Obamanija zavladala svetom

Pored SAD, "obamanija" se širi i po starom kontinentu, a i muzička i filmska estrada je aktivno uključena u lobiranje za svog favorita.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 04.11.2008.

00:23

Default images

Na plaži u Barseloni umetnik kubansko-američkog porekla, Horhe Rodrigez Gerada, i armija pomagača napravili su od peska portret američkog predsedničkog kandidata Baraka Obame.

I pored toga što je kiša pretila da uništi njihovo umetničko delo, portret Baraka Obame je uspešno završen. Ogromno lice dugačko je oko 210 metara, široko 120 i, kako kaže umetnik, može da se vidi iz svemira.

Za portret je bilo potrebno 500 tona peska, belih, braon i crnih kamenčića i koštao je više od 10.000 evra.

Rodrigez Gerada kaže da taj projekat nije podrška Baraku Obami već da istražuje fenomen "obamanije". Rodrigez se takođe nada da će njegov džinovski rad imati ulogu u zdravorazumskim promenama u svetu, ali i Americi.

U Japanu slike kandidata demokrata krase ulice priobalnog grada Obama, što na japanskom znači "mala plaža", a u toku su pripreme za izbornu noć.

Mnogi Barovi u Nemačkoj, gde se Obama smatra crnim Kenedijem, isplanirali su žurke za noć američkih izbora.

Na plaži Puri u Bengalskom zalivu, umetnik Sudaršan Patnaik napravio je u pesku trodimenzionalne likove američkih predsedničkih kandidata i Kapitola - zgrade Kongresa SAD.

Podrška zvezda

Tradicija je u Sjedinjenikm Američkim Državama da umetnici daju podršku jednom od kandidata na predsedničkim izborima.

Umetnici u predizbornoj borbi učestvuju ostrašćeno, agresivno i nepopustljivo. Estradna zvezda Madona je uporedila republikanskog kandidata senatora Džona Mekejna sa nacističkim vođom Hitlerom, a Bon Džovi je zabranio republikancima da njegovu muziku koriste u predizbornoj kampanji.

Najpopularnija televizijska voditeljka Opra Vinfri, koja je svim srcem za kandidata Demokrata prvog Afroamerikanca u toj uliozi senatora Baraka Obamu, nema nameru da pusti na svoj kauč Saru Pejlin, kandidatkinju za potpredsednika u protivničkom taboru.

Naročito to važi za Holivud čije zvezde učestvuju u predsedničkoj kampanji.

U završnici ove predizborne kampanje je usledila i američka premijera novog filma Olivera Stouna o Džordžu Bušu, "Duplo ve" (W). Stoun ne želi da bude sudija, on ostaje u ulozi režisera koji priča neverovatnu priču o Bušu.

"Taj tip je nemoguć predsednik. Ima čudne korene; u poslednjih osam godina promenio je svet na način na koji to niko nije mogao da zamisli", kaže Stoun.

U filmu nema mržnje ni humora. Politicki angažovani reditelj, koji je snimio filmove o Vol Stritu i Svetskom trgovinskom centru, želeo je da objasni i dokumentuje štetu koju je naneo Džordž Buš, prenosi Dojče vele.

"Najlakše bi bilo ismevati Buša i onda je on osam godina žrtva televizijskih komedija. Istina je, međutim, da niko tog čoveka ne poznaje dovoljno", naveo je poznati reditelj.

Kenijci iščekuju rezultate

Od kenijske prestonice Najrobija do grada gde se nalazi dom predaka Baraka Obame Kenijci su izuzetno uzbuđeni zbog "sina zemlje" i spremni za slavlje ako pobedi na izborima u SAD.

Grad Kogelo, gde je rođen Obamin otac, u medijskoj je opsadi, a policija je blokirala pristup kući odakle je potekao kandidat za predsednika SAD koji, prema svim anketema, ima prednost nad svojim rivalom, republikancem Džonom Mekejnom.

"Svi su veoma radosni i uzbuđeni i očekuju da slave dan nakon izbora", rekao je Malik Obama, polubrat kandidata koji bi mogao da bude prvi Afroamerikanac u Beloj kući.

Kenijici ne veruju da će pobeda Obame znatno promeniti njihove živote, ali ih to ne sprečava da kače njegove slike na autobuse i kupuju majce s njegovim imenom i likom. Mnogi Kenijci planiraju da s prijateljima do duboku u noć čekaju rezultate izbora.

Pored Kenije, i u mnogim drugim afričkim zemljama, stanovnici su se večeras okupili kako bi, uz vatromet i pivo, proslavili istorijski trenutak - borbu prvog Afroamerikanca da uđe u američku Belu kuću.

Kandidat demokrata na predsedničkim izborima u SAD Barak Obama uživa veliku popularnost širom Afrike i mnogi Afrikanci se nadaju da će njegova pobeda na izborima doneti pomoć tom kontinentu koji se bori sa velikim siromaštvom.

Neki se nadaju većoj američkoj pomoći Africi, dok se drugi jednostavno raduju uspehu političara sa afričkim korenima.

U Ugandi više stotina studenata je zakrčilo predvorje univerziteta u Kampali kako bi pratilti rezultate izbora u SAD.

Dva vodeća kenijska lista su na naslovnim stranama objavilie članke o Obami, dok je list "Standard" objavio i podlistak na 16 strana posvećen američkom političaru.

Američkim izborima se bave i dnevnici u Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj zemlji.

List "San" je nazvao Obamu "Crnim feniksom" i unapred najavio njegovu pobedu pod naslovom "Veliki korak za čovečanstvo".

Fidel Kastro: Obama inteligentniji

Fidel Kastro (FoNet)
Bivši kubanski lider Fidel Kastro smatra da je Obama "inteligentniji" od svog protivnika, republikanca Džona Mekejna.

Ističući da je "zvanično neutralan", Fidel Kastro je na dan izbora u SAD rekao da je Mekejn "star i ratoboran".

U tekstu koji su objavili kubanski državni mediji, Kastro navodi da ni Omaba ni Mekejn nisu brinuli o najvećim problemima u svetu dok su, kako kaže, vodili kampanju za prvog čoveka "parazitskog i pljačkaškog carstva".

Obama je "nesumnjivo inteligentniji, kultivisaniji i mirniji od svog republikanskog protivnika", dok je Mekejn "star, ratoboran, nekultivisan, ne preterano inteligentan i nije dobrog zdravlja", istakao je Fidel Kastro.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: