Štampa o crnogorskom priznanju

Dnevni listovi u Srbiji na naslovnim stranama objavili su vest da je Crna Gora priznala Kosovo, u tekstovima podrobno izlažu hronologiju jučerašnjih događaja.

Izvor: Politika, Veèernje novosti

Petak, 10.10.2008.

04:13

Default images

Vlada s premijerom Milom Đukanovićem na čelu odluku donela samo dan nakon što su UN prihvatile da se o proglašenoj nezavisnosti Kosova raspravlja u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, piše "Politika" u tekstu pod nazivom "I Crna Gora priznade Kosovo".

Vlada Crne Gore odlučila je sinoć da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i da sa Prištinom uspostavi pune diplomatske odnose, saopštio je ministar spoljnih poslova Milan Roćen novinarima nakon sednice vlade.

Vlada s premijerom Milo Đukanović na čelu je takvu odluku donela samo dan nakon što je Generalna skupština UN izglasala predlog Srbije da se jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije stavlja u nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Od takve odluke Đukanovića nisu uspeli da odvrate ni predstavnici crnogorske parlamentarne opozicije sa kojima je imao jednoiposatni razgovor u pauzi sednice vlade i koji su mu preneli da oni takvu odluku nikada neće priznati.

Tokom dana Skupština Crne Gore napravila je pauzu na zahtev Srpske liste, zbog konsultacija, a povodom najave da bi crnogorska vlada, na jučerašnjem zasedanju, mogla da donese odluku o priznanju Kosova.

Poslanik SL Goran Danilović kazao je da je, po hitnoj proceduri, na dnevni red vlade stavljeno pitanje priznanja Kosova i zbog toga je zatražio pauzu u radu parlamenta.

“Potpuno nam je jasna namera vlasti da se odluka o priznanju Kosova donese u trenutku kada Skupština završi rad i da se nakon toga svi ponašamo kao da se ništa nije desilo”, rekao je Danilović.

“Predsednik Srpske narodne stranke Andrija Mandić u pauzi rada parlamenta pozvaće ostale opozicione lidere na dogovor”, rekao je on.

U trenutku kada je tražena pauza na dnevnom redu plenarne debate bio je izveštaj o radu vrhovnog državnog tužioca za prošlu godinu.

Nakon konsultacija u Kolegijumu, potpredsednik parlamenta Slavoljub Stijepović obavestio je poslanike da je dogovoreno da predsednik Skupštine Ranko Krivokapić preuzme obavezu da kontaktira vladu i o tome obavesti javnost pre završetka TV prenosa zasedanja.

Na takav dogovor reagovao je lider SNS Andrija Mandić zahtevajući da se prekine zasedanje dok ih Krivokapić ne obavesti da li vlada priznaje Kosovo.

“Tražim hitan razgovor sa predsednikom Crne Gore i premijerom i to nam je važno da bude pre no što vlada prizna Kosovo. Ovo je dramatična situacija za Crnu Goru i tražimo da se prekine zasedanje Vlade Crne Gore ako joj je stalo do mira u njoj”, poručio je Mandić.

“Tražimo da se ispoštuje volja građana ove države a ona se može proveriti na referendumu. Ako ne bude tako, Crna Gora će se deliti na Crnu Goru – onu odvajkada i ovu od danas kada je priznala samoproklamovano Kosovo”, kazao je on.

Ne slažući se sa zahtevom za ponovnu pauzu u radu, potpredsednik Stijepović je kazao: “Kosovo je tamo gde je, imali mi pauzu ili ne. Kao i vlada”.

Replicirajući mu, poslanik DSS Ranko Kadić uzvratio je da zna gde je Kosovo, “ali ne zna gde je danas Crna Gora”.

Nakon ovoga salu su napustili poslanici Srpske liste, Demokratske srpske stranke i Narodne stranke dok se u skupštinskoj sali ne pojavi predsednik Krivokapić.

Negde oko 16 časova u salu su se vratili opozicioni poslanici i Krivokapić, koji je rekao da će “vlada napraviti pauzu i premijer će primiti predstavnike klubova SL, DSS i SNP pre eventualnog izjašnjavanja vlade”.

Novosti: Kosovo sudnje gubilište

Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova. To je u četvrtak novinarima, posle šestočasovne sednice Vlade, saopštio Milan Roćen, ministar inostranih poslova, uz obrazloženje da je takva odluka "u skladu sa Rezolucijom usvojenom nedavno u Skupštini Crne Gore".

Po toj rezoluciji, Crna Gora "uvažava realnost", a prilikom njenog usvajanja premijer Milo Đukanović je izjavio da je priznavanje nezavisnosti u interesu crnogorske države, jer će tako brže ići u evroatlantske integracije i doprineti stabilnosti celog regiona.

Sednica crnogorske Vlade, za koju je naknadno u dnevni red uvrštena tačka o zvaničnom priznavanju nezavisnosti Kosova, počela je sa sat zakašnjenja.

Novinari u holu satima su "lovili" ministre koji su povremeno izlazili i od kojih se, najpre (oko 15 časova), moglo čuti da je odluka već donesena.

Istovremeno, dramatično je bilo i u zgradi Skupštine, gde je, nekako u isto vreme, počelo redovno zasedanje. U sali, po kuloarima, u prostorijama stranaka i skupštinskom restoranu prosto je u vazduhu visilo iščekivanje, a nelagodnost i neuobičajena zbunjenost videli su se i po ponašanju i izgledu poslanika. Čak i predstavnika DPS i SDP. Rasprava o izveštaju državnog tužioca protiče pod teškom senkom najavljene odluke Vlade.

Rutinsko zasedanje, koje je RTV Crne Gore direktno prenosila, prvi put je prekinuto u 14.30, kada je Predrag Danilović, poslanik Srpske liste, predložio pauzu - upravo zbog očekivanih zbivanja u zgradi Vlade, udaljenoj samo par stotina metara. I pored insistiranja poslanika DPS da se nastavi sa radom, jer se, kako je rekao Predrag Sekulić, "skupština ne može mešati u rad Vlade, i svak treba da radi svoj posao", određena je pauza od pola sata.

Usledio je zahtev opozicionih stranaka da im Ranko Krivokapić, predsednik parlamenta, omogući susret sa premijerom Milom Đukanovićem, i to samo pre eventualne odluke o priznanju Kosova. Naredni sat protekao je, opet, u iščekivanju, dok su iz Vlade stizale kontroverzne vesti - čas da je odluka donesena i da je pitanje minuta kada će biti obelodanjena, čas da "još nije". Ali, kako vreme odmiče, postaje jasno da će se to sigurno desiti.

“Treba ih pustiti da rade šta hoće”, zabeležile su Večernje novosti u hodniku mišljenje Predraga Popovića, predsednika Narodne stranke.

Svesni da neće promeniti tok događaja, opozicioni lideri mogući susret sa moćnim premijerom pravdaju, jedino, željom da još jednom pokažu Srbiji i svetu da svi u Crnoj Gori ne misle kao vlast.

U holu, Andrija Mandić, Predrag Danilović i Dobrilo Dedeić (Srpska lista) "većaju" šta da se radi.

“Crn dan za Crnu Goru“, kažu, ne krijući da nemaju ideju šta bi u poslednji čas moglo da se preduzme.

I u Pokretu za promene, čiji lider Nebojša Medojević u vreme ovih "pregovora" nije bio u parlamentu, mišljenja su da Kosovo ne treba priznati.

“Ovo nije doprinos integracijama“, izjavio je Nebojša Medojević.

“Plašim se da to što Crna Gora, prvi put, donosi odluku na štetu Srbije neće ostati bez posledica. Čini mi se da ovog puta Đukanović nije dobro procenio”, naveo je on.

Opozicioni lideri najavili su da će se narednih dana dogovoriti kakve će mere preduzeti povodom odluke Vlade, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: