"Srbiju čeka veliki posao"

Međunarodni sud pravde treba da odluči hoće li o nezavisnosti Kosova da se izjasni po hitnom postupku. Srbija sprema svoju strategiju.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 11.10.2008.

01:43

Default images

Srbiju očekuje veliki posao iznošenja dokaza da je proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalno, ali naša zemlja raspolaže dobrim argumentima, saglasni su profesori međunarodnog prava Vojin Dimitrijević i Tibor Varadi koji je inače zastupao Srbiju to jest SRJ pred Međunarodnim sudom pravde.

Ipak, oni upozoravaju da na kraju procesa kojim se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu ne treba očekivati presudu kojom će sve dileme biti rešene.

Nakon što je u Međunarodni sud pravde stiglo pismo kojim Generalna skupština UN traži savetodavno mišljenjeo nezavisnosti Kosova, sud sada treba da odluči da li će se o usklađenosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova sa međunarodnim pravom odlučivati po hitnom ili redovnom postupku.

Profesor međunarodnog prava Vojin Dimitrijević kaže da će Srbija biti pozvana da obrazloži svoje mišljenje o nezavisnosti Kosova.

"Srbija može da dostavi - pošto je pokretač inicijative, ali nije onaj koji je postavio pitanje jer je pitanje postavila Generalna skupština - može da dostavi sav taj materijal koji ima na raspolaganju, mišljenja koja ima na raspolaganju, tumačenja koja hoće da da", kaže Dimitrijević.

Osim Srbije, Sud će pozvati i sve ostale zainteresovane strane da iznesu svoje stavove o nezavisnosti Kosova, pa se može očekivati da i predstavnici Prištine pojave pred sudom u Hagu.

Profesor Tibor Varadi, koji je već zastupao Srbiju, odnosno bivšu SRJ pred ovim sudom, smatra da će opstrukcija u procesu biti onemogućena.

"Mislim da je realno očekivati, ako je to neki standard, da ako bude hitan postupak, to bude negde u blizini pola godine, a ako bude redovan postupak da tu bude oko dve godine i tu zemlje učesnice mogu presudno da utiču na ovaj ritam", smatra Varadi.

Iako smatra da Srbija ima snažne argumente, Vojin Dimitrijević kaže da će mišljenje suda biti detaljno i iznijansirano.

"Mislim da naša javnost treba da se odvikne od trijumfalizma - niti smo mi sada pobedili nekoga, kao u sportu porazili ga - to jeste diplomatska pobeda da se dobije ovo mišljenje. Spoljna politika nije u poražavanju nekog drugog nego u odbrani svojih interesa, ali i vođenje računa o interesu drugih", poručuje Dimitrijević.

I profesor Varadi ocenjuje je da su šanse Srbije dobre, ali da se moraju sagledati i argumenti druge strane za koje pretpostavlja da će biti vezani za princip samoopredeljenja naroda.

"Po ovome što znam i mislim da su ovde šanse Srbije vrlo realne, ne manje i ne više od toga", njegova su očekivanja.

Varadi i Dimitrijević saglasni su da je važnost ovog procesa velika ali da na njegovom kraju ne treba očekivati presudu o "pobednicima i poraženima" već samo mišljenje suda.

Jeremić uveren u uspeh pred sudom

Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiva)
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić uveren je da će Međunarodni sud pravde u Hagu doneti doluku da je Kosovo nelegalno proglasilo nezavisnost.

U Međunarodni sud pravde u Hagu u petak je stigao zahtev Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija za savetodavno mišljenje o tome da li je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu s međunarodnim pravom.

Generalna skupština prosledila je Međunarodnom sudu pitanje upravo onako kako ga je formulisao pravni tim Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Iako mišljenje suda nije obavezujuće, ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je uveren da će savetodavno mišljenje onemogućiti dalje priznavanje nezavisnosti Kosova.

Ministar je, gostujući emisiji “Poligraf” na TV B92, najoštrije osudio postupke Crne Gore i Makedonije o priznavanju Kosova i naveo da Srbija nema razumevanja za takve poteze posle usvajanja njene inicijative u Ujednijenim Nacijama.

Mišljenje Međunardnog suda pravde u Hagu najranije će se čuti za šest meseci, mada proces u sudu može da potraje i dve godine.

Ministar Jeremić kaže da će, ako odluka suda bude pozitivna, i pored toga što nije obavezujuća, biti veoma značajna, jer Kosovo neće moći da bude član ni jedne međunarodne institucije, a Beograd će dobiti šansu da opet sedne za pregovarački sto sa vlastima iz Prištine.

“Kosovo i oni koji podržavaju nezavisnost Kosova biće u situaciji da imaju trajno poludefinisano ili nedefinisano statusno stanje, koje će sa odlukom Međunarodnog suda pravde trajati u nedogled. Sa druge strane, Srbija će biti spremna da u svakom trenutku bez preduslova sedne za sto i da razgovara o postizanju rešenja koje će biti pihvatljivo za Beograd i za Prištinu, samim tim i za Savet bezbednosti”, rekao je Jeremić.

Šef dipolomatije Srbije rekao je da su skandalozne odluke Crne Gore i Makedonije da priznaju Kosovo.

Jeremić je ocenio da je obrazloženje vlasti u Podgorici - da su morali da priznaju Kosovo kako bi ubrzali svoje evropske integracije, “gnusna laž”.

On navodi i da je Crna Gora mogla i da iznese stav 80 odsto naroda Crne Gore, koji se protivi priznanju.

Zbog toga, prema rečima ministra, Srbija je oštro reagovala i ukinula gostoprimstvo ambasadorima.

“Da nismo tako oštro reagovali, uputili bismo pogrešnu poruku da sada, kada je prošla rezolucija, Srbija nema ništa protiv priznanja Kosova”, rekao je Jeremić.

Ministar je najvio i mogućnost dodatnih mera prema Crnoj Gori i Makedoniji koje će Vlada razmatrati narednih dana, ali nije hteo da otkrije šta sadrži akcioni plan Vlade Srbije.

Samo je rekao da će mere koja Vlada usvoji biti usmerene protiv zavnične Podgorice i da će se voditi računa da ne štete građanima Crne Gore bilo koje nacionalnosti.

Kosovo formira svoj tim eksperata

Najviše privremene institucije Kosova uskoro će formirati tim stručnjaka za odbranu interesa Kosova pred Međunarodnim sudom pravde, a ukoliko zatreba angažovaće i strane eksperte, piše današnji prištinski list na albanskom "Kosova Sot".

List piše da je "izrada plana o odbrani legitimnosti nezavisnosti Kosova jedan od osnovnih prioriteta najviših institucija Kosova, kao i da će Ministarstvo inostranih poslova Kosova uskoro prirpemiti konkretan plan".

"Mislim da Kosovo ima eksperte, a ukoliko ih nema, Vlada bi trebalo da dodeli neophodan budzet kako bismo našli najbolje međunarodne eksperte i advokate koji bi predstavljali Kosovo pred Međunarodnim sudom pravde", rekao je zamenik predsednika parlamentarne Komisije za inostranu politiku Džavit Haljiti, prenosi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: