Protest studenata ispred Skupštine

Studenti Fakulteta političkih nauka i FON-a protestvovali su ispred Skupštine, nezadovoljni amandmanima na predložene izmene Zakona o visokom obrazovanju.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2008.

16:32

Default images

Iako ih je danas primila Jagoda Jorga, poslanica DS-a koja je predložila ovaj amandman i obećala da će pokušati da nađe rešenje za njihove probleme, studenti će i sutra nastaviti protest. Kako B92 saznaje, u petak, u 14 časova, biće organizovan veliki protest studenata svih fakulteta u Srbiji.

“Veliki broj studenata je oštećen time. Desetine hiljada studenata je samofinansirajuće i svi oni su oštećeni. Ako fakulteti poštuju zakon, svi su oštećeni, svi samofinansirajući studenti. Ako ima novca u državi za sve drugo, ne vidim zašto“, kaže student FPN-a Stevan Nedeljković.

Jagoda Jorga primila je delegaciju studenata koji su posle razgovora rekli da im je obećano da će pokušati da nađu rešenje.

Pripadnici opizicije, ali i univerzitetski profesori Zoran Šami i Zdravko Korać upozoravaju da amandman nije dobar. Inače, studente je u utorak primio nadležni ministar Žarko Obradović.

“Da budem iskren, evo to sam zapisao ovde, završetak razgovora, niko od studenata nije pomenuo štrajk. Pa, niko od studenata u razgovoru sa mnom nije pomenuo štrajk“, kaže ministar Obradović. Ovaj amandman je predložen jer, prema procenama, Srbija ne može sredstvima iz budžeta da finansira sve studente koji bi ostvarili uslov.

Ministar prosvete kaže da će tražiti od fakulteta tačan podatak o tome koliko je studenata ispunilo uslov za upis godine i prelazak na finansiranje iz budžeta.

“Tek kada budemo imali te egzaktne podatke, onda ću moći da razgovaram sa Ministarstvom finansija da vidimo da li postoji mogućnost da rešimo pitanje studenta koji imaju 60 bodova, a koji bi zbog primene odredaba zakona eventualno ostali van broja onih studenata koji su na budžetu“, najavljuje Obradović.

Studenti su negodovali i zbog najava da će svaki student koji bodove prenese u sledeću godinu morati da ih plati.

To znači da bi u zavisnosti od fakulteta studenti pored školarina, koje su već platili, dodatno plaćali od 750 do 4.000 dinara po jednom bodu.

Obradović, koji smatra da je ovakva odluka protivna zakonu i ustavu, tvrdi da je prosvetna inspekcija već na terenu.

“Prvo ću da dobijem podatke da vidim da li toga ima i koliko ima, pa ću tek onda da donesem odluku, neću apriori. Što bi obaveštavao unapred šta ću da uradim“, kaže on.

Obradović kaže da im predstoji razgovor sa predstavnicima Univerziteta da bi se razjasnilo da li država duguje univerzitetu novac.

Obradović kaže da postoje razlike u tumačenju Zakona o obrazovanju koje su u vezi sa finansiranjem fakulteta i s tim da li je ministarstvo ispunilo sve obaveze u tom pogledu.

Upisni rok nije produžen

Prošireni rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu nije danas doneo odluku o produženju upisnog roka za studente do 1. novembra jer nema ovlašćenja za to, rekao je dekan Fakulteta političkih nauka Milan Podunavac.

"Prošireni kolegijum ne može da razmatra zahteve kao što je produženje upisnog roka", kazao je Podunavac agenciji Beta posle sednice kolegijuma.

On je dodao da je na sednici odlučeno da se za narednu sednicu Senata, zakazanu za iduću sredu, pripremi predlog sprovođenja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.

Taj Predlog Zakona bi Skupština Srbije trebalo da usvoji do kraja sedmice.

Ministar prosvete Žarko Obradović predložio je fakultetima i univerzitetima da produže upisni rok do 1. novembra.

Taj predlog je u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje će omogućiti da više studenata upiše godinu.

Studenti koji u produženom roku osvoje propisana 42 boda, moćiće da upišu narednu godinu i pri tom ostanu budžetski studenti.

Takođe, država će onim studentima koji ne budu diplomirali u roku od četiri godine finansirati i petu godinu studija, kako bi mogli da završe školovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: