Gas skuplji za 60 odsto

Prirodni gas za domaćinstva u Srbiji od danas je skuplji za 60 odsto. Za toplane gas je skuplji u proseku za nešto više od 30 odsto.

Izvor: B92

Sreda, 15.10.2008.

08:10

Default images

Potrošači koji su priključeni na daljinski sistem grejanja neće plaćati veći račun za oktobar, rekao je za B92 član Upravnog odbora "Toplana Srbije“ Petar Vasiljević.

Cena prirodnog gasa u Evropi trenutno beleži svoj istorijski maksimum, zato je gas trenutno manje konkurentan na energetskom tržištu, kaže izvršni direktor za komercijalne poslove u "Srbijagasu“ Dragan Vučur.

Primenom novog tarifnog sistema najviše su povećane cene za domaćinstva i daljinske sisteme grejanja, a to poskupljenje bilo je uslovljeno projekcijom da će u poslednjem kvartalu 2008. godine cena ovog energeta u svetu biti 500 dolara za 1000 metara kubnih. "Sada već stara cena prirodnog gasa u Srbiji formirana je na osnovu uvozne cene koja je iznosila 248 dolara za 1.000 kubika, što govori da je cena prirodnog gasa uvećana za oko 102 procenta. Cena gasa za daljinske sisteme grejanja revidirana je u martu ove godine, ali je u tom trenutku cena uvoznog gasa bila na nivou 338 dolara za 1.000 kubika, što znači da je i ta cena za 48 procenata veća od sadašnje“, objašnjava Vučur.

Cena gasa za domaćinstva povećana je sa 21,37 na 34 dinara, što predstavlja povećanje za oko 60 procenata, dok će u zavisnosti pritiska na mestu isporuke, cena gasa po kubnom metru biti oko 30 dinara.

Šef odeljenja za ekonomsko finansijske poslove u Agenciji za energetiku Srbije Gordan Tanić objasnio je da je Srbija potpisivanjem ugovora o energetskoj zajednici sa Evropskom unijom prihvatila obaveze iz kojih, između ostalog, proističe i primena novih metodologija i tarifnog sistema za prirodni gas.

Grejanje (ne)će poskupeti

Potrošači koji su priključeni na daljinski sistem grejanja neće plaćati veći račun za oktobar, rekao je za B92 član Upravnog odbora „Toplana Srbije“ Petar Vasiljević.

To, međutim, ne znači da se poskupljenje neće negativno odraziti na grejnu sezonu koja je danas počela u mnogim gradovima Srbije. On kaže da će poskupljenje gasa za toplane od gotovo 40 odsto usloviti to da će samo za potrebe Beograda biti neophodno dodatnih 26 miliona evra po osnovu poskupljenja gasa.

"Danas bi grejanje poskupelo za 24 odsto u Srbiji i u Beogradu, a neće poskupeti. Intenzivni su razgovori sa osnivačima, znači sa gradovima i opštinama u Srbiji kako prevazići ovaj problem. Problem je veliki, tehničke prirode. Nemamo problem energenata, ima ih dovoljno, međutim, izuzetno je veliki je problem koji upravo nastaje od danas, pa nisam siguran kako će sve toplane u Srbiji uspeti da obezbede upravo nedostajuća sredstva za isporučeni gas", kaže Vasiljević, član Upravnog odbora udruženja "Toplane Srbije".

U formiranju cene grejanja u gradovima Srbije veliko učešće ima lokalna samouprava, pa zbog toga cena grejanja varira od grada do grada, objašnjava on.

"Svaka lokalna samouprava formira svoju cenu. S druge strane, moramo znati da toplane u Srbiji koriste različite energente. Beograd dominantno koristi gas - 82 posto, Novi Sad koristi gas 100, imate toplane kao što je Priboj, koja koristi isključivo mazut. Znači, u zavisnosti od cene energenata formira se i cena grejanja", rekao je Vasiljević.

Kako saznajemo, poskupljenje gasa negativno će se odraziti i na priključivanje novih potrošača na daljinski sistem grejanja.

Đilas: Uskladiti cene komunalnih usluga

Dragan Ðilas (Beta)
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je da će uputiti pismo predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću i ministarki finansija Dijani Dragutinović kojima će predložiti da se cene komunalnih usluga usklade sa cenama energenata.

"Ukoliko se to ne učini, grad neće moći više da subvencioniše grejanje i gradski prevoz i poštenije je da Republika izdvaja sredstva za to, a grad bude oslobođen te obaveze", naglasio je Đilas učestvujući na sastanku novoizabranih gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Podsećajući da je od danas cena gasa povećana za oko 60 odsto, a da je vlada pre tri godine donela memorandum o maksimalnom rastu cena na godišnjem nivou do osam odsto, on je ukazao da u Beogradu, ali i većini drugih opština postoje problemi kako subvencionisati grejanje, gradski prevoz i komunalije čije cene se godinama ne menjaju u skladu sa porastom cene energenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: