Zastava nije slala oružje u Gruziju

U fabrici Zastava oružje navode da oružje koje proizvodi ta fabrika nije prodavano Gruziji.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2008.

12:52

Default images

"Odgovorno tvrdim da Zastavino oružje nije izvezeno u Gruziju, niti je u poslednjih najmanje deset godina i jedna Zastavina puška otišla put te zemlje", rekao je vršilac dužnosti direktora kragujevačke fabrike Zastava oružje Rade Gromović, naglasivši da ta fabrika nije imala ni zahtev ni ugovor o izvozu oružja u Gruziju.

Gromović je naveo "da je za Gruziju postojala izvozna dozvola za izvoz određene vrste ubojnih sredstava municije, ali treba znati da je reč o robi koju proizvode Sloboda iz Čačka i Krušik iz Valjeva, kao i da taj izvoz nije realizovan, jer nije dobijena dozvola za transport".

"Zbog tog nerealizovanog izvoza, država je tim fabrikama nadoknadila troškove proizvodnje", rekao je Gromović.

On je naveo da se te informacije mogu potvrditi u ministarstvu koje je preuzelo poslove nekadašnjeg Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Radnici kragujevačke fabrike oružja štrajkovali su četiri dana u decembru 2006. godine zbog, kako je tada saopšteno, nedobijanja dozvola za izvoz oružja, ali ne u Gruziju, već u Jermeniju, u vrednosti od 2,5 miliona evra. Protest su prekinuli na poziv Vlade Srbije.

Sa njima je tada razgovarao i predsednik Srbije Boris Tadić, a krajem decembra iz predsednikovog Kabineta je saopšteno da je on razgovarao sa tadašnjim ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Aleksejevom.

Aleksejev je, prema saopštenju, obavestio predsednika Srbije o pozitivnom odgovoru ruske strane na inicijativu srpskog predsednika da se reši problem izvoza proizvoda fabrike Zastava oružje u Jermeniju.

Predsednik Tadić i ambasador Aleksejev složili su se tada da obim i vrsta izvezenog naoružanja ne bi trebalo da remete balans snaga u kaspijskom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: