Zahtev Britanije za predlog Srbije

Velika Britanije uputila je zahtev Generalnoj skupštini UN da, ako prihvati zahtev Srbije, preciznije formuliše pitanja koja postavlja oko nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 07.10.2008.

03:18

Default images

Velika Britanija pozvala je Generalnu skupštinu UN da, ako usvoji zahtev Srbije za mišljenje Međunarodnog suda pravde, uvaži širi kontekst proglašenja nezavisnosti Kosova, a samo pitanje koje se postavlja Sudu preciznije formuliše.

U pismu predsedavajućem Generalne skupštine UN Migelu D'Eskotou, britanski ambasador pri UN DŽon Sojers je naveo da bi u tom slučaju bilo neophodno Kosovu omogućiti da učestvuje u postupku i da predstavi svoje argumente.

Dodaje se, međutim, da Britanija nije ubeđena u korist od predloga da se zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde ni da su neka pitanja koja smatra važnim odgovarajuće predstavljena.

Britanija ne podržava stav da je od ključnog značaja zatražiti mišljenje suda u vezi sa spornim pravnim pitanjima, ako su posledice takvog pristupa bez jasne svrhe i praktične koristi za telo koje traži mišljenje.

Britanija, međutim, priznaje da se predloženi zahtev odnosi na niz važnih pitanja u međunarodnom pravu i uvažava oseljivost pitanja za unutrašnjepolitičku raspravu u Srbiji.

Ističući da snažno podržava Međunarodni sud pravde, Britanija je navela da će, i pored svog jasnog stava o Kosovu, ako pitanje nezavisnosti Kosova bude dostavljeno Međunarodnom sudu pravde na savetodavno mišljenje, konstruktivno učestovati u tome.

Podseća se da je Britanija "podržala konsenzus" da se zahtev Srbije uvrsti u dnevni red zasedanja Generalne skupštine UN, što, kako se navodi, odslikava njenu praksu da podržava uključivanje tema koje zaslužuju raspravu.

Makedonija će biti uzdržana?

Makedonija će biti uzdržana tokom glasanja Generalne skupštine UN o predlogu rezolucije Srbije o Kosovu, javljaju makedonski mediji.

Skopska televizija A1 objavila je ovu informaciju pozivajući se na izvore Ministarstva spoljnih poslova Makedonije. Predlogom rezolucije koji je podnela Srbija od Međunarodnog suda pravde traži se savetodavno mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. Makedonija nije priznala Kosovo i svako izjašnjavanje "za" ili "protiv" inicijative Srbije značilo bi zauzimanje strane bilo Beograda ili Prištine, rekli su u makedonskom ministarstvu.

Na plenarnoj sednici Generalne skupštine koja se održava u sredu, predstavnici 192 zemlje članice UN glasanjem će se izjasniti o predlogu Srbije.

Vicepremijer za evrointegracije Ivica Bocevski ponovio je da će Makedonija doneti odluku da li da prizna nezavisnost Kosova rukovodeći se nacionalnim i državnim interesima.

"Makedoniju razlikuje od drugih zemalja u regionu to što je naša spoljna politika uvek bila miroljubiva i racionalna i mi nikad nismo imali nikakva istrčavanja, već se uvek radilo u korist državnih interesa. Tako ćemo postupiti i u ovom slučaju, bez obzira na različite pozive", rekao je Bocevski.

Nemačka očekuje zajednički stav

Portparol Ministarstva inostranih poslova Nemačke Andreas Peške rekao je da očekuje da će zemlje EU na sutrašnjoj sednici Generalne skupštine UN izaći sa jedinstvenim stavom o predlogu rezolucije o Kosovu, ali nije mogao da precizira kakav će taj stav biti.

Peške je za radio Dojče vele rekao da su u Njujorku u toku konsultacije predstavnika zemalja Evropske unije uoči sutrašnjeg izjašnjavanja o rezoluciji Srbije kojom se od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Portparol nemačkog ministarstva rekao je da zajedničku odluku sigurno neće biti lako doneti zato što neke zemlje EU jesu, a neke nisu priznale nezavisnost Kosova.

"Krećemo se između dva parametra. S jedne strane, već smo priznali nezavisnost Kosova, što znači da mi, a i ostali naši partneri koji su to učinili, smatramo da je to u skladu s međunarodnim pravom. S druge strane, poštujemo nezavisnost institucija, kao što je Međunarodni sud pravde i mehanizme na osnovu kojih može da se od tog suda zatraži mišljenje tog suda", rekao je Peške.

Holandija nije protiv rasprave

Holandija se ne protivi raspravi o inicijativi Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali će svoj konačan stav o srpskom nacrtu rezolucije zaužeti tek nakon daljih kontakata s ostalim članicama Evropske unije, izjavio je portparol holandskog ministarstva spoljnih poslova Bart Rijs.

On je naveo da je tokom glasanja za stavljanje na dnevni red inicijative Holandija bila uzdržana.

“Mi verujemo u međunarodno pravo i nismo protiv rasprave o ovom pitanju na Generalnoj skupštini”, rekao je Rijs.

“S druge strane, mi smo priznali Kosovo”, podsetio je on.

Holandski zvaničnik je rekao i da ne treba očekivati promenu u stavu Holandije o odmrzavanju Privremenog sporazuma sa Srbijom na narednom sastanku Saveta ministara EU 13. oktobra u Luksemburgu.

“Naš stav je dobro poznat i on zavisi od konkretnih akcija na terenu”, kazao je Rijs.

Holandija se protivi odmrzavanju Privremenog sporazuma sa Srbijom sve dok ne proceni da je Beograd ostvario punu saradnju s Haškim tribunalom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: