Cisterne sa mazutom krenule prema toplanama posle 13 dana

Izvor: B92

Utorak, 07.12.1999.

20:51

Default images
Cisterne sa mazutom iz EU stigle su u utorak ujutru na carinarnicu pri niskom aerodromu, ka kome su krenuli u ponedeljak uvece, nakon sto su na jugoslovenskoj granici sa Makedonijiom stajale od 24. novembra. U toku dana carinjenje je zavrseno, i cisterne su sa aerodroma krenule prema niskoj toplani. Gradonacelnik Nisa Zoran Zivkovic izrazio je zadovoljstvo zbog toga sto ce "Nislije i Pirocanci dobiti pomoc EU". "Zao mi je sto predsednik Milosevic i dalje pokusava da spreci povratak Evrope u Srbiju, ali to su njegovi poslednji pokusaji. Ovo je najjaci udarac njegovoj zelji za izolacijom Srbije", rekao je Zivkovic novinarima, javlja Beta.

Cetiri cisterne sa mazutom iz programa Evropske unije "Energija za demokratiju" stigle su u utorak posle podne i u Pirot. Predsednik Izvrsnog odbora Skupstine opstine Pirot Boban Tolic izjavio je agenciji Beta ovim povodom da veruje da je ovo pocetak isporuka i da ce do kraja grejne sezone stici sav kontigent od 2.200 tona mazuta.

» Sef delegacije Evropske komisije Majkl Grejem izjavio je za B2 92, pre odlaska u Nis, da bi docekao zavrsetak carinjenja svih cisterni sa mazutom za Nis i Pirot, da je u ponedeljak bilo razloga za oprez, ali da je sad vise nego zadovoljan razvojem situacije i dodao:

»Veoma sam srecan zbog toga sto smo nakon ove duge i vrlo teske sage konacno uspeli da uvezemo gorivo, ali bicu jos srecniji kada cujem da je grejanje stiglo u stanove gradjana Nisa i Pirota. Program 'Energija za demokratiju' bice nastavljen i pojacan, a za nekoliko dana ce ka Nisu i Pirotu krenuti nove posiljke sa mazutom. Od mene bi, medjutim, bilo krajnje nepromisljeno kada bih rekao da ne ocekujem prepreke i ubuduce. U tom smislu mozemo ocekivati sve«, rekao je Grejem. Komentarisuci promenu stava vlasti, on je rekao kako su one verovatno postale svesne sta je dobro za gradjane, dok je, na pitanje, da li su na promenu odluke uticali poslednji zakljucci ministara EU, odgovorio kratko: »To morate da pitate predstavnike srpskih vlasti«.

Udruzenje “G17 plus” saopstilo je da se na listi prioriteta koju je ovo udruzenje prosledilo EU i vladi Kanade radi prosirivanja programa “Energija za demokratiju” nalazi jos 18 gradova. To su: Arilje, Backa Topola, Bajina Basta, Becej, Beograd, Lapovo, Lucani, Kikinda, Kragujevac, Kraljevo, Novi Sad, Pancevo, Pozega, Smederevska Palanka, Sombor, Trstenik, Uzice i Zabalj. “G17 plus” izrazava zadovoljstvo sto je program “Energija za demorkatiju”, najzad zaziveo ocenjujuci da su realizacijom ovog programa demokratske snage u Srbiji “jasno pokazale da su sposobne da nakon preuzimanja vlasti dovedu do potpunog ukidanja sankcija”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: