Todorović: Potpisane blanko ostavke

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović izjavio da su svi odbornici te stranke u lokalnim skupštinama potpisali blanko ostavke.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2008.

11:36

Default images

Oni su potpisali i sudski overene ugovore po kojima odbornički mandati pripadaju stranci. "Odbornici koji će se opredeliti za stranku koja će se, kako čujem, zvati kao i novoformirani poslanički klub Napred Srbijo biće razrešeni u skladu sa ugovorima koje su potpisali", kazao je Todorović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, posle lokalnih izbora 11. maja, svi novizabrani odbornici su u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi potpisali blanko ostavke i ugovore koji su overeni u sudu.

"Bez obzira na obmane kojima se služi druga strana nema nikakve mogućnosti za povlačenje blanko ostavki", rekao je Todorović.

Kada je reč o poslaničkim mandatima u Skupštini Srbije koji se ne mogu oduzeti aktiviranjem blanko ostavki zato što nisu praćeni i odgovarajućim ovlašćenjem i sudski overenim ugovorima, potpredsednik SRS je kazao da će ta stranka postupiti u skladu sa Zakonom i Ustavom.

"Pretpostavljam da će se vladajuća većina opredeliti za rešenje koje joj je korisno u ovom momentu", rekao je on.

Prema njegovim rečima, potrebno je izmeniti zakon i definisati jasne principe po kojima će se uvek postupati, a ne o poslaničkim mandatima odlučivati u skladu sa "dnevno-političkim interesima vladajuće većine".

Šta kaže zakon

Zakon o lokalnim izborima usvojen 27. decembra prošle godine predviđa da podnosilac izborne liste i odbornik "mogu zaključiti ugovor kojim će regulisati međusobne odnose i predvideti pravo podnosioca izborne liste da, u ime odbornika, podnese ostavku na funkciju odbornika u skupštini jedinice lokalne samouprave".

Prilikom zaključenja ugovora kandidat za odbornika ili odbornik predaje podnosiocu izborne liste svoju blanko ostavku, što se konstatuje u ugovoru.

Blanko ostavka sadrži izjavu odbornika da podnosi ostavku na funkciju odbornika, kao i ovlašćenje podnosiocu izborne liste da ovu ostavku, u njegovo ime, preda predsedniku skupštine koji odlučuje da li će i kada realizovati to ovlašćenje.

"Podneta ostavka i ovlašćenje, koji su dati u blanko ostavci, ne mogu se opozvati", naložio je zakonodavac.

Odbornik čija je blanko ostavka aktivirana može učestvovati u radu lokalne skupštine sve dok ona ne utvrdi prestanak njegovog mandata na osnovu ostavke koju je, u njegovo ime, podneo podnosilac izborne liste.

Za razliku o Zakonu o izboru narodnih poslanika koji nije menjan, Zakon o lokalnim izborima donet je nakon izmene Ustava Srbije kojim je precizirano da je "narodni poslanik slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran".

Šarović: Neću biti sekretar SRS-a

Predsednik Gradskog odbora SRS-a u Beogradu Nemanja Šarović izjavio da on sigurno neće biti novi generalni sekretar SRS-a.

On je dodao da za tu funkciju ima više kandidata. "Odluku o tome ko će biti novi generalni sekretar SRS-a doneće Centralna otadžbinska uprava u skladu sa Statutom stranke", rekao je Šarović novinarima u Skupštini grada Beograda.

Šarović će na mestu šefa odborničke grupe u Skupštini grada Beograda zameniti Aleksandra Vučića, koji je juče podneo ostavke na sve stranačke funkcije. Šarović do sada nije bio odbornik u gradskom parlamentu.

Na pitanje novinara da li je neko iz odborničke grupe SRS-a podržao Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučić, Šarović je odgovorio da je odbornički klub ostao apsolutno jedinstven, kao i čitav beogradski odbor SRS-a.

"Beogradski odbor je jedinstven u podršci Vojislavu Šešelju i dosadašnjoj politici SRS-a", rekao je Šarović.

Za ostavku Vučića, Šarović je rekao da je to njegov lični čin, a da će vreme pokazati da li je to bio ispravan potez.

Prema njegovim rečima, SRS će u narednom periodu pokazati novo lice, "mlade, pametne ljude i obrazovane stručnjake koji do sada nisu imali puno prostora, a koji će dati pun doprinos u radu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: