Nova cena gasa od sutra

Nove cene gasa stupiće na snagu sutra, cena gasa za potrošače u domaćinstvima biće povećana za 60 odsto, potvrdilo je javno preduzeće "Srbijagas".

Izvor: B92

Utorak, 14.10.2008.

15:54

Default images

Cena gasa biće povećana sa 21,27 dinara na 34,01 dinar po metru kubnom. Cena tog energenta poslednji put je za domaćinstva bila povećana u maju 2007. godine, a za daljinske sisteme u martu 2008. godine. Kako navode u “Srbijagasu”, na porast cena uticali su tokovi na svetskom tržištu. Gas će od 15. oktobra biti drastično skuplji.

Tako će domaćinstvo koje zimi troši 300 kubika gasa po novom cenovniku za grejanje na gas sada plaćati 11.100 dinara, umesto dosadašnjih 6.600.

Za razliku od Srbije, u većini zemalja u okruženju cena gasa je oko 25 dinara.

Izvršni direktor za komercijalne poslove “Srbijagasa” Dragan Vučur kaže da je do poskupljenja gasa moralo doći, kako to preduzeće ne bi poslovalo sa gubitkom.

“Ono što treba istaći je da se mi trenutno nalazimo u istorijskom maksimumu cene gasa, kada je cena gasa u Evropi najviša. To gas svakako čini manje konkurentnim u odnosu na druge energente. Neke zemlje imaju sopstvene izvore gasa i mogu na bazi domaćeg gasa da formiraju cenu koja je možda povoljnija nego što je slučaj sa zavisnim zemljama u koje mi spadamo”, rekao je Vučur.

“Razlika u ceni je zbog toga što su troškovi dopreme gasa do Bugarske niže od troškova dopreme do Srbije. To su zvanični podaci kojima mi raspolažemo. Eurostat podatke objavljuje na polugodišnjem nivou, prvog i sedmog meseca u godini. Poslednji podaci iz jula nam još nisu dostupni, nema ih”, rekao je Gordan Tanić, iz Agencija za energetiku Republike Srbije.

Ipak, izgleda da ova objašnjenja nisu bila dovoljno dobra da bi umirila Udruženje zaštite potrošača Novog Sada. Predsednik tog udruženja Goran Popović kaže za B92 da ne vidi nijedan razlog za povećanje cene gasa, kao i da će građani čiji će budžet zbog toga biti pogođen pokušati svim sredstvima da skrenu pažnju nadležnih na svoj problem.

“Ako već subvenišu toplane i druge distributere, na primer komunalne, zato što koriste gas, onda treba da subvenišu i potrošače. Zašto bi potrošači koji se individualno greju na gas morali da plaćaju mnogo veću cenu? A drugo, najverovatnije, ako se to ne desi, krenuće i ozbiljniji pristup potrošača tome, a to je jedna klasična platežna neposlušnost”, naveo je Popović.

Ekonomska novinarka Jelica Putniković objašnjava da bi bilo mnogo bolje da je Vlada na vreme i postepeno povećavala cene energenata, kako bismo izbegli da neki od njih odjednom poskupe za više od polovine stare cene.

“Tu imamo problem koji naša vlada, odnosno političke partije koje dođu na vlast, stalno primenjuju – oni drže ‘na ledu’ cenu struje, cenu gasa i još nekih proizvoda da bi očuvali socijalni mir i obezbedili glasače. Tako, gas za domaćinstva i za gradske toplane nije poskupljivao, već je cena gasa poslednji put korigovana 1. aprila”, navela je Putnikovićeva.

Jedno od objašnjenja za ovako veliko poskupljenje gasa bilo je i to da je trenutna cena gasa za domaćinstva u Srbiji formirana kada je uvozna cena gasa bila oko 250 dolara za 1.000 kubnih metara, dok je ona sada dva puta veća.

U poređenju cene gasa sa cenama u evropskim zemljama, Agencija za energetiku Republike Srbije pozvala se na podatke od početka godine, prema kojima je Srbija među zemljama sa najnižom cenom gasa.

Zbog ogromnog poskupljenja gasa za domaćinstva i daljinski sistem grejanja, Asociijacija potrošača Srbije tražiće od države da subvencioniše velike potrošače.

U “Srbijagasu” kažu da će, u slučaju da građani odluče da ne plaćaju račune, reagovati na jedini mogući način – isključenjem sa mreže.

“Ministarstvo za energetiku ne prepoznaje pojam ‘potrošač’, nego ‘kupac’. Građani nisu potrošači, već kupci u slučaju gasa, i tako će i biti tretirani. Ukoliko ne plaćaju, za to postoje sankcije”, rekao je Vučur.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: