Portugal priznao Kosovo

Portugalska Vlada zvanično je priznala nezavisnost Kosova, saopštio je šef diplomatije te zemlje Luis Amado.

Izvor: B92

Utorak, 07.10.2008.

20:21

Default images

"U interesu je portugalske države da danas zvanično prizna Kosovo", izjavio je Amado obraćajući se članovima parlamentarnog odbora za spoljna pitanja, dodajući da je Portugal 22. zemlja Evropske unije koja je priznala Kosovo.

Sada samo pet članica EU odbija da prizna odluku o proglašenju nezavisnosti Kosova, a među njima su Španija, Grčka, Kipar, Rumunija i Slovačka.

"Ubeđeni smo da je (odluka o proglasenju) nezavisnost Kosova više ne može vratiti unatrag", rekao je portugalski ministar.

Amado je kazao da će odluka portugalske vlade doprineti "jačanju povezanosti EU i NATO". Dodao je da došlo do "promene u geopolitičkom kontekstu", nakon gruzijsko-ruskog konflikta i odluke Moskve da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije.

"Priznajući legalnost svoje odluke Rusija je neposredno priznala i legalnost (odluke o) nezavisnosti Kosova", rekao je portugalski ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: