"Većina u UN za inicijativu Srbije"

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn smatra da će inicijativa Srbije biti prihvaćena u Skupštini UN velikom većinom.

Izvor: B92

Subota, 20.09.2008.

11:37

Default images

Aselborn je naveo da nije mogućno uskratiti nekoj državi pravo da traži mišljenje od Međunarodnog suda pravde "ako smo principijelni". On je, međutim, rekao da "u Beogradu greše ako misle da time mogu rešiti problem Kosova, on će tako samo biti zamrznut".

On je rekao da je Kosovo priznalo 47 država "i ta priznanja odluka Međunarodnog suda pravde ne može poništiti".

EU treba da pomogne Srbiji da izvrši "dekosovizaciju političke agende i svakodnevice" i ako tome doprinosi aktiviranje Prelaznog sporazuma o trgovini i prolazak inicijative Beograda u Generalnoj skupštini UN 'onda to treba podržati", rekao je Aselborn novosadskom "Dnevniku" .

"Treba preseći konstantni stres koji srpsko društvo ima zbog Kosova", kazao je šef luksemburške diplomatije i dodao da članice EU, uoči glasanja u Njujorku, pokušavaju da zauzmu zajednički stav o tom pitanju jer zasad postoje razlike među njima.

Sejdiju: Priština nije zabrinuta

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju nije zabrinut zbog stavljanja inicijative Srbije za ispitivanje legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova na dnevni red Generalne skupštine UN-a, jer smatra da zahtev Srbije neće dobiti podršku u UN-u, prenose danas prištinski mediji na albanskom.

"Ne mislim da će biti međunarodne podrške za inicijativu Srbije. Ne mogu reći koja će biti odluka Generalne skupštine UN-a, ali čitav proces za nezavisnost Kosova je zasnovan na međunarodnim principima i ima međunarodnu podšku, pa zbog toga i nismo zabrinuti", rekao je Sejdiju za prištinski list "Ekspres".

Sejdiju je juče otputovao u Njujork zajedno sa ministrom inostranih poslova samoproglašene Republike Kosovo Skenderom Hisenijem, najavljujući pred put sastanke sa raznim liderima tokom narednih devet dana, koliko će boraviti u sedištu UN.

Kosovski predsednik je ocenio da inicijativa Srbije može uticati da se neke zemlje dvoume oko priznavanja Kosova, ali je rekao da "Kosovo ipak ima veliku međunarodnu podršku".

Sejdiju je rekao da je uveren da će i zemlje regiona veoma brzo priznati nezavisnost Kosova.

"Očekujem da će se to brzo desiti. Nije na meni da kažem datume, ali prema svim sadašnjim signalima, ubrzo će biti pozitvnih koraka" rekao je Sejdiju, pre odlaska u Njujork.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: