Nova priznanja Kosova

Vlade Crne Gore i Makedonije odlučile su da priznaju nezavisnost Kosova.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.10.2008.

00:25

Default images

Vlada Makedonije donela je večeras odluku da prizna Kosovo, saopštio je u Skoplju makedonski ministar inostranih poslova Antonio Milošoski. Ranije danas, ministar spoljnih poslova Milan Roćen saopštio je da je Vlada Crne Gore odlučila da prizna nezavisnost Kosova i da sa Prištinom uspostavi pune diplomatske odnose.

On je rekao da je odluka usklađena sa odlukom makedonske vlade. Makedonski parlament o tom pitanju raspravlja na sednici po hitnom postupku.

Crnogorski šef diplomatije je rekao da odluka o priznanju kosovske nezavisnosti "nije iznuđena" već da predstavja priznanje političke realnosti u regionu.

Roćen je rekao da je vlada odluku donela "u najboljem interesu građana Crne Gore" i dodao da je uveren da će, kako je rekao, srpski političari shvatiti da ona nije usmerena protiv Srbije.

"Crna Gora nije i nikada neće ništa učiniti protiv Srbije", rekao je crnogorski šef diplomatije novinarima nakon sednice vlade.

Redovna sednica vlade počela je u podne, ali je u popodnevnim satima bila prekinuta da bi Đukanović razgovarao sa predstvnicima parlamentarane opozicije koji su pokušali da ga ubede da je za takvu odluku potrebno sačekati izjašnjavanje Međunarodnog suda pravde.

Na sastanku sa Đukanovićem, na njihov zahtev, učestvovali su predsednici Socijalističke narodne partije, Srpske narodne stranke, Narodne stranke, Demokratske srpske stranke i Pokreta za promjene, Srđan Milić, Andrija Mandić, Predrag Popović, Ranko Kadić i Nebojša Medojević.

Mandić je rekao da će SNS, nakon odluke o priznanju Kosova, o daljim koracima konsultovati narod koji je, uveren je, u većini protiv.

Mandić je rekao da su Đukanoviću izneti svi razlozi zbog kojih Crna Gora, kako je rekao, ne treba da se meša u unutrašnje stvari Srbije i "izda samu sebe".

Đukanović je, kako je naveo, upozren i da će odluka o priznavanju nepostojeće države Kosova duboko podeliti narod u Crnoj Gori.

Medojević je rekao da PZP neće učestvovati u političkim procesima koji "dolivaju ulje na vatru" i produbljuju podele.

On je ocenio da je to loša procena Đukanovića koja će, kako je rekao, zaoštriti odnose sa Srbijom.

Popović je rekao da će se Crna Gora sramnom odlukom o priznaju Kosova pridružiti, kako je rekao, onim državama koje su priznale državu nastalu na "etničkom čišćenju, između ostalih i crnogorskih državljana".

Da više nema nikakve dileme da će Crna Gora priznati Kosovo, pisale su podgoričke "Vijesti", najavili su prošlog petka u parlamentu premijer Milo Đukanović i šef diplomatije Milan Roćen, a prekjuče i šef države Filip Vujanović.

I Makedonija priznala Kosovo

Večeras je i Vlada Makedonije donela odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova i tako potvrdila odluku parlamenta.

Ministar inostranih poslova Antonio Milošoski ocenio je da će ovakva odluka pomoći proces evropskih integracija Makedonije.

Vanredna sednica Vlade Makedonije održaće se, kako je najavljeno, odmah po završetku sednice Sobranja. Makedonski parlament usvojio je večeras većinom glasova rezoluciju o priznavanju nezavisnosti Kosova.

Za tu rezoluciju glasalo je 85 poslanika Sobranja, protiv je bio samo predsednik Demokrtaske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoiljković, dok se od glasanja uzdržalo 16 poslanika Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Sednica makedonskog parlamenta na kojoj je usvojena rezolucija o priznavanju nezavisnosti Kosova sazvana je na zahtev poslanika dveju albanskih stranaka.

Opozicija je odmah na početku sednice zatražila od makedonske vlade se se izjasni o zahtevu da prizna nezavisnost Kosova. U tekstu rezolucije se ocenjuje da "Makedonija kao država kandidat za članstvo u EU i NATO treba da se pridruži zajedničkoj politici i poziciji" tih dveju organizacija u međunarodnim odnosima. Opozicija je optužila premijera Nikolu Gruevskog da je odgovornost za priznavanje Kosova prebacio na parlament.

"Odluku o priznavanju države ima vlada, a ne parlament. Ovde bi trebalo da budu prisutni premijer, ministri unutrašnjih i spoljnih poslova, da kažu zbog čega je ovo pravi momenat za priznanje Kosova", rekao je poslanik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Igor Ivanovski.

Njegov stranački kolega Vlado Bučkovski je upitao zašto parlament raspravlja o ovom pitanju samo dan pošto je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju Srbije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Poslanik Demokratske partije Albanaca Menduh Tači naglasio je da Albanci iz Makedonije, Kosova i Albanije ne osporavaju makedonski identitet, ime države i njenu crkvu za razliku od nekih drugih suseda.

Lider Demokratske partije Srba Ivan Stoiljković je istakao da država Kosovo "uopšte ne postoji", javlja Makfaks.

Predlog rezolucije o priznavanju nezavisnosti Kosova jedina je tačka na dnevnom redu hitne sednice makedonskog Sobranja, koju je u sredu uveče zakazao predsednik skupštine Trajko Veljanovski.

Formalno, to je urađeno na zahtev više od 20 poslanika iz triju albanskih političkih stranaka, kako predviđa skupštinski poslovnik.

U Sobranju su do kasnih večernjih sati trajale konsultacije predstavnika vladajuće VMRO DPMNE i manjih političkih stranaka, dok je premijer Makedonije Nikola Grujevski razgovarao s ministrima u Vladi.

Rezolucija o priznavanju kosovske nezavisnosti ušla je u skupštinsku proceduru samo dan nakon posete američkog sekretara odbrane Roberta Gejtsa Makedoniji.

Gejts je u razgovoru s makedonskim državnim vrhom u Ohridu rekao da bi SAD visoko cenile brzo priznavanje nezavisnosti Kosova.

Makedonija je bila uzdržana na glasanju u Ujedinjenim nacijama o inicijativi Srbije da Međunarodni sud pravde da svoje mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova.

Zvanično Skoplje je u sredu saopštilo da je uzdržanost, u stvari, podrška srpskom zahtevu.

Albanske stranke u makedonskom parlamentu traže priznavanje Kosova već nekoliko meseci, a Demokratska partija Meduka Tačija čak uslovljava svoj povratak u poslaničke klupe upravo raspravom o toj rezoluciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: