Tadić: Ishod još neizvestan

Boris Tadić smatra da se još ne može tvrditi da će inicijativa da se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova proći u Generalnoj skupštini UN.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2008.

00:36

Default images

Tadić je kazao da on i šef diplomatije Vuk Jeremić u bilateralnim razgovorima ubeđuju sagovornike da prihvate inicijativu. Predsednik Srbije je ukazao da namera Srbije nije destabilizacija regiona, već prevođenje tog problema sa političkog na pravni teren.

"Dakle, u miru, na jedan racionalan način, da se pronađe kompromisno rešenje. Naša namera nije ni ponovna agresija niti konfrontacija sa svetom, već, prosto, jedna drugačija metodologija u politici, koja nije često susretljiva na Balkanu, i mislim da zato ova naša inicijativa zaslužuje podršku", rekao je Tadić.

Tadić je uveren da će se, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, Beograd i Priština ponovo naći za pregovaračkim stolom i da će tada biti razmotrene sve moguće opcije.

Tadić se u Njujorku, između ostalog, sastao i sa američkim predsednikom Džordžom Bušom, ali nije ulazio u detalje tog susreta. Novinarima je samo rekao da su ponovljene razlike u odnosu na Kosovo.

A nakon razgovora sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom, Tadić je rekao da Moskva apsolutno podržava rezoluciju Srbije da se Međunarodni sud pravde izjasni o nezavisnosti Kosova i da će glasati za nju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Navodeći da je zadovoljan sadržinom i efikasnošću razgovora sa ruskim ministrom, Tadić je rekao da u njemu nije bilo nijedne različite formulacije.

Osim podrške Rusije rezoluciji koju predlaže Srbija, Moskva će, prema rečima Tadića, uticati i na izvestan broj zemalja da isto tako postupe prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN.

U razgovoru sam odredio "crvene linije" preko kojih Srbija neće ići kada je u pitanju budući status Kosova, precizirao je Tadić i preneo stav Lavrova da je za Rusiju prihvatljivo sve što je prihvatljivo za Srbiju.

Dve strane saglasne su i da rekonfiguracija civilne misije na Kosovu mora da prođe kroz strukture UN, kao i da ne sme da bude nikakve primene Ahtisarijevog plana, već da bi misija morala da bude statusno neutralna.

Upitan da li situacija na Kavkazu na bilo koji način utiče na stav Moskve prema Kosovu, Tadić je odgovorio odrečno i napomenuo da je za to dobio veoma uverljivo objašnjenje Lavrova, o kojem nije želeo detaljnije da govori, ali je naveo da je ono za Srbiju izuzetno značajno.

Nema nikakve promene politike Rusije prema rešavanju budućeg statusa Kosova, zaključio je Tadić.

"Nova šansa za pregovore"

Predsednik Srbije Boris Tadić uveren je da će se, posle savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, Beograd i Priština ponovo naći za pregovaračkim stolom. On je rekao da će tada biti razmotrene sve moguće opcije.

Tadić je u Njujorku, gde učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, precizirao da je u sedištu svetske organizacije razgovarao sa predsednikom SAD Džordžom Bušom, kao i visokim američkim funkcionerima Stivenom Hedlijem, Vilijamom Bernsom, Danijelom Fridom i Rozmari Dikarlo, kojima je preneo da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Za Srbiju je, međutim, važno da SAD nisu sprečile da se njena rezolucija nađe na dnevnom redu Generalne skupštine UN, što je dobar znak, naglasio je Tadić, koji je, u intervjuu za Fonet, RTS i Politiku, kao pozitivan signal ocenio i to što Buš i francuski predsednik Nikola Sarkozi, kao predsedavajući Evropskoj uniji, u govorima u Njujorku nisu pominjali Kosovo.

Ističući da Srbija sada ima više mogućnosti za razgovor nego prethodnih godina, Tadić se istovremeno usprotivio neumerenom optimizmu i apelovao na uzdržanost, precizirajući da je i Bušu rekao da dve zemlje, uprkos razlikama oko Kosova, moraju da razgovaraju.

Intervju predsednika Srbije Borisa Tadića možete pročitati ovde.

Jeremić: Blokada bi bila negativan signal

Odbijanje predloga Srbije da Ujedinjene nacije od Međunarodnog suda pravde zatraže mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova bilo bi negativan signal, koji bi značio da se problemi u svetu mogu rešavati silom, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Ovo je prvi put u turbulentnoj istoriji Balkana da je neko pokušao da spor od takvog značaja reši mirnim putem, rekao je Jeremić u intervjuu za Rojters.

Ukoliko Generalna skupština UN odluči da blokira inicijativu Srbije, time bi uputila "veoma negativan signal", rekao je Jeremić, za koga britanska agencija napominje da je deo nove proevropske vlade u Beogradu.

"Mislim da bi posledica tog signala, ne samo za Srbiju, ne samo za region, već mislim i za ceo svet, u stvari bila: 'Ako želite da rešite neki problem, krenite i upotrebite silu, jer problemi se tako rešavaju'", istakao je šef diplomatije Srbije.

On je, ipak, rekao da misli da će Generalna skupština UN odobriti predlog Srbije i zatražiti mišljenje o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova, pošto je generalni komitet UN 17. septembra, bez glasa protiv, odlučio da tu inicijativu Srbije uvrsti u dnevni red zasedanja Generalne skupštine.
Vuk Jeremiæ (FoNet, arhiva)
Jeremić, takođe, očekuje da će do glasanja doći odmah po završetku tekućeg zasedanja Generalne skupštine UN, iduće nedelje.

Rojters navodi da diplomate i zvaničnici UN predviđaju da će se na glasanju mnoge zemlje uzdržati, pa bi prosta većina bila dostižna.

Jeremić kaže da je "gotovo 100 odsto siguran" da bi ocena Međunarodnog suda pravde bila da je proglašenjem nezavisnosti Kosova prekršeno međunarodno pravo. "To je ono što nam naši pravni stručnjaci govore", rekao je on.

Prenošenje kosovskog pitanja na Međunarodni sud u Hagu takođe bi ubrzalo pregovore između Srbije i UNMIK-a o međunarodnom civilnom prisustvu na Kosovu, napomenuo je šef diplomatije Srbije.

Jeremić je, takođe, rekao da će haški begunac Ratko Mladić biti uhapšen "čim bude otkriven" i odbacio je kao apsolutno besmislene tvrdnje da Beograd čeka na ustupke Evropske unije da bi preduzeo akciju hapšenja.

Tači: Loša inicijativa

Kosovski premijer Hašim Tači, povodom predstojeće rasprave u Generalnoj skupštini UN o inicijativi Srbije, očekuje podršku zemlja koje su priznale nezavisnost.

"Želim da verujem da ćemo dobiti snažnu podršku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, kao i od onih koji su u proceduri priznavanja nezavisnosti. Takođe, verujemo da će EU delovati jedinstveno prema inicijativi Srbije, koja je loša", naveo je on.

"U svakom slučaju, za Kosovo nema povratka nazad, već samo kretanje unapred i nova priznavanja", navodi on.

"Svi su uvereni da je nezavisnost Kosova dovela do pojačanja mira i stabilnosti na Kosovu, regionalne saradnje, ali i brže i bolje perspektive za evroatlantske integracije svih zemalja regiona", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: