Ruske snage i dalje u Goriju?

Ruske snage su se predomislile i ne napuštaju gruzijski grad Gori, izjavio je portparol policije Gruzije Šota Utijašvili.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.08.2008.

10:41

Default images

"Cele noći su govorili da će otići, ali su promenili mišljenje", rekao je portparol i dodao da su gruzijske snage obustavile odlazak u Gori "kako bi izbegle sukobe sa Rusima". Utijašvili je ranije izjavio da su Rusi "započeli povlačenje svojih snaga iz Gorija" i da policija i specijalne snage Gruzije postepeno preuzimaju kontrolu nad tim gradom.

Uprkos tome što su vlade u Moskvi i Tbilisiju prihvatile principe mirovnog plana uz posredovanje francuskog predsednika Nikole Sarkozija, u toku jučerašnjeg dana su i Gruzija i Rusija prekršile primirje.

Gruzija i dalje optužuje Rusiju za kršenje primirja, tvrdeći da je 50 tenkova ušlo u strateški važan grad Gori. Ovo su potvrdili i dopisnici zapadnih medija.

Ruski general-pukovnik Anatolij Nogovicin demantovao je te tvrdnje. On je rekao da su Rusi ušli u grad da bi sproveli primirje zajedno sa lokalnim gruzijskim zvaničnicima, ali ih nisu zatekli.

“Ruska trupe neće izaći iz zone predviđene za mirovne trupe, ali moramo da odgovarimo na provokacije. Ostajemo u stanju pripravnosti dok čekamo da političari donesu odluke. U isto vreme, uloga naših mirovnih snaga ostaje na snazi“, kazao je on.

Aktivisti Hjuman rajts voča javili su da borci Osetije pljačkaju kuće Gruzina i da su registrovali niz napada gruzijskih milicija na stanovnike Osetije.

Oko 150.000 mogućih izbeglica

Evropska komisija procenjuje da je broj potencijalnih izbeglica u Južnoj Osetiji i Gruziji dostigao 150.000, izjavio je danas u Briselu portparol Evropske komisije Džon Klensi.

Od toga, 45.000 izbeglica su iz Južne Osetije, oko 60.000 oko grada Gorija, u Gruziji, i oko 45.000 su etnički Gruzini iz Abhazije, precizirao je Klensi na konferenciji za štampu.

On je istakao da u Gruziji postoji 71 objekat za raseljenja lica, i da su oni u lošem stanju.

"Ove lokacije su prepune i nedostaju im minimalna sredstva, poput kreveta", rekao je Klensi.

On je, u ime Komisije, pozvao sve strane da omoguće slobodan protok humanitarne pomoći i istakao da najava Moskve o prekidu operacija, za sada, "nije donela praktičan boljitak po pitanju pristupa humanitarnih radnika".

Humanitarni radnici, rekao je on, nemaju pristup Južnoj Osetiji.

S druge strane, gruzijski aerodromi u Tbilisiju i Batumiju osposobljeni su za prijem humanitarne pomoći.

Klensi je upozorio da bi na duže staze moglo doći do problema s nedostatkom hrane zbog toga što su mnogi raseljeni bili poljoprivrednici koji su izgubili ovogodišnje prinose.

Plasnikova zahteva povlačenje Rusa iz Gorija

Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik zatražila je hitno povlačenje ruskih snaga iz gruzijskih gradova Gori i Poti.

Ona je u saopštenju navela da je okončanje nasilja i brzo ponovno uspostavljanje pređašnje situacije centralni zahtev Evropske unije.

Povlačenje mora odmah da se počne i da bude zaključeno u potpunoj transparentnosti. Evropska unija je juče nedvosmisleno podvukla da svako održivo mirovno rešenje mora biti obeleženo neograničenim poštovanjem međunarodnog prava, kao i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Gruzije, navela je Plasnikova.

Šefica austrijske diplomatije smatra da se prisustvo ruske vojske na teritoriji Gruziji ne može opravdati argumentima održavanja mira, niti na bilo koji drugi način.

"To važi za Južnu Osetiju i Abhaziju. Potreban je suštinski politički dijalog strana, uz međunarodno posredovanje, kao i delotvorni međunarodni krizni menadžment. OEBS i EU su spremni da daju svoj doprinos rešenju", poručila je Plasnikova.

Saučešće EU porodicama žrtava

Francuska, kao predsedavajuća Evropskoj uniji, u ime Unije uputila je saučešće porodicama žrtava sukoba u Gruziji.

"Evropska unija, duboko zabrinuta poslednjim razvojem događaja u Gruziji i otvorenim konfliktom koji je izbio između Rusije i Gruzije, podvlači da takve vojne akcije nisu rešenje", navedeno je u saopštenju.

"Ovaj rat je prouzrokovao mnoge gubitke ljudskih života, naneo je patnje stanovništvu, doveo do značajne materijalne štete i još više je povećao broj raseljenih lica i izbeglica", navelo je predsedništvo EU.

"Evropska unija izjavljuje saučešće porodicama žrtava i podseća, u znak podrške mirnom i održivom rešenju konflikata u Gruziji, na zaključke Saveta ministara Evropske unije o situaciji u Gruziji od 13. avgusta 2008. godine", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: