Kako će Priština dočekati Euleks

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer izjavio je da odluka da se podrži izveštaj Ban Ki Muna omogućava da se ubrza rekonfiguracija međunarodne civilne misije na Kosovu.

Izvor: FoNet, Tanjug

Četvrtak, 27.11.2008.

02:38

Default images

"Izveštaj koji je danas pozdravljen od strane SB će nam omogućiti da se prilagodimo novim realnostima u pokrajini, kao i saradnju sa Euleksom", rekao je Zanijer u izjavi novinarima u sedištu SB u Njujorku. "Euleks ima najbolje mogućnosti da ustanovi dugotrajnu stabilnost na Kosovu", ocenio je Zanijer.

On je napomenuo da se elementi izveštaja ne mogu nametnuti, već da se mogu primeniti jedino dijalogom i kroz saradnju i otvorene konsultacije sa stranama na koje se odnosi taj dokument.

Šef Euleksa Iv de Kermabon kaže da je ta misija spremna da počne sprovođenje svog mandata što pre, istakavši da je njegov lanac komandi direktno vezan za Brisel, ali da će izveštaje podnositi i Ujedinjenim nacijama.

"Direktno izveštavam EU, ali ću povremeno izveštavati i Savet bezbednosti, jer radim na osnovu Rezolucije 1244. Ona je ovde i na osnovu nje ću davati izveštaje UN. Ali da kažem još jednom - moj lanac komandi je EU", rekao je Kermabon novinarima u Prištini prilikom obilaska jednog od policijskih kampova, nedavno predate Misiji EU.

Šef Euleksa je ponovio da će misija biti raspoređena širom Kosova.

"Već smo ponovili mnogo puta, i zvaničnici EU i Havijer Solana, da će misije biti širom Kosova. Vi znate savršeno da je misija negde dobro, a negde loše prihvaćena i to će zahtevati malo vremena, ali je činjenica da postoji samo jedna misija za vladavinu zakona, a to je Euleks", rekao je Kermabon.

"Samo na osnovu Ahtisarijevog plana"

Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri izjavio je, povodom podrške Saveta bezbednosti izveštaju generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, da je "za Kosovo neprihvatljiva bilo koja varijanta koja nema u vidu plan međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija i Ustav Kosova".

Euleks je dobro došao, jer su ga pozvale kosovske institucije Kosova i predsednik Fatmir Sejdiu, ali na osnovu mandata koji prizilazi iz plana Martija Ahtisarija, kazao je Sejdiuov portparol.

On je naveo da je svako odstupanje od tog plana neprihvatljivo za institucije Kosova.

"Suprotstavljamo se svakoj varijanti koja dovodi u pitanje ustavnost i suvernitet Kosova", rekao je Bećiri.

Hiseni: Saradnja uz poštovanje suvereniteta

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni rekao je novinarima nakon sednice da Priština odbacuje plan od šest tačaka i jasno stavlja do znanja da neće prihvatiti i tolerisati bilo kakve akcije koje će ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

"Tesno ćemo sarađivati sa međunarodnim snagama na multietničkom i demokratskom Kosovu, ali smo jasno rekli da nećemo dozvoliti bilo kakve akcije koje ugrožavaju suverenitet i teritorijalni integritet Kosova", rekao je Hiseni.

Hiseni je rekao da je Priština spremna da sarađuje sa međunarodnom zajednicom u izgradnji tolerantnog, multietničkog i demokratskog društva, u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

"Mi i oni koji nas podržavaju kažu da je nezavisnost Kosova proces koji ne može da se poništi. Mi se nadamo da odluke Međunarodnog suda pravde neće uticati na nacije širom sveta da priznaju nezavisnost Kosova, i njegov napredak.

Misija Evropske unije je stvorena da bi nadgledala implementaciju plana specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN Martija Ahtisarija, posebno u domenu poštovanja prava manjina, izjavio je Hiseni.

On je ocenio da zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde u Hagu pruži odgovor na pitanje da li je Kosovo proglasilo nezavisnost u skladu sa međunarodnim pravom nema direktan uticaj na proces priznavanja nezavisnosti.

Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri izjavio je danas da je misija Euleks dobrodošla i da može da deluje u skladu sa planom međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija.

Portparol kosovskog predsednika je ocenio da je svako odstupanje od tog plana neprihvatljivo za institucije Kosova.

"Suprostavljamo se svakoj varijanti koja dovodi u pitanje ustavnost i suvernitet Kosova", rekao je Bećiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: