Opozicija traži odgovornost

Opozicija u Skupštini traži od vladajuće koalicije da se raspravlja o odgovornosti za zastoj u pregovorima o pridruživanju EU.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2008.

13:42

Default images

Incijatori tog predloga su Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića i poslanički klub "Napred, Srbijo“, koji vodi Tomislav Nikolić. I druge opozicione stranke podržavaju tu ideju, a radikali čak traže i ostavku vicepremijera Božidara Đelića, koji je potpisao SSP.



Istovremeno, radikali su podneli novu inicijativu za smenu predsednice Skupštine, jer za njih prva inicijativa više ne važi, pošto je iza nje stajao Tomislav Nikolić.

Kada bi o svemu tome moglo u parlamentu da se raspravlja, još se ne zna, jer na konsultacijama danas nije bilo dogovora o nastavku rada Skupštine.

"Evo, s jedne strane nam se stalno lupaju packe što smo neodgovorni i što ne radimo, a s druge strane, oni nemaju odgovor na pitanje ni kada će biti rebalans budžeta na dnevnom redu, ni šta ćemo da radimo sa zakonima koji čame po fiokama", kritikuje vladajuću koaliciju Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

"Dakle, ovo su još jedne u nizu konsultacija na kojima, zapravo, nije dogovoreno ništa. Vladajuća koalicija nema ni inicijativu, niti vidi kako bi trebalo da izgleda rad Skupštine Srbije u narednom periodu", kaže Miloš Aligrudić iz DSS-a.

Ovako su šefovi poslanika LDP-a i DSS-a novinarima odgovorili na pitanje šta su se stranke dogovorile na konsultacijama i kada će biti nastavljen rad Skupštine.

Čedomir Jovanović kaže da je za LDP sada najvažnije da se utvrdi odgovornost za neuspeh u evropskim integracijama Srbije.

"Mi očekujemo od predsednika Vlade i potpredsednika za evropske integracije da se pojave ovde u parlamentu u pripremi naredne sednice, kako bi se do početka rasprave omogućilo definisanje politike koja bi predstavljala odgovor na jedan krupan neuspeh i veliki poraz našeg društva. Toliko smo vremena izgubili da se ne može 'politikom Kalimera' izbegavati i lična odgovornost za ono što se dogodilo i, svakako, ono što je mnogo važnije od lične odgovornosti, to je utvrđivanje neke nove politike koja bi povećala stepen poverenja koji je na niskom nivou u Briselu, koji bi nama onda omogućio deblokadu procesa evropskih integracija", rekao je Jovanović.

To je upravo bila moja ideja, rekao je novinarima i šef poslanika "Napred, Srbijo“ Tomislav Nikolić.

"Očigledno, tu nešto ne valja. Sada kada postoji velika saglasnost svih građana Srbije, velika većina narodnih poslanika, da postoje uslovi pod kojima bismo mogli da budemo članovi EU, sad kad nas Vlada ubeđuje da je ispunila sve, mi dobijamo negativan stav EU, nema veze kroz jednu ili dve države, i sad se postavlja pitanje da li to nas Vlada laže", ukazuje Nikolić.

Ni radikali lojalni Vojislavu Šešelju, ni DSS Vojislava Koštunice nemaju ništa protiv da se o zastoju u pregovorima sa EU razgovara u parlamentu.

Ipak, i Aligrudić i Dragan Todorović navode da je neophodno da se u Skupštini razgovara i o rezoluciji o Kosovu.

"Pa, vidite, i jedno i drugo je važno, i jedno i drugo je jako povezano. Stav DSS-a je da je to mnogo više vezano nego što vladajuća koalicija hoće to da predstavi", kaže Aligrudić.

"Onda im je stigla vest koja ih je sve kao hladan tuš iznenadila - da nas je Evropa ponizila na najgori mogući način i da je stavila do znanja da na Srbiju uopšte ne računa. Mislim da bi bilo uobičajeno posle ovakve odluke i razloga koji leži u vladajućoj većini, Evropa nije ispunila njihova očekivanja, da bar neki od njih podnesu ostavke", traži Dragan Todorović, šef poslanika SRS-a u Skupštini.

Šta će biti na dnevnom redu sednice, i kada će uopšte ta sednica biti zakazana, još nije izvesno.

Predsednica parlamenta odbacuje kritike opozicije da je vlast odgovorna što odgovora na ta pitanja nema.

Za Slavicu Đukić-Dejanović razlog je i tome što je u toku vanredno zasedanje na čiju dinamiku ona, kako kaže, ne može da utiče.

"Dakle, da bih ja zakazala sednicu, bilo koju, ja moram imati u ovom periodu takozvanog vanrednog zasedanja predlagača koji je u skladu sa Poslovnikom i zakonom – ili predlog Vlade ili najmanje trećine poslanika, nijedan od tih uslova nije zadovoljen i ja nemam mogućnosti da zakažem sednicu", objasnila je ona.

Iako u parlamentu već čeka nekoliko zakona koji su direktno vezani za evrointegracije, nema odgovora na pitanje kada će biti na dnevnom redu.

Do tada će u parlamentu glavna tema biti sudbina rezoluzije o Kosovu, o čemu šefovi poslaničkih grupa počinju razgovore u četvrtak sa resornim ministrom Goranom Bogdanovićem.

Kasno po podne u parlament je stigla i nova inicijativa radikala za smenu predsednice parlamenta, pošto su prethodnu povukli iz procedure, jer je iza nje stajao Tomislav Nikolić.

SRS najavljuje novi zahtev za smenu

Srpska radikalna stranka podneće novu inicijativu za raspravu o razrešenju predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović prethodno je formalno povukao predlog o razrešenju Slavice Đukić-Dejanović, jer je Tomislav Nikolić, koji je u međuvremenu isključen iz SRS-a i osnovao poseban poslanički klub "Napred, Srbijo", bio određen za predstavnika predlagača.

Todorović je rekao da će SRS danas na pisarnici Skupštine predati novi predlog i da očekuje da će Slavica Đukić-Dejanović staviti tu inicijativu na dnevni red, kada za to dođe vreme.

SRS je u julu zatražio vanrednu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o razrešenju predsednice parlamenta, jer su smatrali da je tada, bez utemeljenja u Poslovniku, odložila sednicu Skupštine na dve sedmice.

Inicijativu radikala podržali su poslanici Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije. Sastanku su prisustvovali svi šefovi poslaničkih grupa, uključujući i Srpsku radikalnu stranku i poslanički klub Tomislava Nikolića "Napred, Srbijo", koji su se kasnije priključili sastanku.

Nikolić: Ne podržavamo predlog SRS-a

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da poslanici tog kluba neće podržati novi predlog Srpske radikalne stranke za sazivanje vanredne sednice Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o razrešenju predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović.

Poslanici kluba "Napred, Srbijo" neće imati "nikakvu komunikaciju sa SRS-om", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu i naveo da ne očekuje poziv od dojučerašnjih kolega da njegovi poslanici podrže novu inicijativu radikala.

Posle konsultacija šefova poslaničkih grupa sa Slavicom Đukić-Dejanović, Nikolić je rekao da su radikali imali dilemu da li da on i dalje bude njihov predstavnik po tom predlogu, ali da su ipak odlučili da povuku potpise 51 poslanika sa inicijative za održavanje sednice na kojoj bi se raspravljalo o razrešenju predsednice Skupštine.

LDP: Skupština da preuzme odgovornost

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je danas da Skupština Srbije mora da preuzme odgovornost u procesu evropskih integracija, jer je "očigledno da Vlada ne može samostalno da obavlja taj posao".

"Utvrđivanje nove politike o evropskim integracijama kojom bi se povećalo poverenje Brisela u Srbiju, koje je na niskom nivou, mora da bude tačka dnevnog reda naredne sednice. To pitanje je važnije od pitanja kosovske rezolucije", rekao je Jovanović novinarima u republičkom parlamentu nakon konsultacija o narednoj sednici.

"Očigledno je da u procesu evropskih integracija očigledno Vlada Srbije ne može samostalno i efikasno da obavlja posao i da parlament treba da preuzme odgovornost", ocenio je Jovanović i naveo da od Vlade očekuje da učestvuje u pripremi naredne sednice Skupštine i definiše odgovor na krupni neuspeh i veliki poraz Srbije u evropskim integracijama, nakon jučerašnje odluke u Briselu.

Jovanović je rekao da je za LDP najvažnije pitanje deblokada procesa evropskih integracija i usvajanje odgovora na situaciju nastalu posle jasne poruke Brisela da nema dalje saradnje dok se ne uhapse Ratko Mladić i Goran Hadžić.

On je rekao da vladajuća koalicija nema inicijativu za dnevni red naredne sednice, što je, kako je ocenio, posledica njene nesposobnosti da deblokira rad Skupštine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: