Reakcije na inicijativu Srbije

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da put Kosova u budućnost prolazi kroz Brisel i Vašington, a ne kroz Beograd.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 18.09.2008.

13:37

Default images

On je rekao i da inicijativa Srbije da se o proglašavanju nezavisnosti Kosova izjasni Međunarodni sud pravde ne treba da plaši. Govoreći na skupštinskoj raspravi o spoljnoj politici Kosova, koju je zahtevala poslanička grupa Alijanse za novo Kosovo, Tači je izjavio da inicijativa Srbije ne doprinosi poboljšanju odnosa sa Kosovom.

"Ovim Srbija još jednom dokazuje svoju politiku koja nema viziju u odnosu na mir, stabilnost, međusobnu saradnju i integraciju u evroatlantskim strukturama", rekao je premijer samoproglašene države Kosovo.

Od Srbije se, kazao je Tači, mogu očekivati i druge "loše" inicijative, i one ne treba da izazivaju dvoumljenje i da plaše na putu Kosova ka međunarodnim integracijama, ekonomskom razvoju, demokratizaciji.

On je rekao da u bilo kakvoj situaciji koja bude stvorena u Generalnoj skupštini UN "nema prostora niti mogućnosti da dođe do razočaranja, već naprotiv".

Tači je pozvao kosovske institucije da se mobilišu i angažuju da Kosovo dobije nova priznavanja nezavisnosti.

Ne isključujući mogućnost da ovo pitanje dođe do Međunarodnog suda pravde, Tači je rekao da nema mogućnosti da Sud odluči protiv nezavisnosti Kosova.

"To ne znači da će Međunarodni sud dati mišljenje protiv nezavisnosti Kosova", smatra Tači.

Rasmunsen: Bez uticaja na dansko priznanje

Premijer Danske Ander Fog Rasmusen izjavio je u Prištini da Srbija ima pravo da podnosi zahteve Međunarodnom sudu pravde, ali na dansko priznanje Kosova ne može da utiče, pošto je nezavisnost Kosova nepovratan proces.

"Na priznanje Danske ne može da utiče ni ukoliko Generalna Skupština UN-a odluči da prihvati zahtev Srbije za preispitivanje zakonitosti akta proglašenja nezavisnosti Kosova, pošto je nezavisnost Kosova nepovratan proces", rekao je Rasmusen i naveo da je to bilo jedino moguće rešenje.

On je rekao da mu je žao što Srbije traži tumačenje od Međunarodnog suda pravde, s obzirom da Danska podržava da se nerešeni problemi rešavaju mirnim putem i ocenio bi priznanje Kosova od strane Srbije olakšao njen put u EU.

Kosovo je za Dansku jedan od prioriteta, rekao je danski premijer, navodeći da će narednih godina ponuditi suštinske fondove za stvaranje novih radnih mesta i obrazovanje, što su glavni faktori da bi se obezbedio održvi ekonomski razvoj.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu zahvalio je Danskoj na pomoći koju je pružila Kosovu i ocenio da je neracionalan pristup Srbije da o nezavisnosti Kosova odlučuje sud.

"To je njen stav da na crnu klupu stavi sve zemlje koje su priznale Republiku Kosovo, ali i njen narod. To je u suštini optužnica onog koji je izvršio zločine na Kosovu", rekao je Sejdiu.

Danski premijer se susreo i s premijerom Hašim Tačijem i Specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Piterom Fejtom.

Montgomeri: Ništa loše u inicijativi

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri izjavio je danas da ne vidi ništa loše u inicijativi Srbije da Generalna skupština UN od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

"Međunarodni sud pravde je upravo zato i osnovan, da daje mišljenje kad se pojave situacije poput ove, kada se pojave dijametralno suprotna gledišta država o nekom problemu. Smatram da je traženje mišljenja tog suda sasvim racionalno i opravdano i ne vidim ništa loše u toj inicijativi Srbije", rekao je on radiju Slobodna Evropa.

Montgomeri je ocenio da su zemlje Evropske unije i SAD zauzele veoma pogrešan stav u pogledu te inicijative Srbije u UN.

"Srbija tu inicijativu sprovodi na veoma legitiman način, ona diplomatskim, a ne nekim drugim sredstvima, nastoji da pronađe rešenje nečega što vidi kao problem. Zbog toga smatram da je pogrešno što EU i SAD pokušavaju da Srbiju u tome obeshrabre", smatra Montgomeri.

"Jedna stvar je reći - hej, mi se s tim ne slažemo, uzdržavamo se od glasanja - a sasvim druga aktivno obeshrabrivati i diskfalifikovati inicijativu Beograda da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde", rekao je on.

Montgomeri je kazao da bi kritičare incijative Srbije pitao kakvu alternativu oni predlažu - ako nije dobro ovo što Srbija radi, šta bi umesto toga trebalo da radi?

"Bojim se da ne bi stiglo previše dobrih odgovora na to pitanje. Mislim da ova inicativa Srbiji neće naškoditi, nego, obrnuto - da će joj pomoći. Ne vidim u čemu je problem", rekao je Montgomeri.

Gauen: Srbiji treba omogućiti da traži mišljenje

Analitičar Evropskog saveta za spoljnu politiku Ričard Gauen kaže da bi Srbiji trebalo omogućiti da zatraži mišljenje o nezavisnosti Kosova od Međunarodnog suda pravde, jer bi suprotna odluka narušila koncept međunarodnog prava. U predlog dnevnog reda Generalne skupštine UN uvršten je i predlog Srbije da se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. "Lično sam apsolutno za to da se Srbiji omogući da zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde. Slažem se da bi suprotna odluka narušila sam koncept međunarodnog prava", rekao je Gauen za Bi-Bi-Si.

Gauen je dodao da bi za uzvrat "Srbija trebalo da prihvati stvarnost na terenu, odnosno da, zarad dobrobiti Srba na severu Kosova i u enklavama, sarađuje sa misijom EU".

Gauen je rekao da pristici i ucene nisu način za pridobijanje saveznika UN i dodao da bi bilo "jako tužno kada bi EU, čiji je uticaj, prema izveštaju tog nezavisnog udruženja, značajno opao u UN, "spustila na takav nivo da siledžijski gura svoje predloge i ideje, kao što to čine pojedine zemlje".

Gauen je ocenio da je uzrok slabljenja uticaja EU u UN to što su postupci Unije u mnogim slučajevima ostavili utisak dvostrukih standarda, kao i da podele među zapadnim zemljama slabe njihov uticaj u svetskoj organizaciji.

U izveštaju Evropskog saveta za spoljne poslove navodi se da je u UN znatno opao uticaj Evropske unije proteklih godina, dok je uticaj Kine i Rusije znatno porastao.

Altman: Odluka suda neće vratiti Kosovo

Rezolucija Srbije kojom se traži savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o zakonitosti proglašenja nezavisnosti Kosova ima šanse da prođe na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, izjavio je za Dojče vele nemački ekspert za Balkan Franc Lotar Altman.

Da bi Rezolucija prošla, dovoljno je da za nju glasa prosta većina, i to je moguće dostići, rekao je Altman. Nemački analitičar procenjuje da je Srbija time u svakom slučaju na dobitku.

"Ako taj predmet dođe do Međunarodnog suda pravde, pa čak i ako taj sud prihvati slučaj i odluči u korist Beograda, to je jedino što će Srbija dobiti. Države koje su do sada priznale Kosovo, između ostalog, SAD i zemlje EU, sigurno neće povući svoje odluke. Ipak, vlast u Beograd bi time dobila poene na unutrašnjem planu jer bi mogla da kaže: ’Evo, mi smo uradili sve što smo mogli’. To bi isto mogli da kažu i u slučaju da Sud donese negativnu presudu", rekao je Atlman.

On smatra da rasprava o srpskoj rezoluciji na Generalnoj skupštini UN ne može da prođe bez pominjanja Južne Osetije i Abhazije i to zato što se Rusija do sada zalagala za princip teritorijalnog integriteta, a onda je odjednom uradila upravo suprotno.

"To je znatno narušilo verodostojnost ruskih stavova, nekoga ko je najviše podržavao srpsku inicijativu. Zato je i zvanični Beograd uzdrman, a čak je moguće da se zbog toga mnoge države drže uzdržano prilikom glasanja", procenio je Franc Lotar Altman u izjavi za Dojče vele.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: