LSV: Antifašistički zakon

Petoro poslanika LSV-a predalo je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija i isticanja neonacističkih simbola.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 06.10.2008.

15:34

Default images

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov rekla je da su poslanici te stranke zatražili da se taj zakonski predlog uvrsti u dnevni red prve sledeće sednice parlamenta, po hitnom postupku.

Aleksandra Jerkov je navela da su poslanici LSV-a uputili pismo šefu poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nadi Kolundžiji, tražeći da i ostali poslanici te poslaničke grupe podrže predlog.

Ona je objasnila da taj zakonski predlog "izvire" iz Ustava i zakona, koji svim građanima garantuju ravnopravnost, bez obzira na njihovu versku, nacionalnu, rasnu ili drugu nevoljnu pripadnost, kao i da je raspirivanje verske, nacionalne i rasne mržnje krivično delo.

Zakonski predlog predviđa zabranu manifestacija koje promovišu tu vrstu mržnje, a povod za njegovo podnošenje je najava mitinga za 11. oktobar u Beogradu, rekla je Aleksandra Jerkov.

Ona je podsetila na miting u Novom Sadu 7. oktobra prošle godine, kada je, pod raznim izgovorima jedinstva Srbije i odbrane različitih nacionalnih interesa, propagiran fašizam.

Aleksandra Jerkov je navela da LSV ne procenjuje koje su organizacije u Srbiji fašističke ili neonacističke.

"Mi smo temelj za podnošenje ovog zakona pronašli u informaciji kojom je Ministarstvo unutrašnjih poslova u decembru 2005. godine dostavilo Skupštini AP Vojvodine, a u kojoj se taksativno navode organizacije koje je MUP ocenio kao neonacističke i fašističke", objasnila je ona.

Savez antifašista pisao Dačiću i Đilasu

Savez antifašista Srbije pozvao je danas ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića i gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da marš neonacista u Beogradu, najavljen za 11. oktobar, tretiraju kao provokaciju i pretnju demokratiji.

Savez je u pismu Dačiću zatražio da MUP "tu provokaciju" ne tretira kao uobičajeni javni skup, već kao deo kampanje protiv demokratije, pravne države, pravosuđa i organa javnog reda.

"Ta kampanja, već duže prisutna u našoj sredini, sada je dobila najgrublje forme u vidu odbrane huligana osuđenog zbog vandalskog nasrtaja na život i dostojanstvo pre svega čoveka, a potom i pripadnika snaga javnog reda", navodi se u pismu.

Savez antifašista je ocenio da taj marš predstavlja pokušaj da se ulično huliganstvo i navijači koriste za rušenje demokratskih društvenih institucija.

"Verujemo da i organi unutrašnjih poslova to imaju u vidu, tako da će se, u skladu s tim, adekvatno postaviti i prema najavljenom neonacističkom maršu u Beogradu", navodi se u pismu ministru policije.

U pismu koje je poslato gradonačelniku Beograda, Savez antifašista pozvao je gradonačelnika Đilasa da predvodi antifašistički otpor.

"Verujemo da kao najodgovorniji predstavnik slobodarskog antifašističkog Beograda, najavu pomenutog marša doživljavate kao grubu provokaciju", ističe se u pismu Đilasu.

U dodatku ovoj poruci nalazi se saopštenje Antifašističke kampanje o protestu protiv fašizma, koji se planira takođe za 11. oktobar.

"Marš za jedinstvo Srbije" zakazan je za subotu u 17 časova ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Kako je agenciji Beta danas rečeno u MUP-u Srbije, taj skup nije prijavljen.

Pre nedelju dana u Beogradu je formirana Antifašistička kampanja, u kojoj su okupljeni aktivisti mnogih pokreta, sindikata, udruženja građana i antifašističkih organizacija, i oni su ranije danas saopštili da će 11. oktobra u 16 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta organizovati protest protiv fašizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: