Đelić: Srbiji učinjena nepravda

Božidar Đelić je izjavio da je Holandija učinila "nepravdu Srbiji" i da je Srbija sve učinila da zaokruži saradnju s Hagom.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 15.09.2008.

19:04

Default images

Na sastanku šefova diplomatija Evropske unije danas u Briselu nije postignuto nužno jedinstvo za primenu prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom zbog protivljenja Holandije. "Naša je zemlja učinila sve što je u njenoj moći da zaokruži saradnju s Haškim tribunalom, koji je danas ponovo doneo skandaloznu odluku (u vezi sa presudom Rasimu Deliću)", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

"Možemo videti da Srbija ima sve veću podršku u EU. Danas je 25 zemalja članica satima branilo našu zemlju kao i cela Evropska komisija, ali to, nažalost, nije danas bilo dovoljno jer je očigledno jedan ministar uzeo u ruke celu procenu o stepenu saradnje koje naša zemlja ima sa Tribunalom", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti veliki posao na dobijanju statusa kandidata za ulazak u EU i današnja odluka EU neće uticati na nastavak evropskog puta Srbije.

Đelić je rekao da će se sutra sastati s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, kome će "predstaviti ceo rad koji je već određen u cilju izrade nacionalnog plana za integraciju Srbije u EU".

Prema njegovim rečima, Srbija radi na dobijanju "belog šengena" za svoje građane.

Đelić je rekao da će se sutra o tom pitanju sastati s potpredsednikom Evropske komisije Žakom Barozom i da proces dobijanja "belog šengena" nije uslovljen današnjom odlukom.

Đelić je izjavio i da će Srbija "veoma ozbiljno" razmotriti poziv evropskog komesara za proširenje Olija Rena da Beograd počne da jednostrano primenjuje odredbe Privremenog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Mi ćemo veoma ozbiljno razmotriti tu ponudu, uslove i eventualne kompenzacije, a o tome ću razgovarati sutra s komesarom Renom“, rekao je Đelić.

"Ugovor je odnos dve strane i ukoliko jedna strana ne namerava da primeni jedan određeni ugovor, na drugoj strani je da odluči da li želi da ga jednostrano primeni", naveo je potpredsednik vlade.

Ren je prethodno, na konferenciji za štampu nakon sastanka Saveta ministara EU na kojem nije doneta odluka o deblokiranju Privremenog sporazuma sa Srbijom, rekao da “ohrabruje vladu Srbije da otpočne s primenom odredbi Privremenog sporazuma i SSP-a“.

“Većina odredbi sporazuma mogu da se primenjuju jednostrano. Ako Srbija počne da ih primenjuje danas ili sutra, to će joj pomoći da dokaže da ih pravilno primenjuje. Primenom odredbi Privremenog sporazuma, Srbija može sama da ubrza svoj evropski put“, rekao je Ren.

DS: Loša poruka za Srbiju

Šefica poslaničke grupe “Za evropsku Srbiju“ i funkcionerka Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je da je to što Prelazni trgovinski sporazum nije odmrznut loša poruka za Srbiju koja će uticati na raspoloženje gađana prema EU.

Kolundžija je rekla da to sada usporava put Srbije ka Evropskoj uniji iako, kako je navela, veruje da će Srbija uraditi sve da bi stvorila uslove da što pre stekne status kandidata za članstvo u EU.

Ona je rekla da se nada da će zemlje EU u narednom periodu nalaziti načina da tvrd stav Holandije, koja se protivila odmrzavanju sporazuma, promene.

G17 plus: Srbija neće odustati

Šefica poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić izjavila je da je odluka Saveta ministara EU da ne odbori primenu Privremenog trgovinskog sporazuma loša vest za Srbiju i u političkom i ekonomskom smislu.

Grubješić je rekla da politički takva odluka znači da je završetak saradnje sa Haškim tribunalom i dalje uslov bez koga Srbija ne može da napreduje na svom evropskom putu.

Ona je navela da ekonomski time trenuto najviše gube građani Srbije, jer još neće moći da kupuju robu iz EU po nižim cenam i sa nižim carinama i jer su još uvek visoki finansijski rizici, što znači visoke cene kredita i finasijskih usluga.

"Međutim Srbija svakako neće odustati od svog evropskog puta i očekujemo da se narednih nekoliko nedelja haška knjiga zatvori zauvek", kazala je Grubješićeva.

DSS: Nastavak ucena

Funkcioner Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić ocenio je da to što u Briselu nije deblokirana primena Prelaznog trgovinskog sporazuma predstavlja "očekivani nastavak ucenjivačke politike Evropske unije prema Srbiji".

"Ta ucenjivačka politika se svodi više na pitanje nezavisnosti Kosova nego na problem saradnje sa Hagom. To je nešto na šta smo mi upozoravali odavno", kazao je Aligrudić.

Predsednik poslaničkog kluba DSS-a u Skupštini Srbije smatra da veliki problem u odnosima Srbije i Evropske unije predstavlja "nerealna i obmanjivačka politika" Demokratske stranke.

LDP: Nejasna vladina politika

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je ocenio da je, zbog nejasne vladine politike i nesposobnosti da se zemlja vodi, odluka Brisela da Srbiji ne odmrzne primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU "očekivana" u, kako je naveo, poražavajućoj atmosferi.

Jovanović je saopštio da građani Srbije ne zaslužuju da o njihovoj evropskoj budućnosti odlučuju političari koji "ni u okvirima sopstvene koalicije" ne mogu da osmisle bilo kakvu efikasnu politiku.

"U Srbiji je očekivanje stalne pomoći od Evrope i prizivanje straha od radikala dugo bio udoban način da se pobedi na izborima. Potpisivanjem SSP-a su nastale nove političke okolnosti. Nisam siguran da su svi koji upravljaju zemljom to na vreme shvatili", naveo je Jovanović.

On je poručio da "evropske poslove moraju da obavljaju srpski političari", kao i da njegova stranka to pokazuje sopstvenim primerom, što će nastaviti i ubuduće.

Jovanović je Vladi Srbije ponudio partnerstvo kada joj "bude potrebna pomoć oko svakog reformskog posla", ali ne može, kako je naveo, da od LDP-a očekuje da podržava "postupke koji su antievropski".

SPS: Integracije nisu ugrožene

Šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Branko Ružić ocenio je da odluka Saveta ministara EU da se ne odmrzne Privremeni trgovinski sporazum neće ugroziti dalji proces evropskih inetgracija Srbije.

Ružić je rekao da se odluka EU može protumačiti kao "zadovoljavanje parcijalnih interesa jedne članica EU" i naveo da to "nadilazi opšti interes koji zadovoljava i orijentaciju Vlade Srbije i zavničnu politiku Brisela".

On je kazao da očekuje da Holandija "supsti loptu" i da se što pre dođe do rešenja tog pitanja.

"SPS očekuje da će se to na jedan adekvatan način razrešiti u vrlo brzom roku", rekao je Ružić.

Kako je naveo, "principijelni razlozi za koje se zalaže jedna od država članica ne mogu da prevagnu u odnosu na ono što je ineteres većine država članica i ni na koji način neće ugroziti naš dalji prosec evropskih inetgracija".

Ružić je kazao da očekuje da će se na bilateralnom nivou sa Holandijom raditi mnogo u naredna dva-tri meseca kako bi se to rešilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: