SB UN 11. novembra o Kosovu

Savet bezbednosti UN će u utorak, 11. novembra, raspravljati o situaciji na Kosovu i preoblikovanju UNMIK-a.. Euleks od decembra, najavljuje Havijer Solana.

Izvor: B92

Sreda, 05.11.2008.

01:47

Default images

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija još nemaju jedinstven stav o budućem statusu Euleksa na Kosovu. On je podsetio da Srbija pristaje na to da misija Euleks zaživi na Kosovu pod uslovom da ne sprovodi plan Martija Ahtisarija, da bude statusno neutralna i obavezno potvrđena u Savetu bezbednosti.

Što se tiče Srbije, kaže Jeremić, ona ne može da promeni svoje gledanje na Kosovo, ni strateški, ni taktički.

U Beograd je danas stigao ministar spoljnih poslova Velike Britanije, Dejvid Miliband, koji će sa Jeremićem i predsednikom Srbije razgovarati o razmeštanju Euleksa na Kosovu. O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Solana: Euleks od decembra

Havijer Solana (FoNet)
Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je danas u Briselu da misija Euleks treba da bude razmeštena u decembru "širom Kosova" i da očekuje da se o tome postigne dogovor.

Solana je ocenio da za nagodbu vlasti u Beogradu i EU o razmeštaju Euleksa nije nužno da se prethodno uspešno okončaju i pregovori koje Srbija i UN vode o sporazumu u šest tačaka o preustrojstvu UNMIK-a, koje je u pismu srpskom predsedniku Borisu Tadiću predložio generalni sekretar UN Ki-Mun Ban.

"Prolazimo u ovom trenutku kroz tugaljiv trenutak u pregovorima između UN, Evropske unije i Beograda", podvukao je Solana, u izlaganju u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

"Vodimo veoma intenzivan dijalog s Beogradom o Euleksu, a istovremeno nastojimo da Srbiju približimo Evropskoj uniji", istakao je visoki predstavnik EU.

On je rekao da se veoma nada da će Srbija dostići punu saradnju s Haškim tribunalom, napomenuvši da će tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u decembru predstaviti izveštaj o saradnji Savetu bezbednosti UN.

"Mi se, u svakom slučaju, nadamo dobrim odnosima sa Srbijom", naglasio je Solana.

Trenutno se, prema njegovim rečima, pregovara o sporazumu o šest tačaka Srbija-UN, zatim o mogućem predsedničkom saopštenju SBUN o preustrojstvu UNMIK-a i razmeštaju Euleksa, kao i odnosima Beograda i UN i EU. Ovi pregovori se vode uporedo, ali jedni za druge nisu uslov da se njihovo okončanje. To je veoma važno, ocenio je Solana.

"Mislim da za razmeštanje Euleksa mi ne treba da čekamo na dovršetak dogovora o šest tačaka" između Beograda i UN, rekao je on.

"Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer je danas u Beogradu, s njim ću razgovarati popodne. Više ne možemo gubiti vreme. Euleks u decembru mora biti razmešten i dogovor postignut. Jako se nadam da će to biti slučaj", dodao je Solana.

"Ja ću se sastati s generalnim sekretarom UN ovog vikenda. Ako je nešto i dalje otvoreno, veoma bismo voleli da pokušamo da to sredimo", zaključio je Solana.

Kina uz Srbiju

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je, posle razgovora sa kineskim potpredsednikom Si Đinpingom, da Peking apsolutno ima razumevanje za stavove Beograda o Kosovu, kao i za evropski put Srbije.

"Politike Kine i Srbije po pitanju međunarodnog prava se apsolutno poklapaju”, rekao je Šutanovac i dodao da će Srbija i dalje imati punu podršku Kine u nastojanjima da, putem rezolucije Ujedinjenih nacija, obezbedi svoj integritet nad južnom pokrajinom.

Lagendajk: EU da uslovi Srbiju

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Jost Lagendajk zatražio je danas od Evropske unije da uslovi dalje približavanje Srbije EU prihvatanjem misije Euleks.

“Napredak Srbije u procesu evropskih integracija i poboljšanje saradnje s Haškim tribunalom su za pohvalu, ali Beograd ne sme da pomisli da su njegov stav o Kosovu i približavanje EU dva odvojena pitanja“, istakao je Lagendajk u saopštenju za štampu povodom današnjeg objavljivanja godišnjeg Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije ka evropskim integracijama.

“Dokument EK blago poziva Srbiju da bude konstruktivna prema Kosovu, dok bi stav EU trebalo da bude jasan: opstrukcija evropskih misija na Kosovu neće biti tolerisana“, izjavio je holandski poslanik iz redova “zelenih“.

“Beograd još uvek sprečava razmeštanje Euleksa na severu Kosova. EU ne sme da dopusti Srbiji dalje korake ka članstvu sve dok sprečava ovu misiju“, rekao je Lagendajk.

De Hop Shefer u Prištini

U Prištini je juče boravio i generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.

Generalni sekretar NATO-a ocenjuje mirnom bezbednosnu situaciju na Kosovu, za šta, po njegovom mišljenju, zasluge ima i Kfor.

“Mogu vam reći da se uloga Kfora nije promenila od proglašenja nezavisnosti“, kazao je De Hop Shefer i dodao da se NATO ne bavi pitanjem priznavanja nezavisnosti Kosova jer je to stvar zemalja članica ove organizacije.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da Alijansa ima novi zadatak nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

“NATO će pomoći u časnom povlačenju sa scene Kosovskih zaštitnih snaga i u kreiranju novih demokratskih, multietničkih i civilno kontrolisanih snaga bezbednosti, kao i u formiranju ministarstava koje će kontrolisati ovaj proces“, rekao je De Hop Shefer.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da Srbija žali što je NATO preuzeo na sebe obuku i opremanje tzv. kosovske vojske.

"Smatrali smo da se to u neku ruku ne može izbeći, ali da bi bilo mnogo bolje da se NATO kao institucija, sačuva od takve kompromitacije, od upuštanja u opremanje i osposobljavanje jednonacionalne vojske, koju Srbi doživljavaju kao pretnju", rekao je Ivanović agenciji Tanjug.

"Mislili smo da je možda izlaz iz te situacije da se umesto NATO kao institucije u takvoj funkciji pojavi jedna ili dve države, koje bi sponzorisale sprovođenje i tog dela plana koji smo apsolutno odbacili," rekao je Ivanović.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo ocenio je da bi takvo rešenje u svakom slučaju bilo bezbolnije.

"Međutim, očito da je Savet NATO i sam generalni sekretar mislili drugačije i sada ćemo imati situaciju da će formiranje takve vojske, sa svom opremom koju ona dobija zapravo predstavljati dodatnu pretnju za Srbe", zaključio je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: