Jeremić: O rezoluciji 8. oktobra

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da će se 8. oktobra raspravljati i glasati u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji koju je predložila Srbija.

Izvor: FoNet, Beta

Subota, 27.09.2008.

00:52

Default images

Istovremeno, predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je Srbija bliža usvajanju rezolucije kojom bi Skupština UN zatražila od Međunarodnog suda pravde mišljenje o nezavisnosti Kosova. Tadić je izjavio da su reakcije stranih državnika i svetskih zvaničnika dobre.

"Ubeđen sam da ta rezolucija nije korisna samo za Srbiju, dugoročno i kratkoročno gledano, već i za UN kojima se vraća i autoritet poštovanja međunarodnog prava i uspostavlja jedan mehanizam rešavanja sličnih konflikta", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je kazao da su posle deklaracije o nezavisnosti Kosova "krenuli i drugi problematični procesi na tenzitivnim područjima na svetskoj mapi".

On je kazao da diplomatska aktivnost Srbije neće biti završena okončanjem generalne debate u UN.

"Mi ćemo do poslednjeg trenutka vršiti uticaj na naše prijatelje i partnere, ali i na one koje imaju drugačije mišljenje", kazao je Tadić, kao i da je "uzdržani optimista jer nikad nije kraj – do samog završetka utakmice".

"Ovo je jedna velika politička utakmica, politička debata. Veliki su ulozi. Srbija može da povrati svoj međunarodni kredibilitet. Prolazak jedne ovakve rezolucije značio bi da je Srbija izašla iz jednog pritiska, iz agonije u kojoj je bila 18 godina, a onda bi se Srbija okrenula korak po korak stvaranju novih kapaciteta za svoju meeđunarodnu politiku, ali i za odbrnu svog domaćeg pitanja integriteta zemlje na Kosovu", kazao je Tadić.

Jeremić: Neprihvatljivi amandmani

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je za Bi-bi-si da protivnici inicijative Srbije u UN pokušavaju da amandmanima menjaju predlog srpske rezolucije, što je "apsolutno neprihvatljivo" za Beograd.

Prema njegovim rečima, sve su veći pritisci na zemlje koje se još nisu opredile o inicijativi Beograda.

Dodao je da protivnici nacrta rezolucije pokušavaju da stave amandman na njen sadržaj, mada to još niko nije zvanično predložio.

"To (amandmani) je za sada još na nivou ideje, ali tekst naše rezolucije je izuzetno jasan i prezican, što, kako mi se čini, mnoge i boli, pošto na njega jako teško može da se stavi primedba u smislu glasanja protiv, a vrlo verovatno i teško može da se zamisli situacija u kojoj se Međunarodni sud pravde može izjasniti na bilo koji drugi način osim da je nezavisnost bila onakava kakva jeste, odnosno nelegalana", kazao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, za Srbiju je potpuno neprihvatljivo bilo kakvo menjanje teksta nacrta rezolucije i ne postoji maneverski prostor za amandmane na tekst.

Frid: Incijative bez efekta

Zamenik američkog državnog sekretara Danijel Frid ocenio je da inicijativa Srbije protiv nezavisnosti Kosova neće imati nikakav efekat, prenosi u današnjem izdanju dnevnik iz Prištine "Koha Ditore".

"Bilo kakva inicijativa Srbije da vrati unazad proceš državnosti Kosova, neće imati nikakav efekat. Nezavisnost Kosova je nepovratno i zauvek završeno pitanje", rekao je Frid tokom sastanka u Njujorku sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i ministrom inostranih Poslova Skenderom Hisenijem.

Ocenivši da će značaj kosovske nezavisnosti za region biti jasan, posebno nakon što nezavisno Kosovo priznaju susedne zemlje, Frid je rekao da je zadatak Kosova da ima dobre susedske odnose sa tim zemljama.

"CG poštuje stav najvažnijih država EU"

Filip Vujanoviæ (FoNet)
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je da će se Crna Gora na zasedanju Generalne skupštine UN u oktobru izjasniti o inicijativi Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Vreme za izjašnjavanje će biti na Generalnoj skupštini UN u oktobru. Crnogorska država u celini će to pitanje pažljivo analizirati i ne vidim razlog da se o tome izjašnjavamo pre Generalne skupštine", rekao je Vujanović u intervjuu za Glas Amerike.

On je kazao da je predsedniku Srbije Borisu Tadiću tokom njihovog susreta u Njujorku, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, preneo "očekivanja partnera iz Evropske unije i NATO u odnosu na poziciju Crne Gore prema Kosovu".

"Korektno je prema državi Srbiji koja je naš prijatelj da ima punu informaciju da se Crnoj Gori vrlo jasno saopštavaju očekivanja - da se u smislu partnerstva prema EU poštuje ono što je stav najvažnijih država Unije", rekao je Vujanović.

Mediji: Jeremić upozorava Makedoniju

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je makedonsku vladu da sačeka sa odlukom o priznavanju Kosova dok ne dođe mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Prištine.

Skopski list "Dnevnik" na naslovnoj strani objavljuje tekst pod nazivom "Srbija nas upozorila da se ne opečemo sa Kosovom", i prenosi poziv Jeremića makedonskoj vladi da sačeka sa odlukom o priznavanju Kosova dok ne dođe mišljenje Međunarodnog krivičnog suda pravde.

"Nemojte nanositi takav udarac vašem najbližem susedu koji se u ovom trenutku bori na jedan miran, diplomatsko-međunarodno-pravno potvrđen način da dođe do rešenja krize koja je kriza, ne samo Srbije, nego svih nas koji živimo na ovom prostoru", izjavio je Jeremić.

Koštunica: Tužbe bolje

Predsednik Demokratske stranke Srbije i bivši premijer Vojislav Koštunica ocenio je da bi priznavanje nezavisnosti Kosova moglo biti postavljeno kao uslov za pridruživanje Srbije Evropskoj uniji.

On je ocenio da bi bilo bolje da je Srbija tužila neku od država koje su priznale nezavisnost Kosova, jer mišljenje Međunarodnog suda pravde o proglašavanju nezavinosti Prištine nije obavezujuće.

"Za Srbiju je jasno da je proglašenje nezavisnosti Kosova nelegalno i neprihvatljivo. Čemu onda uopšte postavljati to pitanje", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: