Sutra sednica Saveta bezbednosti

Sednica Saveta bezbednosti o rekonfiguraciji UNMIK-a i razmeštanju Euleksa na Kosovu biće održana sutra, potvrđeno je Tanjugu u Ujedinjenim nacijama.

Izvor: B92

Utorak, 25.11.2008.

00:55

Default images

Kako je toj agenciji rekao portparol kostarikanskog predsedništva Mauricio Arinjano, sednica je zakazana za tri sata popodne, po njujorškom vremenu. Prema izvorima B92 u UN, u Njujorku se pregovara o tome u kojoj će formi Savet bezbednosti prihvatiti izveštaj Ban Ki Muna o Kosovu.

Mauricio Arinjano je rekao da će u radu sutrašnje sednice učestvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je danas rekao da je zadovoljan izveštajem generalnog sekretara UN.

Podsetimo Brendan Varma iz kancelarije Ban Ki Muna, potvrdio je juče za B92 da je nacrt izveštaja generalnog sekretara UN o Kosovu podeljen je članicama Saveta bezbednosti.

“Članice Saveta bezbednosti sada imaju priliku da pročitaju izveštaj i odluče kakav će stav zauzeti. Sednica Saveta bezbednosti će najverovatnije biti održana pre kraja meseca, ali, naravno, od članica Saveta zavisi tačan datum”, najavio je juče Varma.

Objavljen izveštaj Ban Ki Muna

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u danas objavljenom izveštaju pozdravio pozitivan ishod razgovora o šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK-a, kao i odluku Srbije da prihvati taj dogovor.

Ban Ki Mun je ukazao da su "rezultati postignuti u poštovanju nekih od šest tačaka, dok će za ostale biti potreban nastavak dijaloga".

Generalni sekretar je naveo da će se sporazum od šest tačaka koji se odnosi na policiju, carinu, pravosuđe, saobraćaj i infrastrukturu, granicu, srpsku kulturnu baštinu, primenjivati do "uspostavljanja relevantnih mehanizama" koji će uslediti.

Ban Ki Mun je istakao da će rekonfiguracija UNMIK-a biti nastavljena u okviru Rezolucije 1244, na transparentan način i uz poštovanje stava UN o striktnoj neutralnosti po pitanju statusa Kosova.

U izveštaju se ističe da će Euleks "u potpunosti poštovati Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti i delovati pod nadležnošću i kroz okvir UN o statusnoj neutranosti".

Kao prvi od četiri aneksa izveštaju Ban Ki Muna dodato je saopštenje vlasti u Prištini od 18. novembra u kojem se navodi da institucije Kosova u celini odbacuju plan od šest tačaka i da se zalažu za brzo razmeštanje Euleksa, ali uz sprovođenje Ahtisarijevog plana i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.

Jeremić: Očekujemo podršku

Jeremiæ (Beta)
Srbija očekuje da Savet bezbednosti UN podrži i usvoji izveštaj Ban Ki Muna, u okviru kojeg se nalazi dogovoreni plan od šest tačaka, izjavio je Fonetu šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Kako kaže Jeremić, u tom izveštaju se precizira definicija statusno neutralnog prisustva Evropske unije Na Kosovu, "pod okriljem UN i uz puno poštovanje Rezolucije 1244".

I pre nego što je izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu zvanično stigao u Beograd, Jeremić je obavešten da je u taj dokument uključeno svih šest uslova koje je Srbija postavila kao uslov za dolazak misije Euleks na Kosovo.

Pre svega, uslov je da će Euleks biti statusno neutralan i da misija ne počiva na planu Martija Ahtisarija.

Državni sektretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović odbacio je tvrdnje kosovskih institucija da je dogovor Beograda i UN-a o šest tačaka osnova za administrativnu podelu Kosova.

Ivanović je istovremeno istakao u izjavi agenciji Tanjug da će UNMIK u novoj ulozi, posle rekonfiguracije civilne misije u pokrajini, poslužiti kao spona između srpske i albanske zajednice.

“Nama će dati ono što mi želimo, a to je Rezoluciju 1244 i sve ono što rezolucija nosi, a Albancima će ostaviti da upravljaju preostalim delom teritorije, odnosno da upravljaju onim delom teritorije gde oni žive kao većina. Međusobni kontakti će biti mogući samo preko UNMIK-a kao posrednika“, rekao je Ivanović Tanjugu.

Priština: Plan i dalje neprihvatljiv

S druge strane, zvaničnici Kosova još jednom su odbacili plan generalnog sekretara UN. Premijer Hašim Tači poručio je sa govornice kosovskog parlamenta da je takozvani plan od šest tačaka neprihvatljiv i da se ne može primeniti na Kosovu.

"Institucije Kosova su podržale i pozdravile prisustvo Euleksa sa kojim će tesno sarađivati. Euleks će biti razmešten na Kosovu na način predviđen Ustavom Kosova, Ahtisarijevim planom i mandatom Evropske unije", kaže Tači.

"Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija je apsolutno nevažna i bez značaja za našu suverenu državu. Mi, kao kosovske institucije, pridržavaćemo se i ostvarićemo u praksi kosovski ustav i zakone koje je usvojila kosovska skupština", kaže on.

"Status Kosova je rešen i ovo je zatvoreno pitanje. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska zemlja od 17. februara 2008. godine. I tako će ostati zauvek", kaže on.

Amado: Konstruktivan stav Srbije

Susret Jeremiæa i Amada (Fonet)
Jeremić se u Beogradu sastao s ministrom spoljnih poslova Portugalije Luišom Amadom. Njih dvojica su se složila da je sporazum o raspoređivanju Euleksa, koji će biti statusno neutralan, značajan kompromis u saradnji Beograda i Brisela.

Ministar spoljnih poslova Portugalije, koji boravi u poseti Beogradu, ocenio je da je dogovor o Euleksu značajan kompromis u saradnji EU i Srbije, koji bi Brisel trebalo da uzme u obzir. Portugalija podržava deblokadu Trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

"Verujem da tokom narednih nedelja treba razmotriti napor koji je Vlada Srbije uložila po pitanju Euleksa. EU treba da reaguje u skladu sa odgovornim načinom na koji srpska vlada sarađuje sa Unijom", kaže on.

"Za mene je teško prihvatljivo da sa takvim partnerom u Beogradu Unija propusti priliku da krene napred. Zato koristim izraz ’ubrzanje procesa integracija’ jer je to u skladu sa odgovornom ulogom Vlade Srbije po pitanjima koje su strateški interesi Unije, ne samo u Beogradu, nego i u regionu", rekao je on. Američka ambasadorka na Kosovu Tina Kajdanov izjavila je prilikom posete Osnovnoj školi "Knez Lazar" u Dobrotini da će od Euleksa koristi imati sve zajednice na Kosovu.

"Sjedinjene Države konstantno se, kao što je to cilj i sa Euleksom, zalažu za dobrobit svih ljudi na Kosovu, zatim za sprovođenje prava i zaštitu prava građana. I to je ono što će nam biti cilj i u budućnosti", rekla je ona.

Sednica Saveta bezbednosti još nije zakazana, ali se očekuje da bi mogla biti održana u sredu ili u petak.

Planirano je da posle izveštaja generalnog sekretara Savet bezbednosti predsedničkim saopštenjem usvoji preporuke Ban Ki Muna, što bi značilo "zeleno svetlo" za raspoređivanje Euleksa.

Različiti stavovi opozicije

Predsednik Demokratske stranke Srbije i bivši premijer Vojislav Koštunica pozvao je Vladu Srbije da odustane od priznavanja Euleksa, jer se dolaskom te misije na Kosovo krši Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija.

Lider DSS-a je dodao da se u ovoj rezoluciji ne spominje uspostavljanje statusno neutralne misije Euleks, koja samim tim što je statusno neutralna ne poštuje teritorijalni integritet Srbije.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da od dogovora Srbije o uspostavljanju misije Euleks na Kosovu neće biti ništa ako se tome protive Albanci i da je plan od šest tačaka "drugo ime" za plan Martija Ahtisarija.

Jovanović je rekao da se na Kosovu neće desiti ništa pozitivno dok se ne postigne saglasnost Beograda i Prištine, za šta u ovom trenutku, kako je naveo, ne postoje uslovi.

Jovanović je rekao da je očigledno da je za Srbiju izuzetno važna statusna neutralnost Euleksa, ali je naveo da je važno pronaći zajednički jezik sa misijom Euleks na Kosovu.

Ren: Važno raspoređivanje Euleksa

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da je u interesu Kosova, Srbije, Zapadnog Balkana i EU da Euleks bude uspešno razmešten na Kosovu "u ovom veoma važnom trenutku kada treba obezbediti stabilnost i vladavinu prava".

Ren je na konferenciji za novinare, posle razgovora sa šefom diplomatije Albanije Ljuljzimom Bašom, rekao da sve strane moraju da rade na uspešnom raspoređivanju Euleksa na teritoriji celog Kosova.

On je istakao da su sve strane pokazale konstruktivnost i da razume zabrinutost Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: