EU u ponedeljak o Srbiji

Ministri EU u ponedeljak raspravljaju o Srbiji. U Hagu potvrđeno da će na sastanku biti i Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.09.2008.

01:05

Default images

Šefovi diplomatija zemalja EU razgovaraće o inicijativi da se odmrzne Privremeni sporazum o ekonomskoj saradnji sa Srbijom, koji je zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju potpisan u aprilu, ali je odmah blokiran zbog nepotpune saradnje Beograda sa Haškim tribunalom. Bramerc će ministrima spoljnih poslova članica EU preneti svoje utiske iz Beograda.

Na tom sastanku vodiće se, po svemu sudeći, debata između dveju struja u EU. Prvu zastupa Holandija, koja se protivi nastavku evropskih integracija Srbije sve do ostvarenja pune saradnje sa Tribunalom u Hagu. Izvori B92 u Hagu kažu da Holandija smatra da je hapšenje Radovana Karadžića značajan pomak u saradnji Beograda i suda, ali da ipak "još ne predstavlja punu saradnju sa Tribunalom".

Kaže se i da će vlada u Hagu uvažiti ocenu Serža Bramerca i njegove utiske posle posete Beogradu, ali da svoj stav o saradnji Srbije i dalje formira na osnovu postojećeg, još uvek aktuelnog Bramercovog izveštaja Savetu bezbednosti iz juna, u kome je ocenjeno da puna saradnja još ne postoji.

U holandskom Ministarstvu spoljnih poslova nisu želeli da potvrde, ali ni da demantuju informaciju da su Serž Bramerc i ministar Maksim Ferhagen već danas razgovarali o tom pitanju. Umesto toga, Ferhagenov portparol Bart Rajs rekao je za B92 da je "ministarstvo u redovnom kontaktu sa Tribunalom u Hagu jer je taj kontakt važan u proceni saradnje Srbije".

Druga struja unutar Unije uverena je, međutim, da će Prelazni sporazum biti odblokiran, odnosno da će pritisak na Holandiju biti veliki.

Izvori B92 iz Brisela podsećaju da se na toj strani nalaze predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, evropski komesar za proširenje Oli Ren, visoki predstavnik za spoljnu politiku Havijer Solana i Bernar Kušner, šef diplomatije Francuske, koja predsedava EU.

Kušner je, navodno, još pre Bramercove posete Beogradu sugerisao glavnom tužiocu da zauzme pozitivniji stav prema Srbiji i uvaži očigledne napore u saradnji sa Tribunalom. Izvori iz Brisela zato zaključuju da je EU ovoga puta odlučna da napravi pozitivan korak prema Srbiji i ne veruju da će Holandija moći da zaustavi tu odluku.

Bramerc "o utiscima"

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc prisustvovaće u ponedeljak u Briselu ministarskom sastanku Evropske unije na kojem će se odlučivati o odmrzavanju Privremenog sporazuma o ekonomskoj saradnji sa Srbijom, potpisanom u aprilu zajedno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Tužilac Bramerc "prisustvovaće u ponedeljak sastanku u Briselu na poziv Francuske kao predsedavajuće Evropskom unijom i odgovaraće na pitanja ministara", izjavila je njegova portparolka Olga Kavran, navodeći da Bramerc neće podnositi nikakav izveštaj o saradnji Srbije sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

Bramerc bi evropske ministre trebalo da informiše o svojim utiscima vezanim za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom posle ovonedeljne posete Beogradu i razgovorima sa najvišim srpskim zvaničnicima.

Predsedništvo EU: Još nema konsenzusa

Francusko Predsedništvo EU smatra da su se stekli uslovi da se primeni trgovinski deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, ali mali su izgledi da će se to dogoditi na sastanku šefova diplomatija u ponedeljak, zato što se Holandija i dalje protivi tome.

"Konsenzus nije bio moguć i na jučerašnjem sastanku ambasadora članica EU nismo uspeli da postignemo dogovor o deblokiranju Privremenog sporazuma", rekao je jedan zvaničnik na redovnom bifingu za novinare u sedištu Unije u Briselu.

"Posle hapšenja Radovana Karadžića velika većina zemalja članica, Evropska komisija i samo predsedništvo EU smatraju da bi takva odluka Vlade Srbije trebalo da bude pozdravljena i da bi to moglo da bude učinjeno stupanjem na snagu Privremenog sporazuma, kao prvog koraka Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", rekao je francuski diplomata.

"Holandija, međutim, smatra da to nije dovoljno i da je za 'punu saradnju' potrebno još najmanje hapšenje Ratka Mladića, pa i Gorana Hadžića", rekao je visoki funkcioner predsedništva na brifingu za novinare pred sastanak Saveta ministara EU.

On je rekao da je predsedništvo EU u kontaktu s glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom nakon njegove posete Beogradu, ali smatra da je "malo verovatno" da će holandska strana promeniti svoj stav do sastanka Saveta ministara EU u ponedeljak.

Cvetković i Đelić optimisti

Srpski premijer Mirko Cvetković izjavio je da je veliki optimista da će Savet ministara Evropske unije u ponedeljak odmrznuti prelazni trgovinski sporazum sa Srbijom i da će on odmah biti primenjen. On je u emisiji VIN-a "Pres pretres" rekao da se nada da će predstavnici Evropske unije konsultovati glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o rezultatima njegove posete Srbiji i da će na osnovu njegovog pozitivnog izveštaja doneti odluku o primeni prelaznog trgovinskog sporazuma.

Srbija bi, prema njegovim rečima, iduće godine mogla da bude stavljena "na belu šengen listu", zbog čega se s predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović dogovorio da zakoni koji su vezani za tu problematiku budu prioritet u radu Skupštine.

I potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić očekuje da će ministri spoljnih poslova EU u ponedeljak u Briselu postići konsenzus i odmrznuti primenu privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

"Mi smo uvereni da je ono što je (glavni tužilac Haškog tribunala) Serž Bramerc video u Beogradu u potpunosti dokaz da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom i da će se u ponedeljak postići konsenzus i odmrznuti primena sporazuma sa EU", rekao je Đelić.

Posle razgovora sa delegacijom portugalskog Ministarstva za nauku, tehnologiju i visoko školstvo, Đelić je kazao da među članicama EU još ne postoji konsenzus da se odmrzne primena sporazuma sa Srbijom i da će on zato u ponedeljak i utorak boraviti u Briselu.

"Očekujemo da će kroz dodatne napore konsenzus biti postignut", dodao je Đelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: