SAD: Šteta po poziciju Rusije

Američki zvaničnici kažu da vojne operacije Rusije u Gruziji ugrožavaju njene težnje da postane članica međunarodnih organizacija.

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2008.

09:37

Default images

"Rusi su rekli da žele da budu deo ove prosperitetne i napredne međunarodne zajednice, ali iskreno, oni nanose štetu svojoj sposobnosti za to", rekla je Kondoliza Rajs, državna sekretarka SAD, za američku televiziju ABC njuz. Ruska vlada zatražila je članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, Organizaciji za privrednu saradnju i razvoj, kao i produženje članstva u G8, podseća Rojters.

Rajsova je dodala da Moskva ima na raspolaganju veliki broj mogućnosti da preokrene ovakav sled stvari i da pokaže da pokušava da se ponaša prema principima 21. veka.

Ona je još jednom istakla da je Rusija, intervencijom u Gruziji, ugrozila svoju međunarodnu reputaciju i ulogu koju može da igra u međunarodnoj zajednici, mada nije navela kakve bi mogle da budu posledice po Moskvu.

Jedan neimenovani američki zvaničnik je, takođe, ocenio da Rusija može mnogo da izgubi ukoliko bude ignorisala stavove međunarodne zajednice o prestanku napada u Gruziji, o povlačenju svojih snaga iz te zemlje i o učešću u pregovorima o statusu gruzijskih oblasti Južna Osetija i Abhazija, koje teže otcepljenju.

Britanska agencija podseća da su SAD već preduzele prvu konkretnu akciju protiv Rusije u znak protesta zbog napada na Gruziju.

Juče su otkazale redovnu godišnju zajedničku pomorsku vojnu vežbu sa Rusijom, koja je trebalo da se održi sledeće sedmice na Pacifiku kod Vladivostoka, uz učešće britanskih i francuskih ratnih brodova.

Rusija: Možda s prećutnim odobrenjem SAD

Teško je pretpostaviti da se gruzijski predsednik Mihail Sakašvili upustio u avanturu u Južnoj Osetiji bez određene forme saglasnosti SAD, možda i uz njihovo prećutno odobrenje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

Šef ruske misije pri Svetskoj organizaciji je, u izjavi za kanal NTV, rekao da su se "Amerikanci ponašali malo konstruktivno i veoma nervozno", pri tom razglašavajući poverljive telefonske razgovore između političkih i diplomatskih rukovodstava zemalja i menjajući njihov sadržaj.

Čurkin se nada da ruski partneri u Savetu bezbednosti UN neće stavljati na glasanje nerealistične nacrte rezolucija o Južnoj Osetiji.

"Spremni smo na dijalog, dokazivaćemo neophodnost ispravnih rešenja", rekao je ruski diplomata dodajući da politički dijalog neće biti jednostavan.

Rusija je na petoj sednici Saveta bezbednosti UN od početka konflikta u otcepljenoj gruzijskoj autonomnoj oblasti kao neprihvatljiv odbacila francuski predlog nacrta rezolucije, koji je bio baziran na tri tačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: