Strani mediji: Uspeh Srbije u UN

Podršku Saveta bezbednosti izveštaju Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna neki strani mediji ocenjuju kao još jedan uspeh diplomatije Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.11.2008.

12:28

Default images

"Prihvatanje dogovora o šest tačaka smatra se drugim uspehom srpske diplomatije nakon onog kada je Generalna Skupština UN pristala da zatraži mišljenje Suda pravde u Hagu o legalnosti kosovske nezavisnosti", ocenio je Radio Slobodna Evropa.

Američki radio ukazuje da je insistiranje srpske diplomatije na određenim uslovima "imalo efekta", dok je, prema oceni posmatrača, "dogovor Beograda i Ban Ki Muna iznenadio Prištinu, jer je pokazao da za Beograd i nakon proglašenja nezavisnosti Kosova nije sve izgubljeno".

Moskovski list "Vremja novostjej" ocenjuje da "nova forma međunarodnog mirovnog prisustva na Kosovu predstavlja diplomatski uspeh Beograda.

Zvaničnici misije EU će, pored ostalog, redovno podnositi izveštaje Savetu bezbednosti, a u radu će se rukovoditi odredbama Rezolucije 1.244 Saveta bezbednosti iz 1999, kojom je potvrdjena teritorijalna celovitost Srbije, piše ruski list.

Radio Dojče vele takođe smatra da je jednoglasnom podrškom Saveta bezbednosti UN izveštaju generalnog sekretasra UN Srbija "zabeležila još jedan pozitivan diplomatski poen".

"Nakon što su prihvaćeni ključni zahtevi Beograda, odluka Saveta bezbednosti dočekana je kao logičan potez", smatra taj radio. Za Beograd, podsetio je Dojče vele, najvažnije je da će Euleks biti statusno neutralna misija i da će u potpunosti delovati pod okriljem UN i u skladu sa Rezolucijom 1244.

Nemački radio ukazuje da je sednica Saveta bezbednosti "bila zanimljiva i stoga što je na njoj ovog puta Beograd pozvao Prištinu da se ne protivi volji međunarodne zajednice".

Radio BBC ističe da je Savet bezbednosti jednoglasno prihvatio plan generalnog sekretara svetske organizacije o razmeštanju evropske policijsko-pravosudne misije Euleks na Kosovu.

"Agencije primećuju da neodređen tekst saopštenja po strani ostavlja pitanje nezavisnosti Kosova", naveo je britanski radio, napominjući da Ban preporučuje razmeštanje Euleks na Kosovu uz potpuno poštovanje Rezolucije 1244 i delovanje pod punim autoritetom i u sklopu statusno neutralnog okvira Ujedinjenih nacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: