Karadžićevi zastupnici o laptopu

Advokati Radovana Karadžića tvrde da su pronalaženje njegove torbe na putu za Batajnicu inscenirale strane službe.

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2008.

01:32

Default images

Advokat Svetozar Vujačić ponovio je tvrdnju da su Karadžiću laptop i diskete oduzeti prilikom hapšenja. On tvrdi da je u tom prenosivom računaru postojao audio-zapis razgovora Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića o sporazumu sa Holbrukom. Novinar Vremena Dejan Anastasijević smatra da priču o laptopu forsiraju Karadžićevi advokati i da je ona potpuno nevažna.

Svetozar Vujačić, advokat nekadašnjeg lidera bosanskih Srba, pita se kako je moguće da 25 dana niko ne primeti torbu i laptop pored Batajničkog druma.

Istina je, zapravo, tvrdi Vujačić, da su strane službe sve ovo vreme vršile proveru podataka iz Karadžićevog laptopa, tvrdi Vujačić. “Taj laptop i kasete su za to vreme bile predmet provera ko zna kojih stranih službi", kaže on.

"Ja tvrdim da oni pripremaju teren, pošto su ga verovatno uništili, da kažu da je on tu bio 25 dana, na tom delu puta za Batajnicu i da je padala kiša, bile su poplave, oluje u međuvremenu itd., da je on sada onesposobljen”, smatra Vujačić.

Vujačić tvrdi da je motiv da se uništi laptop prikrivanje dokaza o sporazumu Karadžić- Holbruk, tačnije audio-snimka razgovora njegovog klijenta o tome sa Slobodanom Miloševićem.

Podsetimo, dan nakon hapšenja, Karadžićeva odbrana je tvrdila da haški optuženik nije bežao i da je išao na odmor u Vrdnik, te da je sa sobom imao samo kupaće gaće i kapu za kupanje. Priču o laptopu odbrana je ispričala tek tri dana posle hapšenja.

Drugi Karadžićev advokat, Goran Petronijević, tvrdi tako da je, sem što bi se kupao i odmarao, Karadžić u Vrdniku hteo i da priprema odbranu. "On je upravo nameravao da u Vrdniku radi, nije išao samo da se odmori, nego i da radi", kaže on.

"Hteo je da te diskete prebaci na diskove i da ih umnoži, da bi na taj način pripremio odbranu, onaj deo koji bi se verovatno dao državnim organima i drugi deo koji bi se dao braniocima i jednu kopiju, verovatno, za sebe. Dakle, u tom trenutku se desilo ovo što se desilo", rekao je Petronijević.

Prema saopštenju Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, torba sa laptopom, 55 disketa, člancima iz novina i dve knjige, pronađena je na Batajničkom putu nakon anonimne dojave. A da li je stvarno pronađen Karadžićev kompjuter, trebalo bi da se razjasni posle DNK analiza, koje su u toku.

"Nevažna priča"

Novinar nedeljnika Vreme Dejan Anastasijević smatra, međutim, da je cela priča o laptopu potpuno nevažna.

“Ovde je reč o jednom cirkusu koji prave advokati. Prvo su u tom laptopu skrivene sve moguće tajne, potpuno ključne stvari, ne samo za odbranu Radovana Karadžića, nego i za istoriju čovečanstva. Sad kad je laptop nađen, oni sad opet imaju svoju priču”, smatra Anastasijević.

“U principu, i dalje je Radovan Karadžić optužen za jako teške zločine, za zločine protiv čovečnosti, genocid, i čitava ta priča oko laptopa njemu nimalo neće pomoći da iznese svoju odbranu", kaže on.

"Ali, potpuno je razumljivo što advokati pokušavaju na sve načine da skrenu tu priču na bilo koju stvar, uskoro ćemo možda čuti da je ključna stvar bila u jednom od onih diskova njegovih i, ako fali neki disk, onda ćemo morati da ga pustimo”, dodaje on.

Tužilaštvo nema saznanja o zamrzavanju imovine

Tužilaštvo Haškog tribunala navelo je, povodom zahteva Radovana Kardžića upućenog predpretresnom sudiji o dostavljanju svih kopija izdatih naloga za pretrese koji su se odvijali u njegovom slučaju i svih kopija naloga u vezi sa zamrzavanjem njegove imovine, da nema saznanja o bilo kakvim nalozima o zamrzavanju imovine optuženog.

Zahtev za dostavljanje kopija naloga za preterese nema dovoljnog zakonskog osnova, te stoga, kako je navedeno, Tužilaštvo ne može da odgovori na taj zahtev.

Istovremeno, iz tužilaštva navode da su svesni da nalozi za pretres u slučaju protiv Karadžića nose oznaku "poverljivo" i da nemaju ništa protiv da se oznaka "poverljivo" skine sa tih dookumenta.

Karadžić je počekom avgusta u podnesku Pretpretresnom veću zatražio da mu budu dostavljene kopije svih naloga u vezi sa zamrzavanjem imovine i kopije svih naloga za pretrese, koji su se odvijali u njegovom slučaju, sa datumima odredjenim za pretrese i lokacijama i ličnostima, čiji je pretreš naložio Tribunal radi pripreme odbrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: