Djelic o aukciji akcija Apatinske pivare

Izvor: B92

Četvrtak, 20.06.2002.

10:08

Default images

Savezna komisija za hartije od vrednosti i finansijska trzista nalozila je Beogradskoj berzi da ponisti aukciju akcija Apatinske pivare, odrzanu 29.aprila. U saopstenju se navodi da je odluka doneta posto je izvestaj o kontroli Beogradske berze i berzanskih posrednika pokazao da su na toj aukciji u bitnim elementima povredjeni zakon i pravila berze. Direktor sektora za poslove Privremenog registra republicke agencije za privatizaciju Goran Kunjadic izjavio je da je kao vlasnik akcija Apatinske pivare prodatih na aukciji 29.aprila upisana firma investicionog fonda Salford "Maple Chase".  Sa druge strane Jorgic broker ad saopstava da taj berzanski posrednik nije prekrsio nijednu zakonsku odredbu, kao ni pravila trgovanja tokom aukcije akcija Apatinske pivare. "Jorgic broker je ostecena strana, zakon je prekrsen cinjenicom da na aukciji nije bio prisutan Komesar berze koji je kao nezavisan organ mogao da konstatuje pomenutu nepravilnost u trenutku kad se ona desavala" navodi se u saopstenju.

Povodom aukcije akcija Apatinske pivare, republicki ministar finansija i ekonomije, Bozidar Djelic kaze: "Videli smo kako je odjedanput interes za investiranje povecan kada su dve velike kuce, kao sto su 'Inter Bru' i 'Hajneken' napravili pravu berzansku bitku za te akcije. I to je dobro, ali sa druge strane, ta aukcija je pokazala ozbiljne nedostatke koje i dan danas ima nasa berza, i pravi nacin napred jeste ih sagledamo i saniramo. Naravno, najlakse je kritikovati, ali kao predsednik UO berze sazvacu jednu vanrednu sednicu UO, da razmotrimo nalaze Savezne komisije za hartije od vrednosti. Ponistavanje ove prve aukcije nije na dnevnom redu. Prema trenutnim saznanjima, ne vidim dovoljno elemenata za ponistavanje, i druga stvar, koja je jos vaznija, prema mojim saznanjima, a naravno, to ce biti predmet debate i na UO, ne vidim pravni osnov da se to uradi sa strane berze. Vidim sa strane Komisije da se pokusava da izbegne neka odgovornost da se nesto odluci, i da oni imaju pravni osnov da to eventualno odluce, ali oni su odlucili da nista ne odluce, nego da prepuste nekom drugom da prati ili ne prati neku preporuku. Tako se ne vrsi supervizija jedne berze i jednog trzista kapitala i takvo nam ponasanje nece proci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: