Solana: Euleks od 2. decembra

Sednica Saveta bezbednosti na kojoj bi trebalo da se donese odluka o raspoređivanju Euleksa na celoj teritoriji Kosova još nije zakazana, kažu izvori B92.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2008.

12:44

Default images

Ipak, visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana očekuje da će ta misija početi da radi već 2. decembra. Iako nezvanično najavljivana za početak ove nedelje, sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj bi trebalo da se razgovara o izveštaju Ban Ki Muna o Kosovu još nije zakazana.

Izvori B92 prenose da je moguće da se još uvek usaglašavaju neki delovi izveštaja, a da bi eventualnim izmenama moglo da bude konstatovano neslaganje Vlade u Prištini sa sporazumom UN i Beograda o rekonfiguraciji UNMIK-a i uspostavljanju Euleksa.

Visoki predstavnik EU veruje da je dogovor blizu.

"Mogu da kažem da očekujem da će izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija biti objavljen uskoro. Nadam se da će posle toga uslediti saopštenje predsedavajućeg Savetu bezbednosti", rekao je Solana.

"Takođe se nadamo, a danas sam razgovarao sa generalom De Kermabonom, da će uspostavljanje Euleksa početi na vreme, početkom decembra, možda već 2. decembra, kao i da će to biti na celoj teritoriji Kosova", kazao je Solana.

Vlada Srbije dobila je uveravanja da u tom izveštaju ostaje šest tačaka na kojima Beograd insistira, a koje podrazumevaju da će Euleks biti statusno neutralan i da neće biti zasnovan na planu Martija Ahtisarija o nezavisnosti Kosova.

Sporazum je značajan za Srbe na Kosovu i Metohiji, rekao je u Dečanima ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

"Ovih šest tačaka, koje smo dogovorili sa UN, su bitne za opstanak srpske zajednice, jer će Srbija po prvi put moći da se pita oko životnih problema na prostoru Kosova i Metohije, pre svega mislim oko carine, sudstva, policije, kulturno-istorijskih spomenika", rekao je Bogdanović.

"Takođe, da Srbi mogu na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije da se kreću sa dokumentima države Srbije i da ne dolazimo u situaciju da se srpska dokumenta zaplenjuju, cepaju ili oduzimaju", kazao je Bogdanović.

Prema pisanju kosovskih medija, prva žrtva dogovora o Euleksu, ukoliko Savet bezbednosti usvoji Ban Ki Munov izveštaj, mogao bi biti visoki predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt, koji će, kako se navodi, vrlo teško moći da igra ulogu koju ima prema planu Martija Ahtisarija, ukoliko se na Kosovu uspostavi statusno neutralna misija.

Izvori B92 tvrde da je Fejt, nezadovoljan dogovorom sa Beogradom, već nudio ostavku na funkciju, što je međutim njegov portparol večeras demantovao.

“Te spekulacije su besmislene. Piter Fejt nije ponudio ostavku, niti na mesto Specijalnog predstavnika EU, niti na mesto Međunarodnog civilnog predstavnika na Kosovu", rekao je predstavnik Pitera Fejta, Endi MekGafi.

Nacrt izveštaja podeljen članicama SB UN

Nacrt izveštaja generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu podeljen je članicama Saveta bezbednosti UN, potvrdio je za B92 Brendan Varma iz kancelarije generalnog sekretara.

On međutim nije mogao da kaže kada će izveštaj biti zvanično objavljen. Varma je ranije rekao da je će sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu biti zakazana kada izveštaj Ban Ki Muna bude ozvaničen.

“Članice Saveta bezbednosti sada imaju priliku da pročitaju izveštaj i odluče kakav će stav zauzeti. Sednica Saveta bezbednosti će najverovatnije biti održana pre kraja meseca, ali naravno od članica Saveta zavisi tačan datum”, najavio je Varma.

“Što se tiče samog izveštaja, on će morati da bude preveden na šest zvaničnih jezika i tada može da bude objavljen široj javnosti”, objasnio je on.

Taj izveštaj, kako je Tanjugu rekao jedan neimenovani strani diplomata, sadrži šest tačaka o rekonfiguraciji Misije UNMIK-a dogovorenih sa zvaničnim Beogradom.

Generalni sekretar Ban je u izveštaju pozdravio saglasnost vlasti u Beogradu sa planom u šest tačaka, dok su četiri tačke koje su predložile prištinske vlasti primljene k znanju i date u aneksu 1 izveštaja.

Ban je u izveštaju konstatovao da su vlasti u Prištini odbacile plan u šest tačaka o rekonfiguraciji UNMIK, ali i naveo da je dobro što privremene institucije žele da sarađuje s misijom EU na Kosovu (Euleks).

U izveštaju se navodi da će Euleks delovati u neutralnom okviru UN i da će redovno podnositi izveštaj svetskoj organizaciji.

Euleks će biti raspoređen na čitavoj teritoriji Kosova u koordinaciji s UNMIK-om, stoji u izveštaju generalnog sekretara.

Rekonfiguracija UNMIK-a je u ovom trenutku ubrzana s obzirom na situaciju na terenu, naveo je Ban u izveštaju, kako je rekao neimenovani diplomata.

Prema istom izvoru, sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu još nije zakazana, ali se očekuje da bi mogla biti držana u sredu ili u petak.

Sejdiju: Euleks, što pre

Istovremeno, predsednik Kosova Fatmir Sejdiju pozvao je generalnog sekretara UN Ban Ki Muna da prilikom izveštavanja u Savetu bezbednosti ima u vidu predloge zvanične Prištine o rekonfiguraciji UNMIK-a i uspostavljanju misije Euleks.

Sejdiju je posle susreta sa premijerom Estonije Andrusom Ansipom ponovio stav kosovske strane da misija Euleksa treba što pre da bude uspostavljena i da deluje na celoj teritoriji Kosova.

Kosovska strana insistira da se Euleks rasporedi na osnovu sporazuma od 4. februara ove godine, kao i da deluje na osnovu plana Martija Ahtisarija i Ustava Kosova.

Zvaničnici u Prištini traže da Euleks poštuje zakone države Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: