DS i LDP blizu dogovora o Beogradu

Demokratska stranka i LDP blizu su dogovora o konstituisanju gradske vlasti u Beogradu, nezvanično saznaje B92.

Izvor: B92

Petak, 15.08.2008.

01:16

Default images

Ukoliko sva pitanja budu usaglašena, sednica Skupštine Beograda mogla bi da bude nastavljena u utorak. Gradsku vlast u Beogradu, koju bi podržala Liberalno-demokratska partija, trebalo bi da fomiraju Lista za evropski Beograd, predvođena Demokratskom strankom, i koalicija oko Socijalističke partije Srbije.

Skupština Grada treba da do 22. avgusta izabere gradonačelnika i članove Gradskog veća. U suprotnom će biti raspisani novi izbori za gradski parlament.

"Izbori na svim nivoima Beograda"

Glasanje i u opštinama, u sluèaju novih izbora u Beogradu, smatra Milan Markoviæ (FoNet, arhiv)
Ministar Milan Marković kaže da, ako budu novi izbori za Skupštinu Beograda, logično da se raspišu i u gradskim opštinama.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu rekao da će njegovo ministarstvo, ukoliko ne postoji mogućnost da se konstituiše gradska vlast u Beogradu u zakonskom roku, Vladi Srbije predložiti mere iz svoje nadležnosti.

"Ukoliko dođe do novih izbora u glavnom gradu, bilo bi logično da se izbori održe i u gradskim opštinama", kazao je Marković.

Rok za izbor izvršnih organa vlasti u Beogradu je 22. avgust. Ako do tada ne bude skupštinske većine, Vlada Srbije će uvesti privremene mere i imenovati privremeno veće u Beogradu, a predsednica Skupštine Srbije raspisaće nove izbore.

Lista Za evropski Beograd i koalicija oko SPS-a pre dva dana utvrdili su principe rada gradske vlasti za koje očekuju da će dobiti podršku Liberalno-demokratske partije.

LDP je ranije saopštio da je podrška te stranke gradskoj vlasti uslovljena principom depolitizacije i departizacije.

“Priča o izborima deo igre pritisaka“

Analitičar Milan Nikolić ocenio je da što pre treba dogovoriti koaliciju u glavnom gradu jer se nijednoj političkoj stranci ne bi ispatili novi izbori za Skupštinu Beograda.

Komentarišući navode ministra Markovića o izborima na svim nivoima u Beogradu, Nikolić je agenciji Beta rekao da nije siguran da bi to bilo neophodno.

Prema njegovim rečima, svi bi na novim izborima loše prošli osim Demokratske stranke koja po poslednjim istraživanjima bolje stoji, ali da se ni toj stranci ne bi ispatili novi izbori.

Nikolić je rekao da ne veruje da će biti novih izbora u Beogradu i da je priča o tome deo igre pritisaka za dogovor o vlasti u Beogradu na "ključne igrače", s obzirom na "zatezanje" LDP-a i pojedine ustupke Socijalističke partije Srbije.

"Jedni druge plaše izborima. Svi će loše proći na novim izborima, osim DS-a", rekao je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: