Nikolić oformio poslanički klub

Bivši šef poslanika radikala Tomislav Nikolić oformio je svoj poslanički klub u Skupštini Srbije pod imenom "Napred, Srbijo".

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 08.09.2008.

00:39

Default images

Tomislav Nikolić kaže da taj klub, za sada, čini 11 poslanika Srpske radikalne stranke. Nikolić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je tih 11 poslanika radikala odlučilo da “ne mogu da budu u poslaničkom klubu koji po diktatu predvode Dragan Todorović i Vjerica Radeta" i od njega tražili da formira nov poslanički klub, što je i učinio.

Članovi nove poslaničke grupe su sadašnji potpredsednik Skupštine Srbije Božidar Delić, Gojko Radić, Mileta Poskurica, Dobrislav Prelić-Doki, Oto Kiš Marton, Predrag Mijatović, Jorgovanka Tabaković, Mićo Rogović, Vučeta Tošković i Zoran Babić.

"Nisam nikoga pozivao, sami su dolazili. Mi smo svi poslanici, članovi Centralne otadžbinske uprave i sa nama treba da se razgovara, da vidimo šta se dešva. Tražio sam da se stranka opredeli za kongres, rukovodstvo je to izbeglo i sada, kada ovoliko članova Centralne uprave formira svoj poslanički klub, valjda bi trebalo sazvati Centralnu otadžbinsku upravu", rekao je Nikolić.

On je kazao da ne može sve da bude "rešeno iz Haga" na Predsedničkom kolegijumu, navodeći da je to samo pomoćni organ Predsedništva stranke.

"Nas 78 smo kampanju izneli na svojim leđima i na nama je da se opredelimo u kakvoj ćemo poslaničkoj grupi da budemo, da se opredelimo hoćemo li u ovoj stranci da se borimo za ono što je naš ideal, a to je Srbija i demokratija ili ćemo da formiramo novu političku stranku", rekao je Nikolić.

On je, takođe, kazao da su svi poslanici, kada su učestvovali u izradi Ustava, znali da će od dana kada Ustav bude proglašen, poslanik raspolagati svojim mandatom.



Božidar Delić je svoju odluku obrazložio rečima da ukoliko treba da bira između predsednika radikala Vojislava Šešelja i Srbije da će izabrati Srbiju.

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da su poslednjih dana pokušali da sačuvaju stranku, ali da to nije bilo moguće.

Delić je rekao da nije bilo ideoloških sukoba između Nikolića i Šešelja, ali da je „mnogo informacija u Hag odlazilo nekim drugim putevima, i da su Šešelja neki drugi informisali umesto Nikolića“.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je danas da poslanici te stranke koji su se pridružili Tomislavu Nikoliću nisu više poslanici SRS-a i da će biti traženo njihovo isključenje iz stranke.

"Ovo nas ni u kom slučaju neće zaustaviti, daće nam samo novu snagu i želju da istrajemo u našoj borbi i u pomoći Vojislavu Šešelju" (kome se sudi u Hagu), rekao je Todorović novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da ne očekuje da će se poslanički klub SRS-a osipati i najavio da će večeras poslanička grupa radikala održati još jedan sastanak. Funkcioner SRS-a Milorad Mirčić ocenio je potez Nikolića kao protivzakonito “otimanje mandata” radikalima.

"To predstavlja otimanje mandata i protivzakonit čin", rekao je Mirčić Tanjugu navodeći da se u Skupštini Srbije, uz zakonitost u radu, mora voditi računa i o pitanjima morala i etike.

On je potez Nikolića uporedio sa bivšim funkcionerom Socijalističke partije Srbije Branislavom Ivkovićem koji je napustio poslaničku grupa SPS-a u parlamentu i osnovao sopstvenu, ali s mandatima koje je osvojio na listi SPS-a.

Politički analitičar Milan Nikolić ocenio je danas da je formiranje novog poslaničkog kluba na čijem čelu je bivši zamenik predsednika radikala Tomislav Nikolić najava za formiranje nove političke radikalne partije.

"Formiranje novog poslaničkog kluba je najava formiranja nove radikalne partije ili kako god se ona bude zvala, koju će najverovatnije predvoditi Nikolić, a vrlo verovatno će se njemu prudružiti Maja Gojković i Aleksandar Vučić", rekao je Milan Nikolić.

On je navoe da "još ostaje da se vidi" ko će prići Nikoliću, ali je naglasio da smatra da će nova stranka na čelu s Nikolićem odvući dosta birača SRS-a.

Nikolić: Stara SRS više ne postoji

"Spušta se zavesa za jednom strankom. Možda će se dizati zavesa za dve ili jednom novom strankom. Ali, ono što je bila SRS više ne postoji", ocenio je danas Nikolić.

Objašnjavajući razloge svoje ostavke, Nikolić je rekao "da nije krpa i da ne trpi poniženja, pošto je samo 15 minuta nakon što je rekao da će SRS podržati SSP saznao za novi nalog Vojislava Šešelja".

"U ovome, kako se sada ponaša SRS, ne prepoznajem stranku koju sam podizao, među ovim ljudima koji su mi kleli unuke ne vidim više svoje saradnike, a mislim da je SRS mogla da vodi Srbiju i levo i desno, i na Istok i na Zapad", rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da mu je Šešelj pred polazak u Hag rekao da vodi stranku najbolje što ume i da ga ne sluša jer će mu u Hagu biti iskrivljena svest.

Inače, Nikolić je rekao da ne želi da deli SRS, ali da je mnogo ljudi sa današnje sednice poslaničkog kluba stranke "izašlo tužno".

On je precizirao da nema kome da podnese ostavku na mesto poslanika jer je bio nosilac liste SRS, kao da i je izgubio blanko ostavke poslanika.

Todorović novi šef poslanika SRS-a

Na današnjem sastanku je, inače, poslanički klub radikala odlučio da ih, umesto Nikolića, u Skupštini ubuduće vodi Dragan Todorović, a njegova zamenica će biti Gordana Pop Lazić.

Posle tog sastanka Nikolić je za B92 rekao da je bio “potpuno otvoren“ da je rekao “svu istinu i zamolio ih da više ne lažu“ o njemu. Kako je kasnije objasnio Todorović, protiv njegovog izbora za šefa poslaničkog kluba bio je samo jedan poslanik radikala, ali nije otkrio koji.
Gordana Pop Lazić dobila je glasove svih poslanika.

Prema njenim rečima, na sastanku nije bilo reči o "ponašanju" radikala na sednici Skupštine Srbije kada na dnevnom redu bude izjašnjavanje o Sporazumu o stablizaciji i pridruživanju, tačka koja je radikalno podelila radikale.



Dok je trajala sednica poslaničkog kluba, u zgradu Magistrata ušao je generalni sekretar Aleksandar Vučič, ali je vešto izbegao novinare.

Potpredsednik SRS-a Milorad Mirčić izjavio je danas u Novom Sadu da se ta stranka neće baviti daljom sudbinom Tomislava Nikolića i da je predsedništvo te stranke prihvatanjem Nikolićeve ostavke već učinilo sve što je trebalo.

Mirčić je prethodno za list Danas rekao da će SRS biti bez funkcije zamenika predsednika stranke do sledećeg Otadžbinskog kongresa koji bi trebalo da se održi tek za dve godine.

"Do tada će partijom rukovoditi predsednik stranke Vojislav Šešelj, Predsednički kolegijum, Centralna otadžbinska uprava i stranački odbori", rekao je Mirčić.

O situaciji u Srpskoj radikalnoj stranci sutra će govoriti Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, kod Danice Vučenić u emisiji Kažiprst B92.

Todorović: Nikolić neće na štetu SRS-a

Novi šef poslaničkog kluba Srpske radikalne stranke Dragan Todorović izjavio je da mu je Tomislav Nikolić rekao da se nije sastajao sa Borisom Tadićem, već da je sa predsednikom Srbije i Demokratske stranke razgovarao telefonom.

Todorović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da atmosfera na današnjejm sastanku poslaničke grupe SRS nije bila uobičajena, s obzirom na razlog zbog kojeg je bila zakazana, ali da je prisustvo Tomislava Nikolića bilo izuzetno značajno i dobro za stranku.

"Iskreno verujem da je Tomislav Nikolić član SRS ne od juče, već od početka i da neće uraditi ništa što bi na bilo koji način štetilo SRS. Ubeđen sam da će postupiti u skladu sa interesima SRS", rekao je Todorović. Todorović je rekao da će poslanici te stranke danas u Skupštini raspravljati po tačkama dnevnog reda iako ministar policije (Ivica Dačić), i pored obećanja, još nije dostavio izveštaj o dešavanjima na mitingu radikala u Beogradu 29. jula.

"Odlučili smo da nastavimo rad po dnevnom redu verujući da vladajuća većina stvarno želi i ima nameru da se prekine praksa kršenja Ustava, zakona i zloupotrebe policije, tužilastva, službi bezbednosti radi obračuna sa političkim neistomišljenicima", rekao je Todorović.

On je dodao da je danas razgovarao sa ministrom policije Dačićem koji mu je rekao da će izveštaj biti završen do kraja ove sedmice.

"Rekao sam da je to predug period i da ne možemo da mu damo toliko vremena", rekao je Todorović i dodao da izvestaj očekuje što pre.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je za B92 da je izveštaj o dešavanjima mitingu radikala kompletiran, ali da još neće biti dostavljen Skupštini Srbije jer su neophodne dopune.

Todorović je rekao da je na poslaničkom klubu odlučeno da se ne glasa za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da podrže energetski sporazum sa Rusijom, a da će u međuvremenu odlučiti o ostalim tačkama dnevnog reda.

"Nećemo biti u sali kada se bude glasalo za SSP", kazao je on. Todorović je rekao da Nikolić ostaje poslanik SRS i da po tom pitanju nema nikakve dileme, kao i da odluka svakog organa SRS obavezuje sve članove stranke kada je u pitanju glasanje u Skupštini Srbije.

Upitan da li postoji mogućnost da Nikoliću oduzmu mandat ako glasa za SSP, Todorović je rekao da neće da odgovara na takva pitanja i naveo da SRS deluje u skladu sa statutom, programom i politikom.

Nikolić je na sastanku poslaničke grupe rekao sve što je imao u vezi sa dešavanjima SRS, kazao je Todorović.

On je rekao da ga je za šefa poslaničke grupe predložio Vojislav Šešelj i da je protiv njega bio jedan glas, a da je jedinstveno prihvaćeno da njegova zamenica bude Gordana Pop Lazić.

Povodom navoda o pretnjama Nikoliću i njegovom porodici, Todorović je rekao da o tome ništa ne zna i da sumnja da je to istina i da je to jedan od pokušaja da se nanese šteta SRS, što je već korišćeno.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić nije prisustovao sastanku jer nije poslanik, kazao je Todorović i naveo da Šešelj nije danas razgovarao sa njima.

“Bez posledica na rad Skupštine“

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da dešavanja u poslaničkoj grupi Srpske radikalne stranke ne bi trebalo da utiču na rad parlamenta.
Slavica Ðukiæ-Dejanoviæ (FoNet)
"Ovo što se dešava u poslaničkoj grupi SRS-a doživljavam isključivo kao unutarpartijsko pitanje. Zvaničan stav SRS-a je da ćemo mi na ovoj sednici raditi po ugovorenoj dinamici i očekujem da to tako i ostane, bez obzira na sve pretumbacije koje oni eventualno imaju u svojoj partiji", kazala je Đukić-Dejanović novinarima u Beogradu.

Predsednica parlamenta ne očekuje da će se radikali vratiti opstrukciji rada Skupštine.

“Oni su imali u dogovorima oko ove sednice jedinstven stav , a šta se među njima događa, to prosto ne bi trebalo da se odražava na rad sednice i na tok sednice“, rekla je Slavica Đukić-Dejanović.

Mladenović: Nastavlja se saradnja DSS-SRS

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović rekao je da dešavanja u Srpskoj radikalnoj stranci ne bi trebalo da utiču na opozicionu saradnju radikala i DSS-a u Skupštini Srbije.

"Mi imamo saradnju sa opozicionim strankama i sa SRS-om i sa Novom Srbijom posebno jer je to naš koalicioni partner sa kojim smo izašli na izbore. Nadamo se da ćemo je imati i u narednom periodu u parlamentu i da ćemo usaglašavati naše stavove", kazao je Mladenović na konferenciji za novinare u sedištu stranke.

On je dodao da su dešavanja u SRS i podnošenje ostavke Tomislava Nikolića na sve funkcije u partiji unutrašnja stvar radikala i da zbog toga ne želi posebno da ih komentariše.

Posledice Nikolićevog povlačenja

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je važno kakvi će biti naredni koraci Tomislava Nikolića.

“Ključna stvar je da li će se on odlučiti na to da pokuša da cepa SRS ili će se odlučiti za nešto drugo, a to je neko dostojanstveno ćutanje i neko tiho povlačenje. Mislim da ni on sam još nije načisto sa tim šta je bolje i za njega, šta je bolje i za neke političke opcije koje on zastupa već duže vreme“, smatra on.

“Činjenica je da su radikali sa Nikolićem zabeležili veliki uspon, pogotovo prvih godina njegovog rukovođenja strankom, ali isto tako je činjenica da su poslednjih godinu dana oni negde udarili u plafon i kada je reč o broju osvojenih glasova, a boga mi i kada je reč o nekoj unutrašnjoj organizaciji, disciplini i funkcionisanju“, podseća Vukadinović.

Vukadinović smatra da je važno i koga će podržati generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić, ali dodaje i da će se Vučić najverovatnije držati po strani.

Vučić i sam ima razloga da strahuje za svoju poziciju jer i on pripada takozvanoj umerenoj struji koja je pokušala da reformiše stranku, kaže Vukadinović.

A novinar NIN-a Dragan Bujošević ocenio je da Srpska radikalna stranka neće drastično izgubiti glasače.

U njihovim redovima će svakako doći do promene u odnosu onih koji su za saradnju sa Evropom i protivnika te opcije, rekao je Bujošević u Utisku nedelje.

“Očigledno je Tomislav Nikolić čovek koji ima mnogo više smirenosti u sebi, mnogo više racionalnosti nego što imaju neki drugi radikali, a pre svega Vojislav Šešelj i zato se sada oseća to – sad će bez njega oni ponovo biti partija koja će se otprilike pripremati ponovo za neke ratove ili Boga pitaj šta, opet ćemo gledati hiljadu skandala u Skupštini i svuda okolo“, očekuje Bujošević.

On smatra i da će pojedini simpatizeri radikala “biti oslobođeni krivice ako razmišljaju o Evropi“.

“Glasači SRS-a koji vole Tomislava Nikolića će sad reći – ej, pa ovaj čovek je za Evropu, aj’ da vidimo da li je to OK“, smatra Bujošević.

On dodaje da je interesantno to što su poslanici radikala, koji su prethodnih dana javno govorili da će glasati za ratifikaciju Sporazuma sa Evropskom unijom, sada promenili odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

125 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: