Sakašvili: Korak napred

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izjavio je da povlačenje ruskih trupa iz tampon-zona u Gruziji predstavlja korak unapred.

Izvor: Beta

Utorak, 09.09.2008.

03:05

Default images

"Mislim da je napravljen korak napred... ka punoj primeni šest tačaka koje je 12. avgusta ispregovarao predsednik Sarkozi", rekao je Sakašvili posle sastanka sa Sarkozijem koji je u ponedeljak u Moskvi ugovorio dodatne tačke mirovnog sporazuma. Prema dodatnim tačkama, Rusija je pristala da u roku od mesec dana potpuno povuče svoje trupe iz Gruzije, izuzimajući Južnu Osetiju i Abhaziju.

Sporazumom ništa nije predviđeno o ruskom prisustvu u Južnoj Osetiji i Abhaziji.

U tampon-zonama u Gruziji, na obodu Južne Osetije i Abhazije, umesto ruskih snaga, biće razmešteno 200 posmatrača iz Evropske unije.

S druge strane, Rusija je priznala nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, a Sakašvili je danas jasno stavio do znanja da te dve oblasti i dalje smatra gruzijskom teritorijom.

"Nema načina da se Gruzija ikada odrekne dela svojeg suvereniteta, dela svoje teritorije", rekao je Sakašvili i naveo da bi Rusija trebalo da povuče trupe i iz te dve oblasti.

Sarkozi i Sakašvili su za oktobar najavili međunarodnu donatorsku konferenciju u Tbilisiju.

"Nismo došli do kraja puta. To je stvarnost. Napredujemo korak po korak", rekao je Sarkozi.

Francuski predsednik je naveo i da će evropski posmatrači imati pravo da ulaze u Južnu Osetiju i Abhaziju.

Lavrov: Rusija se povlači iz tampon zona

Ruski mirotvorci će napustiti zonu bezbednosti oko Južne Osetije i Abhazije deset dana pošto tamo budu raspoređeni evropski posmatrači, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Na konferenciji za novinare posvećenoj razjašnjavanju jučerašnjih dogovora Medvedeva i Sarkozija, on je kazao da je EU preuzela ulogu "glavnog garanta" da Gruzija neće primeniti silu protiv Južne Osetije i Abhazije i da Rusija "ceni ulogu koju je EU preuzela na sebe".

On je podsetio da je Sarkozi juče predao Medvedevu pismo u kojem se Gruzija obavezuje da neće primenjivati silu u odnosu na te dve separatističke republike.

Lavrov je naveo da će u tampon zonama biti postavljeno dovoljno posmatrača EU i OEBS-a, kako bi zamenili ruske mirotvorce.

"Time će odgovornost za neponavljanje gruzijske agresije ležati na mejunarodnijm snagama", rekao je Lavrov, precizirajući da će posmatrača EU biti najmanje 200.

Lavrov je rekao da je najvažnije u jučerašnjem susretu Medvedeva i Sarkozija to što je usaglašen dokument u čijoj osnovi je prilaz za izlazak iz krize koji je zastupala Rusija.

Šef diplomatije Rusije je najavio da će predstavnici Južne Osetije i Abhazije učestvovati u međunarodnoj raspravi o statusu tih oblasti, koja počinje u Ženevi 15. oktobra.

"Sarkozi pretio da će otići"

Dmitrij Medvedev i Nikola Sarkozi (FoNet)
Predsednik Francuske Nikola Sarkozi zapretio je u ponedeljak da će napustiti buran sastanak sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, izjavio je noćas jedan francuski funkcioner.

To se desilo pre no što je obezbedio sporazum sa predsednikom Dimitrijem Medvevom o povlačenju ruskih trupa iz Gruzije.

Četvoročasovni sastanak u jednom dvorcu kraj Moskve je doneo saglasnost Rusije da sasvim povuče trupe iz srca Gruzije u roku od mesec dana, ali ne i da smanji svoje vojno prisustvo u dve otcepljene oblasti Gruzije.

Sarkozi, čija je zemlja u ovom polugodištu predsedavajuća EU, proslavio je taj dogovor kao pobedu evropske diplomatije.

Međutim, njegovi i osmesi Medvedeva na zajedničkoj konferenciji za štampu skrivali su stresnu klimu njihovog sastanka iza zatvorenih vrata, kojem su prisustvovali predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso i spoljnopolitički komesar EU Havijer Solana.

"U nekim trenucima je bilo vrlo napeto", rekao je repoterima jedan viši zvaničnik iz Sarkozijevog kabineta.

Jučerašnji sporazum je nastavak mirovnog plana za koji je Sarkozi posredovao između Mosklve i Tbilisija prošlog meseca, ali ga je, kako kaže Zapad, Rusija sprovela polovično.

U jednom trenutku, kada Medvedev nije bio u prostoriji u kojoj se održavao sastanak, ruski zvaničnici su pokušali da se iz novog dogovora isključi pominjanje povlačenja na položaje od 7. avgusta, pre sukoba sa Gruzijom, rekao je francuski zvaničnik.

"Sarkozi je tada ustao i rekao: 'Ja odlazim. O tome nema pregovora!'", preneo je izvor tokom leta iz Moskve za Tbilisi.

Ruski zvaničnici, među kojima i ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, zatražili su da se Medvedev pozove da se vrati u prostoriju gde je bio sastanak i spor se uskoro smirio.

"Kada je došao Medvedev, rekao je: 'Hajde da se smirimo'. Nije čak ni zatražio prekid sastanka, niti je telefonirao (premijeru Rusije Vladimiru) Putinu", rekao je francuski zvaničnik.

Prethodni, avgustovski pregovori koji su takođe trajali satima, završeni su sporazumom tek pošto se prikjučio bivši predsednik Putin što je izazvalo spekulacije da on i dalje ima veliki uticaj iako je postavio Medvedeva za svog naslednika na dužnosti.

I drugi, juče postignuti sporazum, sadrži klauzulu o prvobitnim položajima trupa, 7. avgusta.

Sarkozi je upozorio Medvedeva i na opasnost od prošlomesečne odluke Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije što je učnilila samo još Nikargava, a zapadne sile su tu odluku osudile.

"Sarkozi je rekao Medvedevu: 'Čuvajte se principa samoopredeljenja (naroda). Ako Rusi to zahtevaju za Abhaziju i Južnu Osetiju, to mogu zahtevati i Čečeni' ", rekao je izvor.

Od raspada Sovjetskog saveza Rusija je vodila dva rata protiv secesionističkih pobunjenika u Čečeniji, oblasti na severu Kavkaza, nedaleko od Južne Osetije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: