Obama vodi u trci za Belu kuću

Demokrata Barak Obama vodi četiri odsto u odnosu na republikanskog rivala Džona Mekejna u trci za predsednika SAD, pokazuju rezultati nove ankete.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

09:59

Default images

Obama ima 48 odsto, a Mekejn 44 odsto podrške birača obuhvaćenih anketom, koju su u poslednja četiri dana sproveli Rojters, C-SPAN i Zogbi, što je blagi pad u odnosu na prednost Obame od pet procentnih poena u petak. "Borba je postala skoro stabilna", ocenio je Džon Zogbi iz agencije Zogbi za ispitivanje javnog mnjenja.

Podaci istog istraživanja pokazuju da Obama ima prednost od 11 odsto kod žena i devet odsto veću podršku kod nezavisnih birača, a to su, prema agenciji Rojters dve glavne glasačke kategorije koje mogu da odluče o pobedniku na izborima 4. novembra.

Istovremeno, senator iz Ilinoisa, koji će, ako bude izabran, biti prvi afroamerički predsednik SAD, ima podršku devet od 10 pripadnika crne populacije i šest od 10 ispitanih Hispanoamerikanaca, preneo je Rojters.

S druge strane, Mekejn ima 15 odsto veću podršku bele populacije i blagu prednost među biračima velikih prihoda, muškaraca i katolika.

Republikanski predsednički kandidat, bivši pilot i zarobljenik u Vijetnamskom ratu, ima manju podršku birača koji među članovima svoje porodice imaju vojno lice.

Rojters navodi da je poslednje istraživanje sprovedeno do utorka do petka ove nedelje, a posle drugog duela dva predsednička kandidata održanog 7. oktobra.

Sara Pejlin zloupotrebila vlast

Potpredsednička kandidatkinja Republikanske stranke Sara Pejlin optužena je u izveštaju pravnog panela Aljaske da je zloupotrebila vlast na aktuelnom položaju guvernera te američke savezne države.

U nezavisnom izveštaju pravnog panela Aljaske navodi se da je do prekršaja došlo kada je Pejlinova, iz ličnih razloga, otpustila jednog visokog zvaničnika, komesara za javnu bezbednost Aljaske Valtera Monegana.

Guverner Pejlin je optužena da je otpustila Monegana zato što on nije smenio policajca protiv koga je njena sestra vodila ogorčenu brakorazvodnu parnicu, prenela je britanska medijska kuća Bi-Bi-Si.

U izveštaju panela se navodi da porodična svađa nije jedini razlog za Moneganov otkaz, ali da je verovatno bila faktor koji je uticao na konačnu odluku.

Pejlinova, sa svoje strane, tvrdi da je Monegan otpušten zbog sukoba u vezi sa lokalnom politikom i budžetom i demantuje da je napravila bilo kakav prekršaj.

U predizbotrnom štabu republikanskog predsedničkog kandidata Džona Mekejna su odbacili nalaze u izveštaju panela, pošto smatraju da nisu utemeljeni ni u pravu ni u činjeničnom stanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: