Vijesti: Vlada za novog suseda

U tekstu pod nazivom "Vlada jednoglasno za novog suseda", podgoričke "Vijesti" prenose događaje koji su prethodili crnogorskom priznanju nezavisnosti Kosova.

Izvor: Vijesti

Petak, 10.10.2008.

04:39

Default images

Crna Gora juče, zajedno sa Makedonijom, priznala Kosovo, čelnici opozicije bezuspešno pokušavali da odvrate Đukanovića, piše list. Crna Gora je od sinoć 49. zemlja na svetu koja je priznala Kosovo kao nezavisnu državu.

Takvu odluku je Vlada jednoglasno usvojila, a šef diplomatije Milan Roćen naglasio da “Crna Gora nikad nije bila i nikada neće biti protiv Srbije”.

Nakon sedmočasovne sednice i obraćanja novinarima Roćen je otišao u kancelariju da o odluci Vlade Crne Gore obavesti predsednika i premijera Kosova Fatmira Sejdijua i Hašima Tačija.

Ambasadorka Crne Gore u Beogradu Anka Vojvodić, pre nego što se Vlada u Podgorici oglasila, MIP-u Srbije uručila je zvaničnu notu o priznanju Kosova.

“Ništa nismo radili Beogradu iza leđa”, rekao je Roćen, napominjući da je Vlada imala stalnu komunikaciju sa Vladom Makedonije, sa kojom se dogovorila da zajedno priznaju Kosovo.

On je objasnio da je Crna Gora priznala Kosovo zato što se tamošnji parlament obavezao da će Kosovo poštovati međunarodne ugovore i razvijati multietničko društvo, uz dobrosusedske odnose.

Obrazlažući “nepopularnu odluku”, Roćen je naveo da je Vlada uvažila zaključke Saveta za opšte i spoljne poslove EU i Evropskog saveta “kojima je Unija pokazala privrženost razvoju Kosova”.

“Mi očekujemo da će se Srbija, bez obzira na retoriku i na neke izjave koje su došle iz Beograda ovih dana, ispoljiti odgovorno ponašanje”, rekao je Roćen.

Crnogorska Vlada je odlučila da prizna Kosovo i zato što je uzela u obzir, “kako su se prema kosovskom pitanju ponele ključne svetske zemlje, članice EU i NATO”.

Roćen je rekao da je Crna Gora prekjuče, bez iluzija da će se nešto promijeniti, podržala u Generalnoj skupštini UN srpski predlog da se o statusu Kosova izjasni Međunarodni sud pravde u Hagu.

“Da je postojao i jedan jedini promil, po našoj proceni, da će odluka u Generalnoj skupštini nešto promijeniti što se tiče budućnosti statusa Kosova - verujte da bismo sa istim žarom radili zajedno sa Srbijom i sa svima onima koji bi očekivali da se nešto tako desi”, rekao je Roćen.

Odluci Vlade prethodio je sastanak premijera Mila Đukanovića sa čelnicima opozicije, koji su tražili od njega da se predomisli.

Nakon jednočasovnog sastanka u Đukanovićevom kabinetu, opozicionari su novinarima saopštili da premijer nije uspeo da ih ubedi u razloge zbog kojih to čini.

Iz Vlade je nakon sastanka sa opozicijom saopšteno da je Đukanović sagovornike upoznao sa argumentima koji su Vladu opredelili da prizna Kosovo i da je “zajednički konstatovano“ da su takve razmene mišljenja korisne i da ih treba i dalje praktikovati.

Prema informacijama “Vijesti”, crnogorska policija nije podigla nivo pripravnosti, već je, zbog straha od mogućih nereda, policajcima naređeno da se tokom noći nađu na vidnim mjestima u rejonima, pozicijama i ulicama koje pokrivaju.

“Vlada Republike Kosova pozdravlja odluku Crne Gore. Ovo priznanje, koje poštuje volju građana Kosova, izraženu kroz njegove legitimne institucije, veliki je doprinos regionalnoj stabilnosti i jača evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”, izjavio je sinoć premijer Kosova Hašim Tači.

Politički analitičar Svetozar Jovićević ocenio je da "Crna Gora nije morala biti predvodnik drugog talasa u priznavanju nezavisnosti Kosova", i naveo da se sa priznanjem trebalo sačekati "dok se ne smire strasti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: