Prodaja NIS-a do 20. decembra?

Do 20. decembra biće pripremljena i potpisana dokumenta kojim "Gasprom" kupuje 51 odsto NIS-a, najavljuje ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 25.11.2008.

08:53

Default images

Šojgu je to rekao posle dvodnevnog sastanka mešovitog komiteta ze ekonomsku saradnju u Moskvi, gde je Srbiju predstavljao zamenik premijera Ivica Dačić. Na kraju tog sastanka potpisan je protokol koji definiše datume za realizaciju energetskog sporazuma - izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju i modernizaciju skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Ivica Dačić u izjavi za B92 kaže da protokol potpisan u Moskvi ne znači i prodaju NIS-a i zaključenje energetskog sporazuma. On najavljuje skori dolazak “Gasproma” u Beograd i mogućnost da ceo posao bude završen do 20. decembra. "Za nas je suštinsko bilo pitanje broj jedan, a to je da li Rusija ostaje pri energetskom sporazumu u celini. To je bila suština svih razgovora koji su ovde bili", kaže on.

"Mi nismo razgovarali ni o prodaji NIS-a, ni o ceni, ni o načinu na koji se to radi. Za nas je bio bitan odgovor na pitanje da li Rusija ostaje pri tome da li se realizuju sva tri dela energetskog sporazuma, znači ne samo prodaja NIS-a, nego i izgradnja gasovoda i to preko teritorije Srbije sa dovoljnim kapacitetom i izgradnja podzemnog skladišta gasa", kaže on.

"U tom smislu je Rusija još jednom potvrdila u protokolu da ostaje pri tome što je potpisano. Utvrđeni su rokovi u kojima će sve to biti definisano. Veoma brzo će biti formirano i zajedničko preduzeće za izgradnju gasovoda, a Gasprom će se, naravno, sa srpskom stranom, srpskim firmama i državnim organima Srbije obavezati da realizuje sva ova tri projekta", kaže on.

"Ukoliko to tako bude, onda se može očekivati da će se svi ti papiri i dokumenta, pa i vezano za prodaju NIS-a, realizovati do 20. decembra okvirno, imajući u vidu da energetski sporazum definiše da to treba da bude do kraja godine", kaže Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: