Separatisti veruju u priznanje

Lideri Južne Osetije i Abhazije smatraju da su šanse na priznanje nezavisnosti otcepljenih gruzijskih autonomija "veoma dobre".

Izvor: Tanjug

Petak, 15.08.2008.

01:03

Default images

Eduard Kakojti i Sergej Bagapš su juče u Moskvi potpisali "šest principa" o regulisanju konflikta u Gruziji. Posle susreta sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom u Kremlju, osetinski lider Kakojti je rekao da "ne može da govori o rokovima", ali da je to "veoma realno", naročito posle "agresije koju je sprovela Gruzija".

"Zašto, kada su bombardovali i rasturali Jugoslaviju, niko nije govorio o teritorijalnoj celovitosti, već samo kada se to ticalo Abhazije i Južne Osetije", upitao je Kakojti, dodajući da Južna Osetija "ima više pravnih osnova za nezavisnost nego Kosovo".

"Što pre zemlje Evrope priznaju nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, tim pre će se stabilizovati stanje na Kavkazu", rekao je predsednik Južne Osetije.

Bagapš je šanse za priznanje nezavisnosti nazvao "odličnim" i rekao da otcepljene gruzijske autonomije nisu insistirali na priznanju posle jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova od strane nekih zemalja, kako to "Rusija ne bi radila u inat SAD i Evropskoj uniji".

"Želeli smo da dobijemo nezavisnost po pravu naših naroda, koje smo zaslužili, po međunarodnom pravu", rekao je predsednik Abhazije.

Prema mišljenju Bagapša, napad Gruzije na Južnu Osetiju stavio je pod pretnju teritorijalnu celovitost Gruzije, što bi moglo da isprovocira separatističke pokrete i u drugim oblastima te zemlje - "Mengreliji, Kamo-Kartliju, azerbejdžanskim i jermenskim oblastima".

Abhaski lider je naglasio da je u Helsinškom aktu "prvo napisana odredba o pravu nacije na samoopredeljenje, a potom o teritorijalnoj celovitosti".

Medvedev je na susretu sa liderima nepriznatih republika rekao da će Moskva prihvatiti svako rešenje koje izaberu narodi Južne Osetije i Abhazije i spremna je da bude njihov garant.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u intervjuu radiju Eho Moskve rekao da je teritorijalna celovitost Gruzije trenutno ograničena zbog konflikta u Južnoj Osetiji, i sada se to pitanje "može rešavati samo preko traženja uzajamno prihvatljivih puteva".

"Gruzija ne ostvaruje vlast na teritoriji Južne Osetije i Abhazije", rekao je Lavrov i dodao da bi pominjanje u bilo kom dokumentu teritorijalne celovitosti Gruzije bilo duboko uvredljivo za stanovnike nepriznatih republika i "biće beskorisno".

"Zapadni mediji jednostrani"

Kakojti i Bagapš optužili su zapadne medije za informativni rat tokom napada gruzijske vojske na Južnu Osetiju.

"Može se ne biti profesionalac, ali malo osećanja časti i dostojanstva trebalo bi da ima čak i zapadni novinar. Ne treba zbog profesije gubiti osećaj savesti i čestitosti, kome god da služiš", rekao je Bagapš, dok je Kakojti rekao da novinari zapadnih medija nose istu odgovornost kao i oni koji su napadali Chinvali.

"Bila je to dvostruka agresija: informativna i oružana, samo su jedni bili sa mikrofonima i kamerama, a drugi sa automatima", rekao je Kakojti.

"Danas cela Gruzija govori da je Rusija bombardovala Chinvali i Južnu Osetiju", rekao je predsednik Abhazije i dodao da onome što "govori i što će govoriti Bi-Bi-Si i Si-En-En ne treba verovati".

Američku globalnu TV mrežu kritikovao je i predsednik spoljnopolitičkog odbora Ruske dume Konstantin Kosačov, koji je rekao da mu je iz intervjua izbačen deo o izveštavanju medija.

"Zamislite da izveštaji o događajima 11. septembra u Njujorku počinju, ne od napada na Kule bliznakinje, nego od vesti o operaciji SAD protiv Al kaide", postavio je pitanje Kosačov, ali je taj deo izbačen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: