Makedonija: Neprimereno i ishitreno

Makedonija smatra da je odluka Beograda da uskrati gostoprimstvo ambasadoru Aleksandru Vasilevskom ishitrena i neprimerena.

Izvor: B92

Subota, 11.10.2008.

01:59

Default images

Kako B92 saznaje, makedonski ambasador već je napustio Beograd. Tu informaciju potvrdio je potpredsednik vlade Makedonije zadužen za Evropske integracije Ivica Bocevski.

“Makedonski ambasador u Beogradu Aco Vasilevski napustio je Beograd. On je već zakazao konsultacije kod ministra spoljnih poslova Antonia Miloševskog. Republika Makedonija pažljivo prati stvari na terenu, mi smo imali komunikaciju sa Vladom Srbije, oni su bili obavešteni pre nego što je Makedonija svoju odluku. Makedonija nije uradila ništa drugo, već je priznala jednu realnost koja već neko vreme postoji na Balkanu”, kazao je Bocevski.

Makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je danas da je priznavanje Kosova državni interes Makedonije i da se makedonska vlada zato odlučila na taj korak.

"Ja sam svestan da kod nekih građana ovo izaziva negativne emocije i to je za mene razumljivo, ali ja, kao premijer, i vlada imamo mnogo više informacija i analiza od bilo kog običnog građanina u Makedoniji", rekao je Gruevski novinarima. S druge strane, crnogorska ambasadorka Anka Vojvodić svoj odlazak iz Beograda najavila je za danas.

Iako odluku Vlade Srbije Vojvodićeva shvata kao protivmeru zbog crnogorskog priznavanja nezavisnosti Kosova, ona smatra da bi svaka naredna mera bila politički kontraproduktivna.

“Ja sam prva koja je doživela, kao ambasador Crne Gore, jednu odluku iz paketa mera koji Vlada Srbije ima za slučaj da neka država prizna Kosovo, i verovatno se smatra da nije jednako uskratiti gostoprimstvo ambasadoru jedne male, u odnosu na jednu veliku zemlju”, kazala je Vojvodićeva.

Podsetimo, odluka Vlade da uskrati gostoprimstvo zvaničnim predstavnicima Crne Gore i Makedonije u Beogradu predstavlja prvi put da Srbija izriče takvu meru ambasadorima zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Protesti u Crnoj Gori

U Podgorici i Baru večeras su organizovane protestne vožnje i šetnje zbog odluke Vlade Crne Gore da prizna nezavisnost Kosova.

Kolona vozila sa srpskim zastavama kružila je posle 18 časova ulucama Podgorice, na kojima je pojačano prisustvo saobraćajne policije. Protestna šetnja krenula je i oko 19 časova ulicama Bara, a među demonstrantima su funkcioneri opozicionih Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke.

Portparol Srpske liste (SL) Dobrilo Dedeić je ranije naveo da je reč "o spontanom okupljanju građana koji su tražili da neko od javnih ličnosti i večeras bude sa njima u demonstraciji otpora režimu" zbog odluke da prizna Kosovo.

U Podgorici su sinoć građani u nekoliko stotina automobila kružili ulicama u protestnoj vožnji, a sličnih okupljanja je bilo i u Nikšiću, Herceg Novom, Baru i Bijelom Polju.

Opozicione partije iz nekadašnjeg bloka za zajedničku državu sa Srbijom, za poneđeljak, 13. oktobar, najavile su veliki protest ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici.

Pomoćnik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore Tihomir Gačević danas bi trebalo da se sastane sa predstavnicima opozicionih partija koje su organizatori najavljenog protesta u ponedeljak, i razgovora sa njima o organizaciji protestnog skupa.

U toku su sednice stranačkih organa Socijalističke narodne partije (SNP) i Narodne stranke (NS), koje su među organizatorima mitinga najavljenog za ponedeljak, na kojima će biti razmotrena politička situacija i dalji potezi tih partija povodom odluke vlade da prizna nezavisno Kosovo.

Opozicija je ranije od vlade zatražila da povuče odluku o priznanju Kosova, da raspiše referendum o tom pitanju, vrati mandat građanima i omogući održavanje prevremenih izbora.

Od protesta su se ogradili Pokret za promjene (PZP) i Liberalna partija (LP).

Tirana pozdravila nova priznanja

Albanija je pozdravila odluku Makedonije i Crne Gore da priznaju nezavisnost Kosova, ocenjujući da to doprinosi miru i stabilnosti Balkana.

"Odluka Makedonije i Crne Gore je dobra vest koja doprinosi miru i stabilnosti celog regiona", izjavio je u Tirani albanski predsednik Bamir Topi.

On je ocenio da će ta odluka "ohrabriti ostale zemlje koje su do sada oklevale da priznaju nezavisnost Kosova".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: