlada mora da bude svesna da samo ekonomski razvoj obezbeđuje socijalnu sigurnost”, kaže ona.

Milan Ćulibrk, urednik Ekonomist grupe, kaže da svaka vlada mora da ima svoje prioritete i da je smešno ukoliko bi se u svim ministarstvima linearno smanjivali troškovi za određeni procenat.
Ali, on postavlja pitanje koliko su ministrstava realna u svojim zahtevima i očekivanjima.

Ćulibrk smatra da bužet nije restriktivan sa planiranim povećanje prihoda od 10 odsto i povećanjem rashoda od 9,35 odsto u odnosu na ono što je planirano. On ocenjuje da nije dovoljno ni smanjenje budžetskog deficita sa 2,7 na 1,5 odsto BDP-a, kao i da budžet ne garantuje stabilizaciju cena.

“Naime mi smo imali još izvesno vreme da budžetski deficit finansiramo prihodima iz inostranstva, prilivima direktnim stranih investicija i od privatizacije”, ukazuje on.

“Sve su procene da će se naredne godine ti prilivi smanjiti, što znači da će taj bužetski deficit mnogo teže pokriti, a onda ostaje samo jedno rešenje - mnogo veća inflacija od projektovane”, kaže Ćulibrk.

Ekonomista Miroslav Prokopijević smatra da je će se planiranim budžetom veoma teško ostvariti i planirani nacionalni dohodak od tri odsto.

“S jedne strane, cena novca - bilo deviza, bilo dinara, drastično je visoka. Biće manje kredita i slabija privredna aktivnost. S druge strane, pad dinara neminovno mora da se odrazi na naše prilike i ja se bojim da će sledeće godine, umesto pozitivnog ili nultog nacionlanog dohotka, on biti negativan, odnosno u padu”, upozorava Prokopijević.

Ekonomski analitičari kažu da je ključan problem neizvesnost da li će se do 15. decembra parlament usvojiti budžet, jer ukoliko poslanici to ne učine, dovodi se u pitanje aranžman sa MMF-om.

Da bi Međunarodni monetarni fond odobrio aranžman, neophodno je da bord direktora MMF-a ima pred sobom predlog budžeta na na zasedanju 17. decembra, kako bi se uverili da je ono što je dogovreno - i ispunjeno.

Vlada usvaja budžet u četvrtak

Prema saznanjima B92, predlog zakona o budžetu za 2009. godinu je gotov i mogao bi da bude prihvaćen na prvoj narednoj sednici Vlade Srbije, u četvrtak.

Predviđeni prihodi u 2009. godini su 715 milijardi dinara, a rashodi 761,5 milijardi, što bi značilo da je budžetski deficit 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, kako je i preporučio Međunarodni monetarni fond.

Iz Vlade još nema zvanične potvrde da je Ministarstvo finansija uputilo na usvajanje predlog zakona o budžetu za sledeću godinu.B92 saznaje i da su predlogom budžeta svim ministarstvima smanjeni troškovi između 10 i 15 odsto.

Novim budžetom nisu predviđena sredstva za otvaranje novih radnih mesta u ministarstvima, što praktično znači da u narednoj godini neće biti moguće zapošljavanje novih službenika i radnika u Vladi Srbije.

Profesor ekonomskog fakulteta Pavle Petrović ocenio je za B92 da na osnovu ovih bazičnih informacija o budžetu, Vlada jeste uvažila preporuke Međunarodnog monetarnog fonda.

Međutim, kaže Petrović, važno je da se vidi i kako će izgledati budžeti opština i budžet Vojvodine.

"Naime, to podrazumeva, da bi dogovor u potpunosti bio ispoštovan, da svi ostali elementi vlasti, kao što je lokalni nivo i Vojvodina, da njihovi budžeti budu u ravnoteži", rekao je Petrović.

"Tada će se dobiti ukupni deficit države koji će biti 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda i to je ono što je dogovreno sa MMF-om", dodaje Petrović.

Vlada sa usvajanjem budžeta kasni skoro mesec dana, a prema zakonu, Skupština Srbije budžet mora da usvoji do 15. decembra.

Skupštinska procedura

Skupština Srbije bi na prvoj narednoj sednici posle sednice posvećene raspravi o nepoverenju Vladi trebalo da razmatra Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu, koji će prema najavama, parlamentu biti upućen tokom iduće sedmice.

Prema Zakonu o budžetskom sistemu, Vlada je bila obavezna da do 1. novembra tekuće godine Skupštini Srbije dostavi predlog budžeta za narednu godinu, a parlemant treba da ga usvoji najkasnije do 15. decembra.

Poslovnik o radu parlamenta, međutim, predviđa da se budžet za narednu godinu donosi najkasnije do kraja drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine, koje ističe krajem godine.

Predlog zakona o budžetu sa obrazloženjem, podnosi Vlada.

Obrazloženje predloga budžeta sadrži ustavni osnov za donošenje budžeta, obrazloženje predloga potrebnih sredstava po korisnicima budžeta, odnosno rashode, kao i obrazloženje strukture prihoda državne kase.

Poslovnik predviđa da pre pretresa na sednici parlamenta predlog budžeta najpre razmatraju odbori i svoje izveštaje, sa obrazloženim predlozima, dostave Odboru Skupštine Srbije za finansije.

Taj odbor razmatra predlog budžeta i izveštaje pojedinih odbora i o tome dostavlja izveštaj parlamentu.

Predlog budžeta pretresa se na sednici Skupštine Srbije, u načelu i u pojedinostima.

Raprava o budžetu može trajati kao i za ostale zakonske predloge u načelu pet sati, ukoliko poslanici ne odluče da to vreme produže na deset časova, dok vreme pretresa za svaku poslaničku grupu po svakom amandmanu iznosi najviše 15 minuta.

Glasanje o predlogu budžeta u načelu, pojedinostima i u celini obavlja se u danu za glasanje, koji predsednik parlamenta može da odredi u toku sednice ne čekajući da se završi rasprava u načelu i pojedinostima po ostalim tačkama dnevnog reda.

Ustav predviđa da je za usvajanje budžeta potrebna većina glasova svih narodonih poslanika, najmanje 126.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: