LSV i LDP o štetnim potezima

LSV i LDP najavili su da će u ponedeljak najvišim državnim organima predati dokaze o "štetnim potezima" koji su doveli do velikog poskupljenja gasa.

Izvor: B92

Nedelja, 19.10.2008.

16:12

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da će policija pregledati te dokaze i reagovati ako utvrdi da postoji krivično delo. Liga socijaldemokrata Vojvodine će sutra u Skupštini Srbije obelodaniti dokaze o, kako navode, gasnoj mafiji, do kojih je došla i koje je u petak Nenad Čanak predao UBPOK-u.

Do tada u ovoj stranci očekuju objašnjenje Vlade za poskupljenje gasa. I mada lider LSV-a Nenad Čanak kaže da preti opasnost da se 800.000 ljudi u Vojvodini smrzava, ako se ne reši ovo pitanje, on tvrdi da mu nije cilj da obori Vladu već da je učini odgovornom.

"Meni je žao što se od toga sada pravi skandal za potrebe halabuke, a ne za konstruktivno rešenje. Nije nama poenta da obaramo Vladu, već da ona radi svoj posao. Nije poenta ponovo ići na izbore pa blokirati državu, nego da to profunkcioniše. Ovo je upozorenje da nećemo slepo glasati za svaki predlog Vlade", rekao je Čanak.

Ministar policije Ivica Dačić kaže da će sutra razgovarati sa Čankom o dokazima predočenom njegovom ministarstvu i da će ako bude osnova nadleženi organi reagovati.

"Ako ima bilo kakvih elemeneta krivičnog dela ili nekakve mafije, naravno da ćemo reagovati", rekao je Dačić.

U međuvremenu i LDP najavljuje da će sutra državnim organima podneti obiman dokazni materijal o nizu štetnih poteza koje su učinile Vlade Srbije u poslednje četiri godine, a kojima su kako tvrde ugrozile energetsku nezavisnost zemlje.

LDP tvrdi da dokumenti koje su prikupili ukazuju da je Koštuničina Vlada, početkom 2006. dopustila da ruska strana stekne većinsko vlasništvo u zajedničkom preduzeću "Jugorosgas", kome je kasnije dodeljena eksluzivna posrednička uloga u uvozu gasa.

"Ako je ovo bila cena podrške Rusije kosovskom projektu Vojislava Koštunice, Tadića, državnog pregovaračkog tima, onda je bila previsoka i besmislena jer su žrtvovani interesi građana u poslu u kome je bilo jasno da ruska strana neće učiniti ništa kako bi imali konkretnu korist i mi je nismo ni imali do danas", rekao je Jovanović.

I nekadašnja savetnica za energetiku u Vladi Srbije Zorana Mihajlović-Milanović upozorava da je nedopustivo da strana kompanija u Srbiji ima privilegije poput domaćih javnih preduzeća.

"Odgovornost je na srpskoj strani. Odluka je jasno postojala 2005. godine da se procenat unutar tog preduzeća otkupi – on nije otkupljen. Imenovana su lica koja su to trebala da sprovedu – nikad nismo dobili odgovor zbog čega se to nije desilo", kaže Zorana Mihajlović-Milanović.

"Dakle, odgovor je na srpskoj strani. Odgovor je na ministru Naumovu koji je tad potpisao ugovor sa Jugorosgasom da to preduzeće obavlja delatnost od opštedruštvenog interesa. Prosto je odgovornost na srpskoj strani!", kaže ona.

Zorana Mihajlović-Milanović zaključuje da bi ovo poskupljenje gasa moglo da bude iskorišćeno za definitivno utvrđivanje mnogih nepravilnosti u energetskom sektoru u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: