"Rusi i dalje u dubini Gruzije"

Ruske snage su i dalje na 40 kilometara od Tbilisija, navode gruzijski zvaničnici. Dmitrij Medvedev danas potpisao mirovni plan.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 16.08.2008.

10:29

Default images

Oko deset ruskih oklopnih vozila nalazi se na glavnom putu koji povezuje separatističku oblast Južnu Osetiju i Tbilisi. Tenkovi su sinoć ušli dublje u gruzijsku teritoriju, rekao je portparol gruzijskog ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utiašvili.

Kako se navodi, ništa ne ukazuje da se ruske snage pripremaju da napuste Gori, strateški grad koji povezuje istočni i zapadni deo Gruzije, nedaleko od Južne Osetije.

Ruske vojne snage su digle u vazduh železnični most oko 45 kilometara udaljen od gruzijskog glavnog grada Tbilisija, saopšteno je takođe danas.

Utašvili je izjavio da su ruske oružane snage uništile most u regionu Kaspi, zapadno od Tbilisija. Utašvili je kazao da je tom akcijom "paralisana gruzijska železnička mreža".

Rojters nije mogao da potvrdi navode Utašvilija iz nezavisnih izvora.

Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili izjavio je sinoć da su ruski tenkovi nadomak još dva grada u centralnoj Gruziji i da im se približavaju.

Medvedev potpisao plan

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisao je danas plan za rešavanje južnoosetijskog konflikta, izjavila je njegov pres sekretar Natalija Timakova.

Prema njenim rečima, o tome je Medvedev obavestio članove Saveta za bezbednost Rusije na sednici u Sočiju, sazvanoj radi razmatranja rešavanja situacije u toj otcepljenoj gruzijskoj autonomnoj oblasti posle prošlonedeljnih žestokih sukoba.

Plan je prethodno potpisao i gruzijski predsednik Mihail Sakašvili u Tbilisiju, tokom posete američkog državnog sekretara Kondolize Rajs, a pre njega i predsednici Južne Osetije i Abhazije, Eduard Kakojti i Sergej Bagapš, u Moskvi u prisustvu ruskog predsednika.

Medvedev je rekao da sporazum treba da potpišu i OEBS i Evropska unija, sa čijim je predsedavajućim - francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem, utvrdio principe za rešavanje konflikta.

Prema najavi ruskog Ministarstva inostranih poslova, očekuje se usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Južnoj Osetiji, na čemu sa partnerima u tom telu radi delegacija Francuske.

Sarkozi: Ruske trupe samo u blizini Južne Osetije

Rusija mora da povuče svoje trupe iz svih većih gruzijskih gradova prema sporazumu koji je potpisala uprkos klauzuli koja omogućava "dodatne bezbednosne mere", navodi se u pismu francuskog predsednika Nikole Sarkozija gruzijskom kolegi Mihailu Sakašviliju.

"Kao što sam nazančio na našoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Tbilisiju, te 'dodatne bezbednosne mere' mogu se primeniti samo u neposrednoj blizini Južne Osetije isključujući ostale delove teritorije Gruzije", navodi se u pismu koje je objavila Sarkozijeva kancelarija.

Lavrov: Pre povlačenja, mere bezbednosti

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će Moskva povući svoje vojne snage iz zone konflikta u Gruziji kada budu bile sprovedene dodatne mere bezbednosti u tom regionu.

Nakon potpisivanja sporazuma, kako prenose agencije, ruske snage su već počele povlačenje iz centra grada Igoeti, nedaleko od Gorija.

Lavrov je rekao da će dalje povlačenje ruskih snaga "zavisiti isključivo od dodatnih bezbednosnih mera u zoni konflikta".

On je na konferenciji za novinare rekao da je ruski predsednik Dmitrij Medvedev organizovao dodatne mere bezbednosti u tom regionu u skladu sa mirovnim sporazumom u šest tačaka koje je ruski predsednik ranije danas potpisao, ali nije dao dodatne informacije.

Lavrov je rekao da će "dodatni broj posmatrača nadgledati zonu bezbednosti, a ruske snage će za sada nadgledati situaciju u skladu sa sporazumom".

Rajsova: Nije ovo 1968.

Američki predsednik Džordž Buš izjavio je danas, posle sastanka sa timom svojih bezbednosnih zvaničnika, da je u razrešenju krize u Gruziji učinjen "ohrabrujući korak", ali je naglasio da Rusija mora da poštuje postignuti dogovor i povuče trupe iz Gruzije.

Buš je rekao da su Južna Osetija i Abhazija deo Gruzije i da "nema mesta raspravi o ovom pitanju", preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs, koja je razgovarala sa Bušom pre njegovog obraćanja novinarima na svom ranču u Teksasu, posetila je u petak gruzijsku prestonicu Tbilisi, kako bi izrazila podršku Gruziji, kritikujući Rusiju zbog vojnih akcija u toj zemlji.

"Ruske trupe treba odmah da napuste Gruziju. Ovo nije 1968", rekla je Rajsova misleći na rusku okupaciju tadašnje Čehoslovačke u avgustu te godine.

Buš je u petak rekao da su ruske akcije u Gruziji bile "potpuno neprihvatljive" i da Moskva mora da okonča krizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: