Abhazija pod kontrolom separatista

Abhazija je posle više decenija uspostavila vlast u gornjem delu Kodorskog klanca, kaže abhaski predsednik Sergej Bagapš.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 13.08.2008.

11:44

Default images

U obraćanju građanima te nepriznate republike otcepljene od Gruzije, Bagapš je rekao da su to čekali "ne samo poslednjih 15 godina nezavisnosti", već i "mnoge prethodne decenije", preneo je Interfaks. Naime, Gruzija je povukla svoje snage iz Kodorskog klanca u Abhaziji pošto su abhaski pobunjenici ušli u tu oblast.

"Povukli smo odatle sve što imamo, i policiju i civile", rekao je za Rojters portparol gruzijskog ministarstva unutrašnjih poslova Šota Utijašvili.

On je dodao da je gornji deo Kodorskog klanca potpuno u rukama ruskih i abhaskih snaga. To je, inače, jedini deo Abhazije koji je kontrolisao Tbilisi, a u kome živi etnička grupa Gruzina.

Načelnik generalštaba abhaskih oružanih snaga Anatolij Zajcev izjavio je da sva naselja u gornjim delovima klanca, u kojima žive Gruzini, kontroliše ahbaska vojska.

"Sva sela gornjih delova Kodorskog klanca su oslobođena", rekao je Zajcev, posle trodnevne vojne operacije u kojoj su iz tog područja, jedinog dela Abhazije koji je do juče kontrolisao Tbilisi, potisnute gruzijske snage.

Načelnik generalštaba vojske nepriznate republike nije mogao da kaže broj žrtava na gruzijskoj strani, jer je gruzijska vojska posle udara iz vazduha odmah odvozila poginule i ranjene sa te teritorije.

Bagapšov zvanični predstavnik Kristijan Bžanija rekao je da je na strani Abhazije poginuo jedan pripadnik abhaskih snaga, a da drugih gubitaka nema.

Bžanija je najavio da će narednih dana biti uspostavljena administracija te oblasti, gde je u selu Ažri do juče Gruzija imala sedište svoje administracije za, kako su je nazivali, "Gornju Abhaziju", kao i da će biti pružena humanitarna pomoć stanovništvu.

Predstavnik Bagapša je rekao da Abhazija ne namerava "ni sa kim da razmatra svoj politički status".

"Narod republike je 1999. godine, posle još jednog odbijanja Gruzije da potpiše dokument o federativnoj saveznoj državi Abahzije i Gruzije, sproveo referendum i izjasnio se za nezavisnost Republike Abhazije", podsetio je on i dodao da je jedino što se može tražiti "međunarodno priznanje nezavisnosti".

Pri tom je dodao da se sa Gruzijom, "kada tamo bude normalna vlast", može razgovarati samo o susedskim odnosima.

Snage na teritoriji Gruzije?

Nekoliko desetina boraca iz gruzijskog separatistickcog regiona Abhazije ušlo je na teritoriju Gruzije i postavilo zastavu na most preko reke Inguri, javio je izveštač agencije Asošijeted pres.

"Ovo je abhaska zemlja", rekao je jedan od boraca. Oni tvrde da imaju pravo na ono što je istorijski bila abhaska teritorija i da su gruzijske trupe otišle bez problema.

Borci su prešli uski pojas zemlje na kome su gruzijska sela. "Granica je hiljadu godina bila uz ovu reku", rekao je separatistički zvaničnik Ruslan Kišmaria za AP.

On je dodao da će Gruzija morati da prihvati novu granicu i kritikovao odlazeće gruzijske snage koje rekavši da su "dobile američki trening za bežanje".

Moskva: Ruski mirovnjaci ostaju u Abhaziji

Rusija je odbacila kao apsurdan zahtev gruzijskog predsednika Mihiala Sakašvilija da se ruski mirovnjaci povuku iz zone konflikta sa Abhazijom, ocenivši da je to pokušaj da se stvori osnova za novu oružanu avanturu, ovoga puta protiv Abhazije.

"Rukovodeći se svojim međuanrodnim obavezama i osećajem odgovornosti za podršku miru i stabilnosti u regionu, Ruska Federacija će nastaviti sa ispunjavanjem mirovne misije u Abhaziji i Južnoj Osetiji", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova, koje je usledilo posle Sakašvilijeve izjave da će proglasiti ruske mirovnjake okupacionim snagama.

Zvanična Moskva je navela da bi prekidom mirovne operacije region bio uvučen u rizik još veće krize, koja je, kako se dodaje, nastala "zbog nezdravih ambicija aktuelnog gruzijskog rukovodstva".

"Takav scenario je kategorički neprihvatljiv za narode koji naseljavaju region, nosi u sebi opasnost od novog krvoprolića, novih hiljada izbeglica i širenjem humanitarne katastrofe", navodi se u saopštenju ruskog MIP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: