Sličnost Kavkaza i Kosova

Austrijska štampa, od početka sukoba u Gruziji, dovodi u vezu stanje na Kavkazu sa proglašenjem nezavisnosti Kosova.

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.08.2008.

12:17

Default images

Bečki dnevnik "Standard" danas podseća da je tadašnji predsednik Rusije Vladimir Putin još januara 2006. uporedio Južnu Osetiju, Abhaziju i Kosovo. "Ako neko pomišlja da Kosovu da nezavisnost, zašto to isto moramo da odbijamo za Abhaziju i Južnu Osetiju", rekao je on tada.

U Gruziji, naglašava list, to je ocenjeno kao signal da Moskva ne podržava više teritorijalni integritet Gruzije.

Dnevnik prenosi da se u Srbiji rat u Južnoj Osetiji smatra "kosovskim bumerangom za Zapad".

"Kosovsko pitanje je bilo jako inspirativno za Južnu Osetiju", citira se Oliver Ivanović, koji je istakao da je, kada se jednom ne poštuje suverenitet jedne države, kao što je to bio slučaj sa Kosovom, moguće da se taj recept primeni na sve druge situacije.

"Standard" ističe da je maja 2006. godine, Ministarstvo inostranih poslova Abhazije nezavisnost Kosova ocenilo presedanom koji bi mogao da ubrza rešenje abhaskog problema.

Na jesen te iste godine Putin naglasio da je istorija "zamrznutih konflikata" u Sovjetskom Savezu ništa drugo nego istorija Kosova.

Prethodno je Zapad tvrdio da je Kosovo jedinstven slučaj.

Oktobra 2006. Putin je već predskazao vojnu intervenciju Gruzije, a u januaru prošle godine je kazao da rešenje za Kosovo mora biti "univerzalno" primenljivo na slične probleme.

Samo pola godine kasnije, podseća "Standard", Putin je ocenio da je mir u Evropi održiv jedino ako bude poštovan teritorijalni integritet Srbije.

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti u Prištini, predsednik Abhazije Sergej Bagapš je odmah reagovao izjavom da i njegov region ima pravo na isto, prebacujući Zapadu primenu "dvostrukih standarda".

Kada je u maju nad Abhazijom srušen jedan gruzijski vojni avion, vlasti Gruzije su izjavile da je Rusija to obrazložila kao odgovor na Kosovo i nepoštovanje ruske pozicije od strane Zapada.

"Standard" podseća da Gruzija nije priznala, niti ima nameru da prizna nezavisnost Kosova.

Bivši predsednik austrijske pokrajine Salcburg Franc Šausberger u autorskom komentaru objavljenom u dnevniku "Viner cajtung" ocenio je da je SAD i Rusiju sustigla njihova politika na Kosovu.

On je istakao da je američki predsednik Džordž Buš pozivao Albance na Kosovu da proglase nezavisnost, a da sada zahteva poštovanje teritorijalnog integriteta Gruzije.

To ga nije zanimalo u slučaju Srbije, jer je Gruzija veran saveznik Amerikanaca.

Rusi, na drugoj strani, dodao je Šausberger, koji su se zalagali za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, šalju svoje trupe u Južnu Osetiju.

Podsetio je još da je Moskva ranije ukazivala da se iste mere koje se primenjuju u slučaju Kosova moraju primeniti i po pitanju regiona Gruzije koji teže ka otcepljenju.

Austrijski političar prognozira da, kao u slučaju Kosova, Savet bezbednosti UN dugo neće moći da se složi, jer postoji previše različitih interesa u tom regionu.

Takođe, smatra on, ni EU neće moći da se dogovori oko jedinstvenog stava, što će još jednom od Unije napraviti slabu instituciju.

"Zbog toga će najpre morati da pogine na hiljade ljudi u nepotrebnom ratu.“

„Radi se o regionu sa svega 75.000 stanovnika, od kojih je polovina nezaposlena. Međutim, reč je, kao i uvek, o ekonomskim interesima."

„Preko transkavkaskog puta ide šverc ruskog goriva, namirnica, narkotika i oružja. Duga senka Kosova je sada obuhvatila Kavkaz. Ko zna u koji daleki ugao Evrope će one još prodreti", zaključio je Šausberger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: