I Cvetković za jednostranu primenu

Mirko Cvetković podržao ideju Mlađana Dinkića da Srbija jednostrano počne da primenjuje Prelazni trgovinski sporazum sa EU.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 20.09.2008.

14:25

Default images

Vlada Srbije razmatra jednostranu primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, kako su to preporučili visoki zvaničnici iz Brisela, izjavio je premijer Mirko Cvetković, kao i da je uveren da će taj sporazum uskoro biti deblokiran.

"Imajući u vidu da je EU praktično već otvorila svoje tržište, u Vladi ćemo razgovarati o tome da krenemo sa primenom Prelaznog sporazuma", rekao je Cvetković na otvaranju konferencije "Reforme u Srbiji: dostignuća i izazovi", koju je organizovao Centar za liberalno-demokratske studije.

Cvetković je ukazao da je glavni izazov Vlade Srbije proces pridruživanja EU, kroz čitav niz aktivnosti koje vlada čini i želi da učini, dodavši da je očuvanje teritorijalnog integritata zemlje takođe prioriteta vlade.

U ekonomske izazove Cvetković je ubrojao i smanjenje visokog deficita tekućeg platnog bilansa, snižavanje visoke javne potrošnje, smanjenje stope nezaposlenosti i privlačenje direktnih stranih investicija.

Premijer je naveo da je od početka ove godine izvoz iz Srbije rastao brže od uvoza, ali je poslednjih meseci zebeležen pad izvoza u odnosu na uvoz.

On je rekao da je uveren da će ugovor sa "Fijatom", čije je potpisivanje najavljeno za 29. septembar u Beogradu, omogućiti Srbiji da smanji visok spoljnotrgovinski deficit, pošto italijanski proizvođač planira da većinu proizvodnje izveze iz Srbije.

Ne manje važan prioritet vlade je izgradnja Koridora 10 kroz Srbiju, koji podrazumeva i rekonstrukciju železničke mreže i plovnog puta, rekao je Cvetković, kao i da će izgradnja putne infrastrukture obuhvatiti i izgradnju mreže lokalnih i regionalnih puteva.

Ministar ekonomije Dinkić je kazao da bi Srbija trebalo da počne da primenjuje taj sporazum i da mu je drago da se i premijer slaže sa njim po tom pitanju.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da čini sve što može da što pre usvoji standarde EU i na taj način se približi Uniji, jer u procesu priključivanja to je jedino što zavisi iskljuičivo od Srbije.

Ministri iz G17 Plus pokrenuli su inicijativu da se počne sa jednostranom primenom sporazuma ali ona nije stavljena na dnevni red prošle sednice Vlade jer nije ni bio pripremljen formalni predlog odluke, već je o njoj potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić usmeno obavestio članove kabineta. Tada je najavljeno da će za sledeću sednicu vlade takav predlog biti pripremljen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: