Studenti nisu zadovoljni zakonom

Predstavnici studentskog parlamenta imaju zakazan sastanak s ministrom prosvete Žarkom Obradovićem povodom izmena Zakona o visokom obrazovanju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2008.

11:38

Default images

Predsednik tog studentskog tela Nemanja Petrović rekao je za B92 da će na tom sastanku razgovarati o amandmanima na dopune i izmene Zakona o visokom obrazovanju koji su nepovoljni po studente, a pre svega zbog plaćanja prenošenja neispunjenih bodova u sledeću godinu.

Predstavnici studentskog parlamenta negodovaće zbog predloga da samo 20 odsto najboljih samofinansirajućih studenata prelazi na budžetsko finansiranje prilikom upisa sledeće školske godine, kao i zbog najava da će svaki student koji bodove prenese u sledeću godinu morati da ih plati.

“Ta odluka da se naplaćuju preneti bodovi nema uporište ni u zakonu ni u Ustavu niti u jednom pravnom aktu, tako da ćemo mi postaviti jasno pitanje na osnovu čega su se pojedini fakulteti odlučili da naplaćuju prenete bodove", kaže on.

"Imamo situaciju na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, gde se jedan preneti bod plaća 1300 dinara. Samim tim, pošto je uslov za narednu godinu minimum 42 boda, imamo situaciju da jedan student može platiti 18 bodova po 1.300 dinara, što dođe 27.000 dinara. I onda u čemu je tu svrha budžetskog studiranja", zapitao je Petrović.

On dodaje da se zbog toga postavlja pitanje čemu postoji Rektorat. "To je pitanje koje sam postavio posle veća studenata i rektoru i prorektorki za nastavu Nedi Bokan, koje bi trebalo danas i Ministarstvu prosvete da postavimo - u ovakvim okolnostima zašto uopšte postoji Rektorat u Beogradu", pita on.
"Fakulteti su institucije koje same donose odluke, mimo odluka i mimo preporuka Senata i Saveta Univerziteta, što je veliki problem. I ono što nam predstoji u narednom periodu jeste da se zalažemo za integrisanje Univerziteta u Beogradu", rekao je on.

Ukoliko se ne bude došlo do kompromisnog rešenja, Petrović je najavio veliki studentski protest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: