Nove zrtve nasilja - Lavoa: Na Kosovu mnogo oruzja

Izvor: B92

Petak, 03.12.1999.

19:25

Default images
Grupa naoruzanih Albanaca ubila je u petak dve i ranila jos jednu osobu srpske nacionalnost nedaleko od Orahovca, javili su radio-amateri iz tog mesta. Isti izvor je saopstio da su Mladjan Maritasevic i Nebojsa Pavlovic ubijeni, dok je Ljubisa Maritasevic ranjen dok su oko 11 casova sekli drva u sumi nedaleko od Orahovca. Pres-sluzba KFOR-a nije mogla da potvrdi niti da demantuje navode srpskih izvora. "Albanci su zeleli da kidnapuju Srbe, ali su, nakon sto su naisli na otpor, otvorili vatru. Ranjeni Ljubisa Maritasevic uspeo je da pobegne kroz sumu i vrati se u Orahovac", navode srpski izvori, prenosi Beta.

Istog dana je kod sela Prugovac na putu Pristina-Podujevo veca grupa Albanaca kamenovala cetiri autobusa "Nis-Ekspresa" koji su iz Beograda prevozili Srbe ka Gracanici, potvrdili su agenciji Beta KFOR i srpski izvori u Gracanici. “Pripadnici KFOR-a nisu reagovali tokom napada na autobuse kod sela Prugovac, jer o bezbednosti putnika moraju da se brinu vozaci”, rekao je agenciji Beta jedan od kanadskih vojnika iz sastava KFOR-a, koji je obezbedjivao konvoj autobusa na liniji Beograd-Gracanica.

KFOR je u petak u Pristini saopstio i da su pripadnici multinacionalnih snaga u selu Malopoljce, nedaleko od Urosevca, zaplenili cetiri "kalasnjikova", 13 pusaka, dva automatska pistolja, sest protivpesadijskih mina, dva protivtenkovska topa kalibra 66 milimetara i veliku kolicinu municije. Portparol multinacionalnih snaga na Kosovu Rolana Lavoa na pitanje B2 92 da li se u pokrajini jos uvek nalazi velika kolicina naoruzanja, pre svega teskog, kaze:

“Ima mnogo naoruzanja na Kosovu. To je cinjenica koje smo bili svesni i pre nego sto smo dosli ovde. Nema dana kada ne pronadjemo jos oruzja. U proseku dnevno zaplenimo 10 razlicitih vrsta u privatnim kucama i vozilima sirom Kosova od razlicitih osoba. Neka od tih su tesko naoruzanje. Drugog decembra smo, na primer zajedno sa UNMIK- ovom policijom pronasli antitenkovske granate i pesadijske mine. Ove situacije smatramo veoma ozbiljnim”, zakljucio je u izjavi za B2 92 portparol KFOR-a, kanadski major Rolan Lavoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: