Bez stava o primeni Sporazuma

Vlada Srbije na današnjoj sednici raspravljala je o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2008.

12:54

Default images

Na sednici je, kako se navodi u saopštenju pres službe Vlade, razgovarano o otpočinjanju ispunjavanja obaveza Srbije koje proističu iz Prelaznog sporazuma sa EU i dogovoreno je da se u narednom periodu "povedu intenzivniji razgovori na tu temu".

Vlada se, međutim, izjasnila o inicijativi ministara iz G17 plus da se odmah počne sa primenom Prelaznog sporazuma s EU.

Iako je najavljeno da će G17 tražiti raspravu, njihova inicijativa nije ni stavljena na dnevni red, jer nije ni bio pripremljen formalni predlog odluke, već je o njoj potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić usmeno obavestio članove kabineta, rečeno je u Vladi Srbije.

U G17 plus rečeno je da će za narednu sednicu Vlade Srbije pripremiti formalni predlog odluke da Srbija odmah počne primenu Prelaznog sporazuma sa EU, jer je to u interesu svih građana Srbije.

G17 plus je ranije danas saopštio da će ministri tražiti da se o toj inicijativi raspravlja danas, uz ocenu da će se primenom Prelaznog sporazuma dodatno ubrzati evropske integracije Srbije, jer je uspostavljanje slobodne trgovine sa EU jedan od uslova za članstvo u Uniji.

Od primene Sporazuma neposrednu korist će osetiti i građani Srbije i srpske firme, jer će biti uspostavljena veća trgovinska konkurencija i značajno veći izbor, što znači da će građani jeftinije plaćati robu i usluge iz zemalja članica EU, navodi G17 plus.

Može li primena štetiti

U Ministarstvu poljoprivrede, čiji je prvi čovek Saša Dragin, kako nezvanično B92 saznaje, bio rezervisan kad je u pitanju jednostrana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, smatraju da to šteti Srbiji, a pogotovu poljoprivredi.

Iako bi neki proizvodi pojeftinili, što bi donelo povoljnosti za potrošače, u Ministarstvu smatraju da bi nakon određenog vremena, zbog lošeg stanja u poljoprivredi i potrošači bili u gubitku.

Jednostranom primenom Privremenog sporazuma Srbija pre planiranog roka otvara svoja vrata za proizvode koji dolaze iz EU.

Stručnjaci smatraju da bez pristupnih fondova, koje će Srbija dobiti tek kada i EU bude počela da primenjuje Sporazum, ne mogu se očekivati investicije u privredu Srbije.

"Trenutno, otvaranje srpskog tržišta za poljoprivredno-prehrambene proizvode koji dolaze iz EU, bez uzvratne reakcije od strane Evropske unije, smatram da nije nabolje rešenje za Srbiju", kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Miloš Milovanović. "Na našu domaću privredu ovo će praktično biti udarac više, jer se susreću, po prvi put, sa ozbiljnom konkurencijom iz inostranstva i neminovno će voditi do velikih investicija u domaći proces proizvodnje, do investicija koje treba da unaprede konkurentnosti", rekao je Milovanović.

Sekretar za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran smatra da bi se jednostrana primena Sporazuma loše odrazila na poljoprivredu, koje se tek sprema da bude konkurentna i da je jednostrana primena sporazuma veliki rizik koji više odgovara EU.

"Oni bi na taj način velike njihove robne fondove hrane mogli da plasiraju, oni ne potcenjuju nijedno tržište, dakle, da li je tržište od milion, dva ili deset miliona potrošača. Svakako da bi njihovi viškovi roba došli ovde", kaže Prostran.

"Treba biti zaista obazriv, nas čeka taj period oštre konkurencije, ali možda ga ne trebaš baš prizivati ranije nego što je to vreme", rekao je on.

Prostran je rekao i da jednostrana primena neće ohrabriti ni investitore koji su već kupili domaću prehrambenu proizvodnju i da bi ih ona verovatno naterala da prodaju ono što su kupili.

Postoji i bojazan da će smanjenje carina smanjiti priliv sredstava u budžet Srbije, ali Prostran navodi da se ne očekuje deficit.

Popović: Jednostrana primena poniženje

Predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije Nenad Popović ocenio je da je poziv evropskog komesara Olija Rena da Srbija počne s jednostranom primenom Privremenog trgovinskog sporazuma predstavlja "novo poniženje Vlade Srbije i još jedan dokaz o njenom tretmanu u EU".

Jednostranom primenom Privremenog sporazuma Vlada Srbije bi direktno ugrozila opstanak domaće privrede, ostavljajući je nezaštićenom pred najoštrijom konkurencijom iz inostranstva, ocenio je Popović u saopštenju.

"Srpska privreda našla bi se pred kolapsom, a hiljade građana bi ostalo bez radnih mesta", ukazao je on i naveo da bi pad cena robe iz uvoza uticao i na povećanje spoljnotrgovinskog deficita, koji je sada jedan od najvećih problema srpske ekonomije.

Usvojeni predlozi zakona i izmena

Vlada je usvojila izmene Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata, kojima će se omogućiti inicijalna javna ponuda akcija javnih preduzeća na berzi.

"Tim izmenama, koje su usklađene sa zakonodavstvom Evropske unije, obezbediće se sigurniji, transparentniji i efikasniji uslovi za sve učesnike na finansijskom tržištu", navodi se u saopštenju.

Usvojen je i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije Nemačkoj finansijskoj instituciji KFW za pozajmicu Elektroprivredi Srbije u iznosu od 36 miliona evra, koji je namenjen zaštiti životne sredine u termoelektranama na lignit.

Vlada je danas usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.

Dogovoreno je da Vlada po hitnom postupku uputi Skupštini predlog izmena Zakona o poštanskim uslugama, kako bi se uskladio sa zakonodavstvom Evropske unije.

Usvojen je i Predlog zakona o potvrđivanju Konvencije Međunarodne organizacije rada o bezbednosti i zdravlju na radu.
Ta konvencija obavezuje države potpisnice da promovišu i unapređuju prava radnika na bezbedno i zdravo radno okruženje u skladu sa nacionalnim uslovima i praksom i u dogovoru sa najreprezentativnijim organizacijama poslodavaca i radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: